StartUp — Illustratie door Jaime Jacobs

Minimum Viable Podcast

Lorenz van Gool
Insert User
Published in
3 min readNov 7, 2016

--

Elke week behandelen we de feedback van onze INSERT USER luisteraars in een recap, waarin we jullie ook meenemen in het proces achter de podcast. Niet alleen in onze show staat de gebruiker centraal, maar ook in de totstandkoming. Lekker meta.

Vorige week gingen we live met onze allereerste aflevering: HET EXPERIMENT. Het maken van deze aflevering voelde voor ons ook aan als een experiment. Door de eerste aflevering gewoon online te zetten en feedback van luisteraars te ontvangen, kunnen we in korte tijd veel leren. Zeg maar gerust een minimum viable podcast.

Happy accidents

De launch hebben we geweten. De reacties stroomden binnen, veel op Twitter en via e-mail. Ze kwamen vooral uit de creatieve hoek (product/webdesigners, engineers) en communicatie (PR/marketing, media, journalisten). En oja, bijna het hele WeTransfer team, want Nalden werd geïnterviewd.

Enkele voorbeelden van reacties. Vooral het design van onze custom podcast player geprezen:

Maar tegelijkertijd vroegen mensen zich terecht af of ze dat niet in hun eigen player konden beluisteren (zoals Reinier Ladan van de populaire podcast Appels en Peren Show):

De meeste podcasts worden onderweg beluisterd, of op een ander tijdstip wanneer het luisteraars uitkomt. Abonneren op de podcast is dan een must. Dat kon niet meteen, want Apple had de podcast nog niet goedgekeurd op iTunes door onze ‘obscure’ SSL-certificatie. Sommige mensen konden de aflevering daarom niet meteen vinden. In ons enthousiasme kondigden we de aflevering al aan voordat dit gefixt was. Een pijnlijke les, maar Bob Ross houdt ons op de been: We don’t make mistakes, we have happy accidents.

Multinational vanaf dag 1

Extra input voor leesvoer kwam van Jons Janssens. Hij mailde ons meer achtergrond bij zijn stuk over de verantwoordelijkheid van de overheid, o.a. van Benjamin Barber: “De uitdagingen van deze tijd zijn wereldwijd en de overheden zijn vrij machteloos doordat het over landsgrenzen heen loopt. Technologie/internet houdt zich namelijk niet aan deze beperking, ook niet qua wetgeving. Tegenwoordig is iedere startup een multinational vanaf dag één.” Een interessant inzicht vonden wij.

Ook hebben we veel gehad aan de feedback van tech journalist Daniël Verlaan. Door zijn prachtige email met 5 kritiekpunten en 7 lofzangen hebben we veel opgestoken (waarvoor dank!).

Er is één belangrijk punt dat we willen benadrukken. Daniël schreef:

“In het begin dacht ik: oh, het gaat over privacy en duistere verdienmodellen van startups, maar daar hoorde ik uiteindelijk weinig van terug.”

Begrijpelijk, Daniël. Maar we zijn nog lang niet klaar! De komende twee maanden duiken we dieper en dieper in de super complexe wereld van startups. De eerste aflevering is gemaakt met deel 2 in het achterhoofd: waarin we verder ingaan op de ‘Californian Ideology’, de ideeën achter Silicon Valley. We moeten wel weten waar het probleem vandaan komt voordat we het kunnen aankaarten. Privacy komt zeker nog aan bod. :)

Eigenlijk komt de hele podcast serie het best tot zijn recht als geheel. Waarbij elke op zichzelf staande afleveringen ook los nog steeds interessant genoeg moet zijn om te beluisteren.

Improviseren

Dat er bij het maken van een podcast veel komt kijken wisten we, maar zoveel… We hebben geklierd met apparatuur, gegoocheld met agenda’s, en zelfs geïmproviseerd met gordijnen in de opnameruimte om het geluid goed te krijgen.

Daarom hebben we besloten om aflevering 2 nog één weekje uit te stellen. Onze minimum viable podcast hoeft nou ook weer niet zó minimum te zijn natuurlijk. Even de puntjes op de i zetten.

We horen dan ook graag van jullie hoe we elke aflevering nog beter kunnen maken. Welke onderwerpen willen jullie nog meer horen? En heb je een mening die je graag wil delen met de rest van onze luisteraars? Laat het ons weten!

--

--

Lorenz van Gool
Insert User

Crazy about innovation — Content & Marketing @ Space Business Innovation Centre Noordwijk — Local director team Founder Institute Amsterdam