UX — UI Stüdyo: Bir Dönüşüm Hikayesi / Bölüm 1 / Gereklilik

Erbuğ Kaya
Intertech
Published in
3 min readJun 6, 2022
UX — UI

Gelişen, değişen, dönüşen yazılım dünyasında kullanıcı deneyimi ve tasarım ekiplerinin de uyum sağlaması, bu ekiplerin de kendilerini zamanın gerekliliklerine göre düzenlemeleri kaçınılmazdır. Bu yazı serisinde Görsel Tasarım ve Kullanıcı Deneyimi ekibimizin UX — UI Stüdyo’ya dönüşürken deneyimlediklerini sizlerle paylaşacağım. İlk bölüm gereklilik…

Önce Intertech’in ortalama 1.400 kişilik bir yazılım firması ve bizim UX Designer, UI Designer’lardan kurulu 13 kişilik bir stüdyo olduğumuzu belirtmeliyim.

Intertech

Eski ismi Intertech Görsel Tasarım ve Kullanıcı Deneyimi ekibi, yeni ismi Intertech UX — UI Stüdyo olarak her UX, UI ekibinin olağan görevlerini yerine getiriyoruz. Kurumsal görseller, web sitesi, portal, mobil uygulamalar ve temel bankacılık microservis dönüşümü ve benzeri işlere içerik üretiyoruz.

Peki ne oldu da Görsel Tasarım ve Kullanıcı Deneyimi ekibini UX — UI Stüdyo’ya dönüştürme kararı aldık? Dahası stüdyoya dönüşmek ne demekti?

Dört sene önce Intertech’in devasa temel bankacılık ürünü microservis mimarisiyle tekrar yazılmaya başlandı. Yeni teknolojiler yanında bu değişim elbette ara yüzlerin de yeniden yorumlanması ve tasarlanması demekti. Projenin başında altyapıya bağlı olarak altyapı mimari ön yüz ekipleriyle yakın çalışarak UI ve CSS Framework çalışmaları yaparak “Design System” oluşturduk. Şu anda çalışma sistemimiz şu şekilde; ürününü microservis mimarisiyle yenileyecek ekip, scope canvasını, analizini ve hatta design thinking çalışmasını yaptıktan sonra UX — UI Stüdyo’ya, bize geliyor. Gelen projeyi UX sürecine sokuyoruz, son kullanıcıların da dahil olduğu birden fazla workshop çalışması sonunda Figma ile hazırladığımız mockuplarda el sıkışınca süreç UI tarafına aktarılıyor. Design sistem uluşturduğumuz, yani temel ya da bankacılık komponentlerimiz hazır olduğu için mockupları kullanan UI Designerlar hızlıca hazırlayıp Zeplin üzerinden yazılım ekipleriyle paylaşıyorlar. Yazılım ekipleri de React kütüphanesi hazır olan komponentleri kullanarak yazılımlarını gerçekleştiriyorlar. Kısacası tıkır tıkır işleyen bir sistemiz var. Artık bu ürünlerden bir kısmı canlıya geçmeye başladı.

React

Stüdyoya dönüşmemizin ilk adımı bağlı olduğumuz ekibi değiştirmekti. Çünkü dört yıllık altyapı grubuna bağlı olduğumuz sürecin sonuna gelmiştik, şimdi canlıya çıkan işleri de takip etme zamanıydı. Yani mutfaktaydık, vitrini düzenlemeye başladık ve BA Stüdyo, QA Stüdyo, Fonksiyonel Tasarım, Saha Deneyimi ekiplerinden oluşan Garaj X’e bağlandık. Bu değişim stüdyo olmamızın birinci gerekliliğiydi. Bir yandan yukarıda anlattığım işlerimize devam ederken bir yandan sahadan gelen verilerle ürünlerimizi düzenliyoruz.

Stüdyoya dönüşmenin gerekliliğinin ikincisine ve daha önemlisine gelelim. Biraz önce yukarıda anlattığım çalışmalar sonucunda şu ana kadar o devasa bankacılık yazılımının %20’sine dokunabilmiş durumdayız. Ben bu geçişe büyülü kapı diyorum. Çünkü, microservis mimarisiyle yenilenecek ürünler önce UX ve UI’ın büyülü dünyasından geçip tamamen kendini yeniliyor. Ancak arkada, sırasını beklerken hala eski yazılımla ve eski ara yüzlerle çalışan ekipler var. Onlara da ulaşıp UX bilinirliğinin ve bilgisinin şirket çapında yaygınlaşması gerekiyor. İşte bu misyonu üstlenmek de ( UX kavramını tüm Intertech’e, özellikle analistlere yayma çalışmaları) stüdyoya dönüşmemizin ikinci ve önemli gerekliliğini oluşturuyor.

Peki, UX — UI Stüdyo’ya dönüşmek ne demek? Elbette sabit işlerimize devam edeceğiz ama stüdyoya dönüştükten sonra neler değişecek? Bunun, en özet haliyle yanıtı şu: UX bilinirliğini şirkete yaymak için form değiştireceğiz. Dönüşeceğiz. İşte bu seride değişim süreçlerini anlatacağım.

Şimdilik özetle neler yaptığımızı anlatayım. UX — UI Stüdyonun manifestosunu yazdık. UX ve Figma eğitimleri vermeye başladık. (İleri seviye için design sprint eğitimimiz hazır.) Bilgilendirme bültenleri hazırladık, sürekli hazırlıyoruz. UX Review Check List hazırladık, UX Workshop El Kitabını yazdık. Microservis komponent kütüphanesini Figma mockup kütüphanesi olarak hazırladık. Olgunluk seviyesi metriklerimizi de hazırladık.

Civilization oyununu biliyorsanız, oyunda savaş ve teknolojik üstünlük dışında oyunu kazanma şartlarından biri de kültürünü diğer ülkelere yaymaktı. Buna benzer şekilde UX kültürünü Intertech’e yaymayı hedefleyen bir oyunlaştırmanın kuralları hazır. Artık garajlardan sorumlu UX Koçlarımızın yönlendirmesiyle garajlardaki ekipleri bu oyuna davet edecek ve UX olgunluk seviyesinde gelişmelerine destek olacağız.

UX’in (uçtun uca) geliştiren ürün ile ilgili herkes için olduğu gerçekliğiyle bu dönüşümün çok değerli olduğunu düşünüyorum.

Şimdilik bu kadar, bir sonraki yazıda Intertech UX — UI Stüdyo Manifestosunu anlatacağım.

--

--