4 Günde Test Edilebilir Prototipinizi Hazırlayın: Design Sprint 2.0

Büşra Adıgüzel
inValue
Published in
3 min readJul 1, 2019
Arçelik Healthy Food Workshop by inValue

Bir ürün için çalışmaya başlamanın basit ve verimli yolunu merak ediyorsanız, cevabımız: Design Sprint. Peki “Design Sprint nedir, Neden işe yarıyor?” bunların üzerine konuşalım.

Design Sprint; Google Ventures’ta çalışan Jack Knapp ve iş arkadaşları tarafından geliştirilen kritik iş kararlarını/sorularını müşterilere tasarım ve prototip üzerinden sunup test etme yoluyla yanıtlamak, anlamak için tasarlanmış 4–5 günlük bir süreçtir.

Design Sprint’in Design Thinking’ten (Tasarım odaklı düşünme) ne farkı olduğunu sorarsanız eğer, basitçe Design Thinking bir sürü farklı tool’u bir araya getiren mindset, düşünce biçimidir. Design Sprint ise Design Thinking, Lean Startup (Yalın Girişim) ve Business Model Canvas’tan (İş Modeli Kanvası) yararlanılarak ortaya çıkarılmış bir çalışma yöntemidir.

Yeni bir ürün geliştirirken ya da varolan bir üründe büyük değişiklikler yapmaya çalışırkenki süreç oldukça uzun, ölçülemeyen ve verimsiz bir hale gelebiliyor. Ürün ile ilgili önemli kararları alacak kişilerle, tasarım ve teknik ekibin aynı sayfada kalmalarını sağlamak da oldukça zor olabiliyor. Aynı zamanda ürün üzerine aylarca süren çalışmalardan sonra yapılan testler bir anda tüm çalışmaların büyük bir zaman kaybı olmasına sebep olabiliyor.

İşte tam bu aşamada Design Sprint devreye giriyor. Projede çalışması istenen 7–8 kişiyi bir araya getirerek 4 gün gibi bir sürede kullanıcı testleri tamamlanmış dişe dokunur bir prototip elde etmek mümkün. Şimdi biraz hafta boyunca hangi süreçlerden geçildiğinden kabaca bahsedelim.

Normalde aylar süren ürünü ortaya çıkarma ve test etme sürecini kısaltmak için 4 günlük Design Sprint’te; üzerine çalışılan ürün için gerekli olan 7–8 kişi ajandalarını boşaltmalı ve kendilerini sürece hazır hale getirmeli. Bu kişiler ürüne göre değişiklik gösterebileceği gibi genelde CEO, satış ve pazarlama departmanından kişiler, mühendisler, tasarımcılar şeklindedir. Ancak yukarıda gözüken adımlara bakarsak tüm ekibi yalnızca ilk iki gün bir araya getirmek, 3. ve 4. günde yalnızca prototip ve test için gereken kişilerin sprint’e devam etmesi yeterli. Hem bu şekilde CEO, marketig director gibi insanların iki tam gününü Sprint’e ayırmaları konusunda ikna etmek çok daha kolay olur.

Diyelim ki tüm ekibi ikna ettiniz ve sprint sürecine başladınız. Öncelikle ilk yapacağınız şey Sprint’i yönetecek (facilitator) bir kişi bulmanız. Bu kişi bu yazıyı okuyarak zamanınızı ayırdığınız için büyük ihtimalle sizsiniz. Herkesi bir araya topladığınız ilk gün Sprint’i yönetecek kişi haricinde bir de karar verici (decider) seçmelisiniz. Bu kişi çözülemeyen tartışmalı bir durum olduğunda son kararı verecek.

Sprint’in ilk günü decider’ı da seçtikten sonraki adımlardan biri “mapping”. Bu aşamada ürün, pazar, satış kanalları, hedef kitle gibi temel bilgileri içeren bir harita oluşturularak herkesin aynı sayfada olması sağlanır. Günün devamında haritanın neresine odaklanılacağı ve sorunlar tespit edilir. “Sketch” aşamasında ekipteki herkes bireysel olarak kendi çözümünü çizime döker. Bu aşama için yetenekli olmanıza asla gerek yok. Önemli olan kafanızdaki çözümü sözcüklerle değil çizerek ifade edip mümkün olduğunca somut bir hale getirmek.

Arçelik Healthy Food Workshop by inValue

İkinci güne bir önceki günün çözüm çizimleri oylanarak başlanır. Sonrasında ise tüm ekip birlikte “Storyboard” aşamasına geçerek prototipin nasıl olacağını, kullanıcının ürünlere temas ettiği adımları çizer. Bu iki günlük süreçte tüm ekibin bir arada olması oldukça kritiktir. Yine bu iki günde Sprint’te ihtiyaca göre ekip dışından uzmanlar da davet edilebilir.

Üçüncü güne geldiğimizde artık yalnızca prototipi hazırlayacak ekibin tüm zamanını Sprint’e ayırması yeterli. Gerektiği zamanlarda ise decider ya da ekipten diğer kişiler de tekrardan dahil olabilir.

Dördüncü ve son günde Sprint sürecinde ortaya çıkarılan ürün prototipinin test edilir ve kullanıcı yorumları alınır. Sprint öncesinde kararlaştırılmış hedef kitle içerisinde bulunan tam olarak 5 kullanıcı ile görüşmeler yapılır ve gelen yorumlara göre ürün geliştirmesine devam edilir.

Sonuç olarak yalnızca 4 gün gibi kısa bir sürede ortaya test edilebilir bir prototip çıkaramak mümkün. Tek yapmanız gereken Design Sprint’in adımlarına olabildiğince sadık kalmak ve kullanıcıları/müşterileri dinlemek.

inValue ekibi olarak size hem Design Sprint sürecinde hem de sonrasında yardım etmeyi çok isteriz. Herhangi bir sorunuz olursa bize LinkedIn’den, Instagram’dan ya da hello@invalue.co adresine mail atarak ulaşabilirsiniz.

Tüm süreci ve metotları daha detaylı öğrenmek isterseniz Sprint kitabını ve bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

--

--

Büşra Adıgüzel
inValue
Editor for

Product Owner @Codeway | Industrial Engineering @Université Galatasaray