Yeni Nesil Oyun Sektörü

Sonat Kaymaz
inValue
Published in
2 min readMar 20, 2019
Photo by Carl Raw on Unsplash

Yeni nesil kafayla bir şeyleri değiştirmeye ve geliştirmeye çalışan bir şirket daha var: Google.

Yeni nesil oyun platformu: Stadia.

İnsanoğlu var olduğundan beri oyun oynuyor. Ancak son 10–15 yıldır oyun oynayan kitleler ve paydaşları bunun bir ekosistem haline geldiğini anlamaya ve aksiyon almaya başladı.

Oyun sektörü sadece küresel pazarda değil, bölgesel ekosistemlerin içinde de gelişiyor.

Peak, Gram, Flank, FB1907, Supermassive, eBrawler (erken aşama) gibi girişimler dikkat çekerken oyun oynama ve izlenme oranları da her gün artıyor. Bunun dışında ekosistem sadece girişimler ve yatırımcılarla değil, içerik üreticileriyle de büyüyor.

İyi Oyun filmi ve yeni vizyona girecek Özgür Dünya da bu içeriklerin başını çekiyor. Oyun oynayarak Youtube ve Twitch’de kitleler tarafından izlenen bireyleri zaten hepimiz biliyoruz.

Peki bu değer zincirinde biz veya şirketimiz nerede duruyor?

İnovasyon, yıkıcı inovasyon (distruptive innovation) veya dijital dönüşüm sadece Top100 şirketleri ya da teknoloji şirketlerini etkilemiyor. Aynı zamanda geleneksel sektörleri de hızlı bir şekilde değişmeye ve dönüşmeye itiyor. Potansiyel gelişimi sezmek ve fırsatları yakalayabilecek öngörüye sahip olmak da tam bu noktada önem kazanıyor.

Photo by Paweł Czerwiński on Unsplash

Google, Stadia adında bir oyun platformu kuruyor. Bunu da sadece 2018'de 50 milyar saatten fazla video izleten oyun sektörü üzerinden yapıyor.

Youtube’da izlenen oyunlara tek tuşla bulut tabanlı bir sistem ile katılabileceksiniz. TV, tablet, PC, telefon üzerinden, internet sağlayıcılar içinden oyun oynanabilecek (Chrome vb). Ağır veri ve yavaş yüklenme sorunlarını bulut tabanlı bir sistemle çözen Stadia, 2019'da (yani bugünlerde) aktif olacak.

Herhangi bir donanıma ihtiyaç duymaksızın çalışacak olan Stadia’nın, istediğiniz bir aygıta bağlanacak bir konsolu da var. Elbette bu konsola Google Asistan entegreli bir sistem kurmuşlar.

Yani ne satın alınması gereken bir donanım ne de indirilmesi gereken bir şey var.

Sizce Sony, Microsoft veya Nintendo, bu endüstrinin tüm düzenini ve akıl oyunlarını değiştiren inovasyon sonrası nasıl bir aksiyon alacak?

Peki değer zincirinin bir köşesinden bile buna dokunan bir şirket ya da birey bu inovasyon sonrası nasıl bir aksiyon alacak?

Çocuğu günde 5 saat oyun oynayan bir anne/baba, bir siber güvenlik şirketi, ya da bir banka, neresinden yakalamalı? Yoksa üstüne mi koymalı?

Öğrenerek, deneyerek yıkıcı inovasyon, inovasyon kültürü, sürdürülebilirlik ve dönüşüm uygulamaları geliştirebilmeniz için sizinle birlikte yol arkadaşlığı, çözüm ortaklığı yapan inValue’nun Linkedin sayfasını takip edin!

--

--

Sonat Kaymaz
inValue

Entrepreneur | Growth Mentor | Content Creator|