İçerik Pazarlama Yolları

İrem İTİŞKEN
İçerik Pazarlama
Published in
5 min readJul 9, 2020

İçeriğinizi pazarlamak için birçok yol var ama pazarlama kısmına geçmeden önce içeriğinizin pazarlanabilir olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Hangi pazarlama tekniğini kullanırsanız kullanın, eğer pazarladığınız içerik karşınızdakilere hitap etmiyorsa işinizi büyütemezsiniz.

Çok kalabalık listelere mail atabilirsiniz ya da oldukça kalabalık gruplarda paylaşabilirsiniz. Ancak eğer içeriğiniz tatmin edici değilse ulaştığınız insanlar bu gruptakilerle sınırlı kalacaktır. İşinizi büyütmeniz içinse o gruplar dışındaki insanlara ulaşmalısınız.

Eğer içeriğiniz güzelse ve kalabalık bir grupta paylaşırsanız, okuyucularınız kendi çevrelerinde paylaşacaktır, paylaştıkları insanlar kendi arkadaşlarına yollayacaktır… Sonuç olarak siz ilk durumdan çok çok daha fazla insana ulaşmış olursunuz. Bunun için öncelikle içeriğinize güvenmeniz gerekli.

İçeriğe güveniyorsanız pazarlama gereksiz mi?

Pazarlama her iş için gereklidir. İçeriğinize güvenmek onu pazarlamamak anlamına gelmemeli. İşiniz ne kadar büyürse büyüsün pazarlama yapmayı bırakmamalısınız. Bloğunuzda çok güzel bir yazı yayınlayıp bunun kendi kendine yayılmasını ve size satış getirmesini beklemek çok pasif bir yöntemdir ve çoğunlukla başarılı olmaz. Bir ya da birkaç yazınız doğal olarak yayılmış olabilir ama yine de düzenli olarak büyümek istiyorsanız aktif pazarlama yapmalısınız. Sonuçta aktif olarak uğraşmanız kendi kendine yayılacak bir içeriğin yayılmasını engellemeyecektir. İçeriğiniz tatmin ediciyse ve siz de pazarlarsanız ekstra trafik yaratmış olursunuz.

Ürettiğiniz içeriğin tatmin edici olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Doğru fikirleri nasıl bulabileceğinizi ve bu fikirler hakkında içerik üretirken hangi kelimeleri hedefleyeceğinizi daha önceki yazılarda anlatmıştık. Kısaca toparlamak gerekirse, bir yazının okuyucuyu tatmin etmesi ve pazarlanabilir olmasını sağlayan faktörler şunlardır:

· Yazının kalitesi: Yazı yazmayı çok insan biliyor olabilir ama akıcı, anlaşılabilir ve insanların okurken zevk alacağı bir yazı yazmak öğrenmeniz gereken bir yetenek. Üstünde çalışmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.

· Yazınızın görünüşü: İnsanlar bir yazıyı okumadan önce göz gezdirirler. Eğer yazınız ilgi çekici durmuyorsa zaman ayırmalarına değmeyeceğini düşünüp başka sitelere gidebilirler. Yazınızın çekiciliğini arttırmak için resimler, alt başlıklar ve kısa paragraflar kullanabilir, alıntılar ve videolar gibi eklemelerle zenginleştirebilirsiniz.

· Yazının başlığı: Yazınızın başlığı içerikle uyumlu, net ve ilgi çekici olmalıdır. Unutmayın, insanlar yazıdan önce başlığı okuyacak.

· Orijinallik: İçeriğiniz orijinal olmazsa halihazırda internetteki yüzlerce yazıdan ayrışmaz. Mümkünse kendi yazınızdan önceki yazıları inceleyin ve sizi öne çıkaracak noktalar bulup bunlar hakkında yazın. Yeni bir konu hakkında yazabilirsiniz, bilinen bir konuda yeni fikirler üretebilirsiniz veya bir konuyu diğerlerinden daha iyi açıklayabilirsiniz. Hangisini seçerseniz seçin, rekabet ettiğiniz insanlardan farklı ve onlara tercih edilebilir bir içeriğiniz olmalı.

· Uzmanlık ve güvenilirlik: İnsanlar sizin yazınızdan faydalanacaklarına inanırlarsa sizi okurlar. Eğer kendinize yazdığınız alanda güvenmiyorsanız, uzmanlarla röportaj yapabilirsiniz ya da güvenilir kaynaklardan alıntı yapabilirsiniz. Bu şekilde yazacağınız yazı okuyucuların gözünde daha çok değerlenir.

İçerik pazarlama stratejileri

1) Var olan müşterilerinize/takipçilerine ulaşmak: Mail listelerinde ya da Facebook gruplarında yeni içeriğinizi paylaştığınızda zaten halihazırda var olan ve sizi bilen insanlara ulaşırsınız. Bu oldukça spesifik ve ilgili bir grup olmasına rağmen size yeni kullanıcı kazandırmayacaktır.

2) İlgili gruplara ulaşmak: Facebook, Twitter, Pinterest, Reddit, LinkedIn, Quora, Slack… Buralardan yapacağınız duyurular hala çok geniş kitlelere ulaşmayacaktır ama ulaştığınız insanlar konuyla oldukça ilgili olacaktır. Dolayısıyla trafiğinizi sonunda satışa çevirme ihtimaliniz yüksektir. Bu gruplarda yeterince aktif olursanız diğer insanlar sizin yerinize sizin yazılarınızı paylaşabilir ve bu kendinizi paylaşmaktan daha değerli olacaktır.

3) İçeriğinizi formatını değiştirerek başka platformlara açmak. Örneğin makale halindeki içeriğinizi video haline getirerek YouTube’da paylaşabilirsiniz, podcast yaparak Spotify’da açabilirsiniz. Böylece başka platformlarda zaman geçiren kullanıcıları da yakalamış olacaksınız.

4) Guest blogging: Başka ilgili bloglar için yazı yazabilirsiniz ya da sizin için yazmalarını isteyebilirsiniz. Diğer bloglardaki yazılara kendi içeriğinizi referans göstererek yorum yapabilirsiniz ve Quora gibi platformlarda sorulan sorulara kendi bloğunuzla cevap verebilirsiniz. Böylece kaya değer backlinkler edinirsiniz ve trafiğiniz artar.

5) Outreach: İçeriğinizde bahsedilen insanlara, konunuzla ilgili bilinen kişilere, sizinle aynı konuda içerik yayınlayan hesaplara içeriğinizi gösteren kişisel bir mail atabilirsiniz. Bu mailde sizin yazınızı paylaşmalarını istemek genellikle itici bulunacaktır. Basitçe içeriğinizi görmelerini sağlamanız yeterli olur, tabi içeriğinizin ilgi çekici ve güvenilir olduğunu varsayıyoruz.

6) Paralı reklamları kullanmak: Neredeyse her platformun (Facebook, YouTube, LinkedIn, Google…) paralı reklam verilebilecek servisleri var ve bu servislerden yararlanarak çok daha fazla insana ulaşmak mümkün.

İçerik pazarlarken sık yapılan hatalar

· Trafiği öncelemek. Bloğunuzun çok trafik çekmesi tabi ki istenen bir şey ve potansiyel büyümenizi göstermesi için iyi bir gösterge olabilir. Ancak yazınızı yayınladıktan sonraki dönemde elde ettiğiniz trafik farklı sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Önemli olan sitenizin ulaştığı pasif trafiktir. Bu şekilde ulaştığınız trafik işinizin gerçek kapasitesini görmek için daha doğru olacaktır.

· Backlinkleri önemsememek. Bloğunuza yeni başlayan bir insan olarak enerjinizi trafik yerine sahip olduğunuz backlinkleri arttırmaya harcayabilirsiniz. Backlinklerinizi arttırmanızın yollarından biri tabi ki sitenizin trafiğini arttırmaktır ama yeni ve bilinmeyen bir bloğunuz varsa bunu yapmak kolay olmayacaktır. Çünkü insanlar paylaştıkları yazıların güvenilir ve bilinir kaynaklardan olmasını isterler. Üstelik büyük bilinen bir bloğunuz olsa bile backlink edinme oranınız trafiğinize oranla oldukça düşük olacaktır. Dolayısıyla kendiliğinden gelen backlinklere güvenmemelisiniz ve bilinçli olarak bu sayıyı arttırmaya çalışmalısınız, özellikle bloğunuza yeni başlarken.

· İçeriğinizi pazarlamayı çok erken bırakmak. Yeni yazınızı yazdınız. Mail listelerinizle, sosyal medya gruplarınızla, forumlarda duyurdunuz. Yapmanız gereken her şeyi yaptığınızı düşünüyorsunuz ve artık yeni yazınıza geçmeye hazırlanıyorsunuz. Bu durumda trafiğiniz artmış görünebilir ve kısa dönemli sonuçlardan çok memnun olabilirsiniz. Ama yazınızı sadece bir kez duyurup bırakırsanız sonrasında gelecek pasif trafik beklentinizi karşılamayacaktır. İleride yazacağınız yazılarda eski yazılarınızdan alıntı yapabilirsiniz. Bu şekilde bir yazıyı okuyan insanlar diğerlerine de göz atmak isteyecektir. Yazınızın formatını yenileyebilir ya da geliştirebilirsiniz. Örneğin video ekleyebilir ya da slaytlara çevirebilirsiniz.

· Eski içeriklerinizi unutmak. Örneğin bir yazınızı yayınladıktan sonra tatmin edici bir trafik elde ettiniz. Bu yazıyı zaman içerisinde unutmak ve tesadüfen birilerinin bulmasını beklemek yerine tekrar gözden geçirerek ve güncelleyerek yeniden yayınlayabilirsiniz. Bunu tabi ki planlı bir şekilde ve belirli aralıklarla yapmalısınız. Aynı yazıyı tekrar tekrar yayınlarsanız insanlar bunu fark edecektir ve bu birçok insana itici gelebilir. Her yayınladığınızda mutlaka tekrar yayınlamaya değer bir şey olduğundan emin olun. İçerikteki bilgileri güncelleyin, hatta mümkünse geliştirin.

· Para harcamaktan kaçınmak. Bütçeniz ne kadar olursa olsun, bunun bir kısmını pazarlama ve reklama ayırmalısınız. İçeriğinizi ücretsiz toollar kullanarak geliştiriyor ve kendiniz pazarlıyor bu nedenle de para harcıyor gibi hissetmiyor olabilirsiniz. Kendinize şu soruyu sorun: İçeriğinizi üretirken ve pazarlarken kaç saat çalışıyorsunuz? Peki bu konuda işinizi kolaylaştıracak servislere para verseniz ne kadar harcamış olacaksınız? Aradaki zamanda size harcadığınızdan daha çok para kazandıracak şeyler yapabilir misiniz? Örneğin bir yazı aha yazabilirsiniz ya da 5 farklı ücretsiz platform kullanmak yerine 1 tane ama hedef kitlenize daha rahat ulaşacağınız ücretli bir platformdan yararlanabilirsiniz. Sonunda satışa çeviremediğiniz pazarlama yöntemleri tasarruf etmenizi sağlamaz, hatta tam tersine zamanınızı ve enerjinizi, yani potansiyel kazancınızı, harcarsınız.

--

--