Så långt är ett snöre och när internet tar slut

Mattias Pehrsson
Inside HD & Sydsvenskan
4 min readMay 8, 2019

Den här våren rullar vi ut ett nytt redaktionellt system på HD och Sydsvenskan. Systemet heter Calpal och har redan före sin lansering rönt en hel del intresse, inte bara från de närmast sörjande, utan också från andra mediehus inom och utanför Norden.

Halvt på skämt men mer på allvar har vi fått frågan om Calpal är till salu.

Vi tänkte därför berätta lite mer om vad det är vi håller på med.

Calpal försöker besvara — eller i varje fall hantera — frågorna som rör hur många artiklar vi egentligen ska publicera och vad vi egentligen ska göra med all vår metadata. Eller annorlunda uttryckt: hur får vi ut mesta möjligt av våra publiceringar och hur kan vi arbeta datadrivet på redaktionen?

Bakgrunden är att vi ser ganska svaga samband mellan antalet publiceringar, trafik och konverteringar. Den spaningen ska ses i ljuset av att vi är ett mediehus med bemanning och publiceringar dygnet runt och att vi inser värdet av long tail och att ha en publicistisk bredd (och djup) i vårt utbud.

Men sett över tid är det slående hur liten marginalnyttan är för varje enskild publicering. Hur kommer det sig att vi får lika hög trafik när vi publicerar 15 som 20 artiklar?

Det är här Calpal kommer in.

Utifrån historisk data kring publiceringar, trafik och konverteringar har vi helt enkelt lagt ett publicistiskt format för redaktionen på HD och Sydsvenskan att förhålla sig till.

Formatet är nedbrutet på olika delar av dygnet, dag- och veckonivå och målstyrt utifrån den metadata redaktionen klär sina publiceringar med. Den viktigaste metadatan är nyhetsvärde, genus, artikeltyp och livslängd. Varje redaktion har ett eget mål att förhålla sig till, ett mål som tagit fram tillsammans utifrån data och publicistiska ambitioner.

Calpal är visualiseringen av det här formatet nedbrutet på tidning och avdelning, dag och vecka, artikeltyp och genus. Det går därför att följa i realtid följa hur redaktionen ligger till mot de olika målen. Och inte minst: det går att agera på datan som visas. Är HD en jämställd sajt i dag? Har vi för många publiceringar på eftermiddagen på Sydsvenskan? Hur ser helgen ut? Är internet fullt?

Så här kan det till exempel på veckovyn för genusarbetet hos en avdelning.

Det finns flera skäl till att vi tror att Calpal är rätt väg framåt för oss. Som de flesta andra tidningar har vi ett överflöd av data kring våra publiceringar och effekterna av dem. Och som de flesta andra tidningar har vi begränsade resurser att omfamna datan helt.

Vi vet helt krasst ganska lite vad datan egentligen säger oss. Och därifrån är steget ofta stort till att få ut kunskapen på ett begripligt sätt i den dagliga verksamheten. Digitala nyhetssajter är dessutom komplexa väsen och vissa frågor saknar enskilda datapunkter att fästa svaren på, i varje fall i dag.

Med det sagt är vi så klart måna om att arbeta så datadrivet vi bara kan på redaktionen. Men våra ledstjärnor är att less is more och klydda inte till det. Dessutom vill vi faktiskt att redaktionen ska kunna agera på datan, inte bara förhålla sig till den.

Därför är våra datapunkter i det dagliga arbetet ytterst begränsade, något som vi ser som en styrka. Vi har till exempel bara fyra olika artikeltyper (vår ursprungliga lista för tre år sedan rymde 10 artikeltyper) och det ska till en hel del till för att vi ska addera fler.

Vinsten med begränsning är att vi får en struktur för vårt innehåll och våra publiceringar som de flesta på redaktionen faktiskt köper och kan relatera till i vardagen. I nästa led kan vi lägga på fler lager av data men oavsett komplexitet följer analysen och verksamheten varandra.

Det gör också att vi har verktygen att förändra utifrån nya mål och att dessa är begripliga och förankrade i verksamheten. Och inte minst, våra diskussioner och förändringsinitiativ bottnar alltid en innehållsdiskussion. Datan är medlet och journalistiken målet.

Calpal försöker alltså optimera våra publiceringar men är lika mycket ett styrinstrument för verksamheten som ett fast format för en digital redaktion. En redaktion kan faktiskt bli färdig och internet kan faktiskt vara fullt.

Calpal har tagits fram av utvecklingsavdelningen och redaktionen på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan och presenteras för första gången på Navigas (tidigare Newscycle och Infomaker) årliga utvecklarkonferens den 8 maj 2019.

--

--

Mattias Pehrsson
Inside HD & Sydsvenskan

Head of Editorial Development at Bonnier News Local. Based at Sydsvenskan in Malmö, Sweden.