İş yerinde İşin Durdurulması ve Durdurulmasında ki Adım ve Süreçler

SİNAN YÜCE
İŞ GÜVENLİĞİ

--

İş yerinde bina ve eklenti yerlerinde veya çalışanlarının çalışma yerlerinde hayati tehlike oluşturacak durumlarda işin belli bir bölümünde veya tamamında iş durdurulabilir.

Çok Tehlikeli yerlerde (metal,maden,inşaat,tehlikeli kimyasal madde kullanılan yerler) gibi sektörlerde Risk Değerlendirme yapılmadıysa iş kesin bir şekilde durdurulur.

İş Nasıl Durdurulur ve Kim Karar Verir

İşin durdurma kararını veren heyet üç müfettişten oluşur ve kararı bu kurul belirler.

İş yerini denetleyen müfettiş gerekli incelemeleri yaptıktan tespit ettiği (ölümcül tehlikeler veya risk değerlendirmesinin olmaması) gibi durumlarla karşılaştığında işin durdurulması için bir rapor düzenler ve en geç tespitin yapıldığı tarihin ertesi günü raporu heyete gönderir. Raporda durdurma nedeni ve gerekli şeyleri ayrıntılı bir şekilde raporda belirtir.

Heyet işin bir bölümünde veya tamamında durdurma kararını verir ve ilgili yazıyı mülki idare amirine ve iş yeri dosyasını bağlı bulunduğu il müdürlüğüne bir gün içinde gönderir.

İşin durulması mülki idare amirince 24 saat içinde yerine getirilir. Durdurma kararınca iş yeri mühürlenir ve tutanak düzenlenir ve bir nüshası il müdürlüğüne gönderilir

Bu işler yapılması durumunda Kolluk Kuvvetlerinden destek alınabilir.

Geçici olarak Mührün Sökülmesi

İşveren işin durdurulması sebebiyle gerekli tedbirleri almak için İl Müdürlüğüne bir dilekçe verir. İl Müdürlüğü yazılı dilekçeyi heyete gönderir heyet 2 iş günü içinde kararını bildirir. Mührün geçici olarak kaldırılması yönündeyse Mülki idare amirliğine ve İl Müdürlüğüne yazı gönderilir. Mülki İdare amiri 24 saat içinde belirli şartlarda ve sürede gerekli çalışmaların yapılması için mühür geçici olarak sökülür ve bir tutanak hazırlanır bir nüshası İl Müdürlüğüne bildirilir. Mührün geçici olarak sökülmemesi halinde iş yerine yazılı ile bildirilir.

Müfettiş Acil Durumlarda Ne Yapar

Hayati tehlike söz konusu olduğunda müfettiş raporu heyete bildirir ve karar gelinceye kadar işin durdurulmasını Mülki İdare amirinden talep eder. Müfettiş raporu gün içinde kurula gönderir, durumu belirleyen bir nüshayı da İl Müdürlüğüne gönderir.

İşveren işin durdurulmasına istinaden yerel iş mahkemesine 6 iş günü içinde dava açabilir.

İş mahkemesine açılan dava işin durdurulmasını etkilemez. Mahkeme 6 iş günü içinde karar verir. Karar kesindir.

Mahkeme iş yerinin açılmasına karar verirse işlem Mülki idare amirliğince işlem gerçekleşir ve tutanak düzenlenir bir nüshası İl Müdürlüğüne gönderilir.

İşveren işin durdurulması sırasında işçi ücretlerini tam şekilde ödemek ve mesleğine uygun iş vermekle yükümlüdür.

Gördüğünüz gibi iş yerini kapamak 1 gün bile sürmezken, açmak için aylarca uğraşabilirsiniz.

Teşekkürler…

--

--