İnovasyon Atölyelerinde En Sık Karşılaşılan 3 Problem

Çağhan Karter
inValue
Published in
5 min readJun 24, 2019

Yenilikçi (innovator) bir şirket olarak müşteri sorunlarını sevmeyi ve hatta kullanıcı hatalarını aramayı öğrendik. Peki ya bu hataları çözmek için düzenlediğimiz atölyelerde karşımıza çıkan problemler neler?

Yakın zamanda düzenlenen 3 günlük bir atölyenin sonucunda aldığımız geri dönüşlerden bir tanesi: “Keşke ulaştığımız sonuç ve çözüm biraz daha radikal olabilseydi.” şeklindeydi.

Anlıyoruz, neden 3 günlük bir atölyenin ardından daha sürecin en başında bulabileceğinize yakın bir fikir ve çözüm elde etmek isteyesiniz ki?

Bir inovasyon atölyesi yönetirken, katılımcılarımızdan günlük olarak geri dönüşler alıyoruz. Bu geri dönüşlerde hoşlarına giden ve daha farklı olmasını istedikleri noktaları söylemelerini rica ediyoruz. Değerlendirmeler sonrasında inovasyon danışmanlarımız, atölyemizin bir sonraki gününü bu geri dönüşler doğrultusunda düzenliyor.

“Keşke iş arkadaşlarımızla geçirebilecek daha fazla vaktimiz olsaydı” ya da “Keşke sunum kısmında daha fazla vaktimiz olsaydı” gibi geri dönüşler geliştirilmesi ve değiştirilmesi görece olarak daha kolayken, bazı geri dönüşler beklentileri karşılamak ve yönetmekle alakalı olabiliyor.

Buna en iyi örneklerden birisi de “Keşke ulaştığımız sonuç ve çözüm biraz daha radikal olabilseydi.”. Bu geri dönüş aynı zamanda katılımcının beklentileriyle de oldukça alakalı.

Beklentileri Doğru Belirlemek

Photo by Jamie Templeton on Unsplash

Şirketinizdeki bir inovasyon lideri ya da yöneticisi olarak, inovasyonun sonucuna dair beklentileri doğru şekilde belirlemelisiniz. Çalışanlarınızın bir inovasyon atölyesinden neler bekleyebileceklerini veya neler bekleyemeyeceğini onlara en iyi aktarabilecek kişi sizsiniz. Aynı zamanda inovasyon danışmanlarımızla da aynı sayfada olmak, çalışanlarınıza inovasyon atölyesinden neler bekleyebileceklerini, nasıl bir sonuca ulaşılacağını açıklamanızda oldukça önemlidir. Beklentilerin gerçek dışı olması ya da yanlış bir doğrultuda olması, bir hayal kırıklığı yaratabilir. İnovasyon danışmanlarımız her daim atölyenin hedefini anlamanız için yanınızda olacaktır.

Problem #1

Keşke Fikirleştirme Aşamasında Ürettiğimiz Fikrin Diğerlerinkilerden Daha İyi Olduğuna Daha Fazla Güvenseydim

Photo by Ant Rozetsky on Unsplash

Fikirleştirme aşaması bittikten sonra ve katılımcılar fikirlerini birbirleriyle yarıştırmaya başladıklarında, çekingen davranabiliyorlar ya da fikirlerini savunurken huzursuz olabiliyorlar. Belli araçlarla önemli noktalar öne çıkarılmış, buna göre fikirler üretilmiş ve değerlendiriliyor olsa bile, kısa süre içerisinde fikirlerden birisi hızlıca seçmek her zaman çok kolay olmayabiliyor. En iyi fikri seçip seçmediğimizden doğru fikir üzerinde durup durmadığımızdan emin olmak pek kolay değil.

Atölye süreci fikirleri onaylama veya geçersiz kılma sürecidir. İnovasyon atölyesi sürecinde takımları bir fikir seçip onu test edip (prototipleştirip kullanıcı testine sunma), geri bildirim alıp yeniden değerlendirmeye yönlendiriyoruz. “Elinizdeki fikirle devam edip yeni bir kullanıcı grubuna ya da markete mi sunmalısınız, yoksa önceki fikri öldürüp yeni bir fikri ele alıp onu mu değerlendirmeye başlamalısınız?” bu sorulara cevap arıyoruz. Bu noktada önemli olan, inovasyon atölyelerinin her zaman hayata geçirilmeye hazır bir proje ve fikirle sonuçlanmayabileceğini; bunun yerine ekibinize farklı bir düşünce yapısı ve hızlı hareket etme yetisi kazandırabileceğini anlamaktır.

İnovasyon Danışmanı Olarak Biz

En iyi fikrin seçilebilmesi için neredeyse hiç baskı olmayan bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Bu baskısız ortamı fikrin kolaylıkla değiştirilmesini, geliştirilmesini, test edilmesini ve hatta yeri geldiğinde öldürülmesini kolaylaştırmak adına sağlıyoruz. Basitçe ekiplerin vakit kaybetmeden hızlıca bir başlangıç noktası/fikri seçip harekete geçmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Böylelikle olur da baskısız ortamda hızlıca seçip başladıkları fikir bir noktada geçersiz kılındıysa, ürettikleri ama seçmedikleri fikirlerden herhangi birini seçip hızlıca baştan başlayabilirler.

Kurumsal İnovasyon Yöneticisi Olarak Siz

İnovasyon danışmanlarıyla ortak paydada olduğunuzdan emin olarak ekibinizin beklentilerini inovasyon atölyesine uygun şekilde ayarlamalı ve ekibinizin bu doğrultuda hareket etmesini sağlamalısınız. Atölye sonrasında ekibinizle bir araya gelip atölyenin sonuçlarını doğru şekilde değerlendirmekte sizin görevleriniz arasında.

Problem #2

Keşke Sonuçta Bulduğumuz Fikir/Çözüm Daha Radikal veya Yıkıcı Olsaydı

Photo by Tomas Sobek on Unsplash

Bizi yanlış anlamayın, mükemmel fikirler tabii ki harika. Bizim kaçınmaya çalıştığımız şey ise atölye sonrasında ortaya çıkan fikir akıl almaz derecede iyi olmalıdır yanılgısı. Katılımcılar ortaya çıkan fikirler olağanüstü heyecanlandırıcı değil ise atölyenin çıktılarını yöneticilerine iletmekten çekinebiliyor. Katılımcılar üzerlerinde üç günlük bir atölyenin sonucunda milyon dolarlık bir fikir çıkarma baskısı hissedebiliyorlar.

Sıkıcı bir fikir kendi başınayken sıkıcı gözüküyor olabilir, ancak bu fikir kullanıcı geri bildirimleri ve iç görüleriyle birleştirilip sunulduğu zaman ilgi çekici bir hale gelebilir. Esasında bizim söylemeye çalıştığımız şey şu: Radikal ile inovatif aynı şey değildir. İşin aslı, çoğu şirket için, radikal fikirler fazla riskli ve maliyetli olabilir.

Daha az radikal fikirler iyi bir basamak olabilir. Bu fikirlerle öz güven kazanıp fikirleri doğrulayıp, düşük maliyetlerle bir miktar para kazanılabilir. En yaygın yanılgılardan birisi, büyük inovatif şirketlerin bütün fikirlerini bir gecede bulduğuna inanmaktır. Genelde insanlar bu büyük şirketlerin büyüyene kadar erken aşamalarda çektiği zorlukları ve yaşadıkları başarısızlıkları düşünmez bile.

İnovasyon Danışmanı Olarak Biz

Atölyeleri beklentileri doğru belirleyerek ve sonuçta ulaşacağımız fikrin/çözümün daha fazla değerlendirmeye ihtiyacı olabileceğini bilerek düzenliyoruz. Düzenlediğimiz atölyelerin olabildiğince katılımcıların düşünce yapısını ve fikir geliştirme yaklaşımlarını iyi yönde etkileyebilecek yapıda olduğundan emin oluyoruz.

Kurumsal İnovasyon Yöneticisi Olarak Siz

Atölye hakkında değerlendirme raporu alırken, ekiplerinizin atölyede öğrendiklerini temel alarak yeni bir yöntemle rapor vermeyi ve çalışmayı tercih edebileceklerinin ve bir anda inanılmaz bir fikre dair rapor veremeyebileceklerinin farkında olmalısınız.

Problem #3

Keşke Ortaya Çıkardığımız Fikir Şirket Stratejimize Daha Uygun Olsaydı

Photo by Randy Fath on Unsplash

Şirket stratejisi genel bir beklenti ve vizyon oluşturabilmek, şirket içi ve şirket dışı beklentiler oluşturabilmek adına bir zorunluluktur. Ancak, eğer bu şirket stratejisi kullanıcı tarafından onaylanmış ve kullanıcının bir sorununu çözecek bir fikri engelliyor ise bu stratejiyle ilgili bir sorun var demektir.

Atölyelerimizde yaklaşım ve değerlendirme haritası adı verdiğimiz bir çalışma yaptırıyoruz. Bu çalışma sayesinde ekipler bir fikre dair yaklaşımlarını kolay bir şekilde değerlendirip öncelik sıralamasına koyabiliyor. Aynı zamanda ekiplerden bu yaklaşımlarının şirket stratejisiyle mi, müşterilerin ilgisiyle mi, teknolojik olarak uygulanabilirlikle mi yoksa yapılabilirlikle mi ilgili olduklarını belirlemelerini istiyoruz.

En radikal yaklaşımlar şirket stratejisiyle ya da teknolojik uygulanabilirlik ile ilgili olmamalıdır. Bunun yerine radikal ve değiştirici yaklaşımlar müşterilerden öğrenilebilecekler üzerine olmalıdır. Günün sonunda fikir ve çözüm kavramı bu öğrenilenler üzerine geliştirilmeye devam edecektir.

Bir başka deyişle atölye sonucunda çıkan fikir ve konsept şirket stratejisi ve teknolojik uygulanabilirlikten ziyade kullanıcı isteklerine ve yeni iş modellerine odaklı olmalıdır

İnovasyon Danışmanı Olarak Biz

Şirket stratejinizi ve yaşamakta olduğunuz probleminizi aynı çerçevede inceleyerek atölyemizin hedefini, size ve sizin vakanıza en uygun şekilde belirliyoruz. Ekiplerinizin de şirket stratejisiyle ters düşebilecek veya yönetici kadrosu tarafından yanlış anlaşılabilecek bir rotadan uzak durmalarına yardımcı oluyoruz. Bu sayede anlaşılabilir şirket stratejisine uygun fikirler ortaya çıkmasına yardımcı oluyoruz.

Kurumsal İnovasyon Yöneticisi Olarak Siz

Şirket stratejinizin bir sorunu çözmenizde nasıl yardımcı olabileceğini ve pazarınızda sizi nasıl etkilediğini anlamamız ve değerlendirmeniz gerekiyor. Birçok şirket kullanıcıları tarafından çeşitli mecralardan (sosyal medya ya da müşteri hizmetleri gibi) yapılan şikâyetleri acilen söndürülmesi gereken yangınlar gibi görüyor. Ancak bu şikâyetler ücretsiz ve çabasız, değerli kullanıcı geri bildirimleridir. Şirketinizi geliştirmek adına kullanılabilirler

Bizim de yaptığımız bu, şikâyetleri alıp inovasyon atölyelerimizi daha etkili hale getiriyoruz.

Öğrenerek, deneyerek yıkıcı inovasyon, inovasyon kültürü, sürdürülebilirlik ve dönüşüm uygulamaları geliştirebilmeniz için sizinle birlikte yol arkadaşlığı, çözüm ortaklığı yapan inValue’nun Linkedin sayfasını takip edin ve haftalık e-bültenimize abone olun.

--

--