UX — UI STÜDYO: BİR DÖNÜŞÜM HİKAYESİ — BÖLÜM 2 — MANİFESTO

Erbuğ Kaya
Intertech
Published in
2 min readAug 22, 2022

“Görünen köy kılavuz ister.”

Gelişen, değişen, dönüşen yazılım dünyasında kullanıcı deneyimi ve tasarım ekiplerinin de uyum sağlaması, bu ekiplerin de kendilerini zamanın gerekliliklerine göre düzenlemelerinin kaçınılmazlığından ve Görsel Tasarım ve Kullanıcı Deneyimi ekibimizin UX — UI Stüdyo’ya dönüşürken deneyimlediklerini anlattığım bu yazı serisinin ikinci bölümü, manifestoya hoş geldiniz.

İlk bölümde bu dönüşümün gerekliliğinden bahsetmiştim. Bu yazıya şu linkten ulaşabilirsiniz.

Intertech UX-UI Stüdyo olarak dönüşümümüz için belirlediğimiz manifestomuz, görünen köy kılavuz ister, oldu. Dönüşüme ve değişime öylesine inanıyoruz ki geçmiş ata sözlerimizin ve deyimlerimizin bile sektörümüzde anılırken güncellemeye ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz. Evet böyle düşünerek, görünen köy kılavuz istemez ata sözümüzü güncelleyip, görünen köy kılavuz ister, şeklinde kendimize manifesto olarak belirledik.

Manifestomuzun açılımı şu şekilde; kullanıcıyı tanı, kullanıcıyı anla, kullanıcıya açık ol, ürünleri ölçümle, kullanıcı ile iş birliği içinde ol, trendi yakala.

Bu manifestoyu size kırmızı başlıklı kız masalı eşliğinde açılmak isterim.

Hayal edin lütfen, kırmızı başlıklı kız evine dönmek istiyor. Köyü uzaktan görünüyor. Kılavuza ihtiyacı yok gibi. Öyle ya da böyle köyüne ulaşabileceği düşünülebilir. Gerçekten öyle mi? Ya yürüyeceği yolda tehlikeler, karşılaşacağı zorluklar varsa. Hadi o zaman UX Designer, researcher olarak kırmızı başlıklı kıza köyüne kadar kılavuzluk yapalım. Kullanıcıyı tanı; kırmızı başlıklı kız nasıl biridir? Sakin mi? Heyecanlı mı? Biraz deli dolu mu? Kullanıcıyı anla; kırmızı başlıklı kız nasıl bir yolculuk hayal ediyor? Sağ salim, olaysız köyüne dönmek mi istiyor? Yoksa ninesine anlatabileceği bir macerası mı olsun istiyor? Kullanıcıya açık ol; kılavuz olarak kırmızı başlıklı kıza yolculuk boyunca yaşayabileceklerini, yolun solundaki ormana çok yanaşırsanız kurtla karşılaşabileceğinizi, şu patikayı takip ederseniz bataklık çukurlarına düşebileceğinizi anlat. Ürünleri ölçümle; yolculuk boyunca yiyeceğiniz ne kadar? Kurtla karşılaşırsak elimizde ona karşı koyabileceğimiz silahlar var mı? Kullanıcı ile iş birliği içinde ol; kırmızı başlıklı kız yolculuk boyunca yemeğinizi paylaşacağınızı, eğer kurt saldırırsa onun yanında savaşacağınızı bilmeli. Trendi yakala; köye yürüyerek mi gideceğiz? Ne gerek var ki daha yeni at arabası icat edildi.

Yani özetle, kullanıcıyı tanı, kullanıcıyı anla, kullanıcıya açık ol, ürünleri ölçümle, kullanıcı ile iş birliği içinde ol ve trendi yakala. Gördünüz mü? Görünen köye öyle ya da böyle ulaşmak mümkün, ancak bir UX kılavuzunuz yoksa yolda başınıza neler geleceğini ve sonunda köye ne halde ulaştığınızı bilemeyebilirsiniz. Misal, oysa Rusya Yemeksepeti için görünen bir köydü ama etnik açıdan UX kılavuzu kullanmadığı için başına neler geldi değil mi?

UX’siz kalmayın çünkü görünen köy kılavuz ister.

--

--