DrupalCon 2017

Szubjektív összefoglaló az európai konferencia legemlékezetesebb pillanatairól

Számomra a konferencia legjelentősebb momentuma az, hogy — különféle szakmai eseményeken tartott előadásokkal a hátam mögött — Bécsben sikeresen debütáltam DrupalCon előadóként is! A CSS Grid-ről és CSS Variables-ről tartott bemutatómra csordultig telt a 200 fős terem, és nem csak az érdeklődés maradt meg, de a (nyilvános és privát) visszajelzések is szívet melengetően pozitívak voltak!

https://twitter.com/digitaldonkey09/status/913365551564623872

Mindez már csütörtökön történt, a konferencia azonban hamarabb kezdődött számunkra is.

A nagy nekiindulás

Szeptember 26-án, kedden reggel keltünk útra, így Dries szokásos State of Drupal keynote előadását — a live stream-nek köszönhetően — még az autóban ülve néztük / hallgattuk végig Kulcsival. Bár az elhangzottakat kicsit marketing hangulatúnak éreztem, ez azt is jelenti számomra, hogy alapvetően nyugalom van kedvenc rendszerünk háza táján és lehet dolgozni az aktuális célok megvalósításán. (Immár a 8.5 verzión, hisz a 8.4 megjelenési dátuma 2017. október 4.)

Bécsbe érkezve hamar megtudtuk, hogy parkolni semmivel sem egyszerűbb, mint mondjuk Budapesten, sőt! A konferenciát a Messe Wien központban rendezték, ahol a DrupalCon-okra jellemző szendvics ebéddel vártak. Az ebéd után Kulcsival különváltunk, hogy minél több helyszínre benézhessünk, minél több élményt gyűjthessünk.

Nocsak, ki beszél?

Joe Shindelar közzösségi keynote-jának egy pillanata

A korábbi DrupalCon-okon egyre kevesebbet vettem részt az előadásokon – inkább a sprintekhez csatlakoztam –, most azonban annyi ígéretes témát láttam, hogy nagyrészt ezekkel töltöttem az időt. Volt amikor megérte, volt amikor kevésbé. És volt amiről lemaradtam, de ezeket egyszer majd megnézem felvételről

Mindent nem is szeretnék itt megemlíteni, csak a legemlékezetesebbeket (ahogy azt feljebb is ígértem…)

  • Szívemnek kedves az Out of the box experience initiative, ami egy új — demó tartalommal és mutatós sminkkel rendelkező — telepítési profil létrehozását tűzte ki célul és aminek megvalósulásához igyekszem én is hozzájárulni.
  • A Drush-t továbbra sem kell leírni, sokáig fontos része lesz még a fejlesztői eszköztárunknak. A Drush 9 bemutatója igazolja ezt!
  • Lenyűgöző élő demóval mutatták be a Search API modulcsalád által nyújtott lehetőségeket a fejlesztők. Több nyelv, rövidebb és hosszabb kifejezések, hasonló szavak, facetek támogatása…! Aki keres, az talál!
  • Az ügyfeleknek nem szerencsés statikus képeket mutatni designként arról, hogy milyen lesz majd a webalkalmazása, mert az nem azt az élményt nyújtja, mint egy tényleges weboldal. Helyette készítsünk HTML / CSS / JS demókat: Back to the Future: No More Static Mockups!
  • Van egy modul, amit figyelek jó ideje, mert meggyőződésem, hogy nagy előrelépést hoz a sitebuild-ben és a sminkelésben! Antonio De Marco részletes UI Patterns bemutatója még inkább megerősített ebben a hitemben!
  • A csütörtöki Everyone Has Something to Share keynote-ban Joe Shindelar őszintén és viccesen mutatta be saját útjának példáin keresztül, hogy miért is jó megosztani (a kódot, a tudást, a véleményt stb.).
  • És volt egy jó kis CSS Grid, CSS Variables előadás is! Vagy ezt már mondtam…? ;)

Találkozni jó!

Ezen a képen (majd)nem mindenki Drupal front-end fejlesztő!

Olyannyira jó találkozni, hogy kedd estére egy nem hivatalos, csevegős evés-ivást is összehoztunk a Drupal front-end társaság számára, a hivatalos Community Party előtt. Hasonló rendezvényekre volt példa a korábbi DrupalCon-okon is, és úgy éreztem, kár lenne ezt a hagyományt megszakítani!

Egyébiránt a Community Party-val kapcsolatban hamar levontuk a következtetést Kulcsival, hogy nem nekünk szól (hiába, a kor, na…) és távoztunk. Ellenben a csütörtöki hagyományos Trivia Night kvízjátéka idén sem okozott csalódást, az est remek hangulatban telt!

Amúgy pedig a konferencia kiállítótere (ami idén jóval kisebb volt, mint mondjuk két éve), az ebédlő, a sprint folyosó mind-mind remek lehetőséget biztosított, hogy összefussunk az ismerősökkel és hogy új ismerősöket szerezzünk. S ez a része a rendezvénynek számomra legalább annyira fontos, mint a szakmai programok!

Jövőre, veled, ugyanitt?

Nos, nem. Azért sem lenne így, mert a DrupalCon-t eddig is más-más városban rendezték minden évben. Azonban a Drupal Association arra is rájött, hogy a rendezvény ebben a formájában nem fenntartható. Ezért az elképzelés az, hogy legközelebb 2019-ben lesz újra DrupalCon Európában, újragondolt formában. 2018-ban így a DrupalEurope, közösségi szervezésű eseményen vehetünk részt, ami a tervek szerint kicsit más lesz, de attól még remek. Úgy legyen!