Danışmanlık mı? Mentorluk mu?

Büşra Adıgüzel
inValue
Published in
2 min readDec 13, 2018
Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Yeni nesle ayak uydurmaya çalışan kurumsal şirketler tarafından sıkça karşılaşılan bir ikilem var. Şirketler yenileşme ve inovasyon çalışmaları için başvurdukları danışmanlara ve bu hizmeti veren şirketlere fazla miktarda kaynak harcıyor. Ancak bu harcamaların sonucunda alınan hizmet çok da faydalı olmayabiliyor. Şirketlerin akıllarındaki soru ise kaynaklarını danışmanlar yerine çalışanlarına ayırsalar daha fazla verim alıp alamayacakları yönünde. Biz de danışmanlık, mentorluk ve tersine mentorluk kavramları üzerinden giderek bu ikileme açıklık getirmeye çalıştık.

Danışmanlar, belli bir konu hakkında uzman olan ve bu konu da hizmet veren kişilerdir. Sektörel uzmanlık gerektirir ve kesin bilgi sahibidirler. Mentorluk ise kişisel deneyimlerin aktarılarak kişi veya kurumlara yol gösterme, cevapları birlikte bulma halidir.

Photo by Nik MacMillan on Unsplash

Mentorlar danışmanlardan farklı olarak genellikle gönüllü çalışırlar ve yetkin oldukları alanla ilgili bildiklerini anlatmak yerine sorular sorarak yönlendirip, iki taraflı öğrenmeyi sağlarlar. Mentorlar hedefinize doğru giderken sizi harekete geçirecek, sizleri zorlayacak ve yapabileceklerinizi görmenizi sağlayacak yol arkadaşlarıdır.

Kurum içi girişimcilik ve yeni nesil girişimcilikte danışmanlık olmaz. Danışmanlık yerine mentor desteği almak çok daha faydalı olabilir.

Yeni nesil olma yolunda başvurulacak bir diğer ve oldukça önemli metotlardan biri de tersine mentorluktur. Tersine mentorluk; yaşça büyük, deneyimli, belli bir bilgi ve birikime erişmiş insanlarla yeni nesil genç insanların bilgi alışverişi yapmasıdır.

Şirketler yeni mezun çalışanlarına hiyerarşik sistemde yöneticiler tarafından işleyişi öğretirken bir yandan da onları “talent” olarak görüp karşılıklı öğrenme yöntemini uygulamalılardır. Yeni nesil mezun çalışanlar sosyal medya kullanımı, yeni nesil pazar yerleri, trendler ve daha bir sürü benzer konu hakkında bildiklerini bilmeyen çalışanlara aktarabilir.

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Aslında bu sürdürülebilir yöntemi benimsemek maliyetsiz ve oldukça verimli. Bu sayede danışmanlara boşa harcanan kaynaklar farklı alanlarda değer yaratmak için kullanılabilir.

Büşra Adıgüzel

Linkedin videomuza ulaşmak için tıklayınız.

--

--

Büşra Adıgüzel
inValue
Editor for

Product Owner @Codeway | Industrial Engineering @Université Galatasaray