Vooruitgang…

Marloes Horstman
InnovatieSafari 2016
4 min readMay 30, 2016

Het plan voor de middag is een bezoek brengen aan de bibliotheek. Een wandeling naar het winkelcentrum waar we schijnbaar de bibliotheek kunnen vinden volgt. Met het weer dat steeds drukkender en warmer wordt, blijkt dit nog een flinke wandeling.

Eenmaal in het winkelcentrum aangekomen, vinden we naar enkele aanwijzingen de bibliotheek (Stadkamer Zuid). En dan; DICHT! Staan we met ons goede gedrag. Jammer! Maar nu hebben we wel direct onze middagwandeling erop zitten. We komen nog wel dierenartspraktijk de 5 olifanten tegen, een koppeling naar één van de andere innovatiesafari groepen. Altijd een leuke foto voor op de app!

Weer terug op school, gaan we verder met de opstart van onze innovatie. We hebben korte vragenlijsten gemaakt die we afnemen bij enkele leraren en leerlingen met betrekking tot boekpromotie. Hiermee hopen we te achterhalen wat leraren al doen aan boekpromotie en of er meer boekpromotie gewenst is. Met het stellen van vragen aan leerlingen, hopen we erachter te komen hoe leerlingen graag een boek zouden willen promoten en welke manier van promotie leerlingen aanspreekt en aanzet tot het lezen van een boek.

Uit de afgenomen vragenlijsten aan leraren en leerlingen blijkt dat er veel behoefte is aan manieren van boekpromotie. Veel leraren geven aan (nog) niet aan boekpromotie te doen maar wel heel graag handreikingen te krijgen om ermee te gaan beginnen. Andere leraren geven aan wel wat aan boekpromotie te doen. Veelal worden dan dingen als een boekbespreking of een leerling in de groep laten vertellen over een boek genoemd als manieren van boekpromotie. Deze leraren (die dus al wel het één en ander doen aan boekpromotie) geven aan wel graag meer opties ter beschikking te hebben om aan boekpromotie te doen.

Tegenover het feit dat leraren graag handreikingen willen krijgen om te doen aan boekpromotie, moet het niet heel erg arbeids- en tijdsintensief zijn. Onze interventies moeten dus gericht zijn op het enthousiasmeren van leraren en leerlingen.

Na deze stap zijn we op het punt dat we eigenlijk weer een beetje vastlopen. En nu??? We zitten naar ons idee al veel te veel in oplossingen te denken zonder het probleem goed geanalyseerd te hebben. Wat moeten we doen? We weten het even niet meer. Dan nog maar wat meer leraren en leerlingen ondervragen.

En net op dat moment sturen Willemijn en Simone een foto waarop we de IJsselhof zien. Hé, daar zijn wij, ze komen bij ons op bezoek. Super! Dan kunnen we nu mooi onze vragen stellen en horen we of we op de goede weg zitten en hoe we nu verder moeten. Want die rich picture, die zien we nog niet helemaal zitten.

Uit het gesprek dat we met Willemijn en Simone hebben, blijkt dat we eigenlijk al wel een heel stukje op de goede weg zijn. In het verhaal dat wij vertellen, zien ze toch behoorlijk wat punten die in onze rich picture passen. Opluchting! Gelukkig, we zijn op de goede weg en het is niet fout of te vroeg waar we nu mee bezig zijn. Het is best okee om voor een gedeelte in oplossingen te denken. Willemijn en Simone hebben ons in het gesprek ook weer wat meer kunnen sturen en richten. Problemen waar we tegenaan lopen zijn besproken en we hebben samen nagedacht over mogelijke oplossingen en vervolgstappen. Heel erg prettig want nu kunnen we weer verder!

We besluiten nog een aantal leerlingen en leraren te interviewen. Omdat het nu middag is, is hier meer tijd en ruimte voor. We krijgen weer een aantal mooie antwoorden en de wens om boekpromotie wordt eigenlijk steeds groter. De uitdaging bij deze wens is dat het niet teveel tijd van leraren mag kosten en dat we moeten werken vanuit enthousiasme, bij leraren en leerlingen. We besluiten tevens de bibliotheek mee in ons verhaal te nemen en te vragen naar mogelijke manieren voor boekpromotie vanuit deze invalshoek.

Nu kunnen we lijnen gaan uitzetten voor onze te proberen innovaties en kunnen we in overleg met leraren een tijdsplanning maken voor volgende week. Wanneer zijn we waar welkom en wat gaan we dan doen? Wat vraagt dit van de leraar? Hoe worden leerlingen betrokken en welke resultaten hopen we te bereiken?

We bedenken mogelijke interventies en bepalen wanneer we welke interventie gaan inzetten. De interventies die we bedenken lopen uiteen van reguliere ideeën naar (naar ons idee) toch wel vernieuwende ideeën. We hebben er heel veel zin in om deze interventies volgend jaar samen met leerlingen en leraren uit te proberen in de praktijk.

Tenslotte nog even de reflectievragen op een rijtje:

· Hoe heb je deze eerste safaridag ervaren?

Het was een hele leuke dag. Het richting zoeken kostte ons wat moeite en duurde even. Daarnaast liepen we in de loop van de dag even vast maar gelukkig waren daar Willemijn en Simone om ons scherp te houden en richting te geven. We zijn al met al erg druk geweest, hebben veel nagedacht, bedacht, gevraagd, besproken en geëvalueerd met mooie resultaten waar we volgende week mee verder kunnen.

· Wat heb je geleerd over innoveren op school?

Innoveren op een ‘vreemde’ school zonder teamlid in het innovatieteam is soms wat lastig. Ideeën van leraren komen niet altijd overeen en bedachte beelden blijken lang niet altijd te kloppen. Al met al veel aanpassen, bedenken, evalueren en bijstellen. Jezelf onderdompelen in een onbekend netwerk/groep is leuk, leerzaam maar spannend en soms verwarrend.

· Wat heeft je het meest verbaasd?

Dat we met z’n drieën toch aardig wat daadkracht hebben getoond. In één dag is veel te bereiken.

· Vertel iets over jullie groepsdynamiek, en in hoeverre die al dan niet is veranderd in de loop van de dag?

De dynamiek was direct goed. We hebben een gezamenlijke interesse van waaruit we de innovatie uitvoeren. Gedurende de dag is hier niet veel aan veranderd. We zijn meer te weten gekomen over elkaar en zijn tot goede ideeën gekomen.

• Waar kijk je het meest naar uit voor safaridag 2?

Het werken met de kinderen in de praktijk en het kijken of de door ons bedachte interventies het gewenste effect hebben.

--

--