Türkiye Sosyal Girişimcilik Ekosistemi Arayüzleri ve 2019 Yılı
2019 yılı Türkiye’de Sosyal Girişimcilik Ekosistemi için yeni araştırmaların, işbirliklerinin, destek programlarının doğduğu bir yıl oldu. Bu yazının amacı ekosistem aracılarının 2019 yılında yaptığı çalışmaları derlemek, sosyal girişimlerin ve sosyal inovasyonun desteklenmesinde farklı roller üstlenen aracı yapıların öneminin bilinirliğine katkı sağlamak.
(Eksik kaldığını düşündüğünüz gelişmeleri merve.kavas@tedu.edu.tr ile paylaşabilir, listeye katkı sunabilirsiniz.)
- Impact Hub İstanbul yürütücülüğünde Social Impact Award (SIA) ilk kez Türkiye’de gerçekleşti. Impact Hub İstanbul’un Anadolu Efes ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde yürüttüğü Accelerate2030 programı da 2019'da gerçekleşti.
- imece, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu partnerliğiyle yürüttüğü Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik mesele sürecini ve ‘Eşitsizliklerin Azaltılması’ temalı 3. Destek Programını tamamladı.
- ‘Türkiye’de Sosyal Girişimlerin Durumu’ raporu yayımlandı. British Council tarafından desteklenen, TED Üniversitesi ve İstasyonTEDÜ tarafından yürütülen ‘Türkiye’de Sosyal Girişimlerin Durumu’ raporunun tamamına buradan erişilebilir. Rapora dair bir röportajsa Pioneers Post’ta paylaşıldı.
- Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA) kuruldu. Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı; Vehbi Koç Vakfı liderliğinde, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu, Ashoka Türkiye, Sosyal İnovasyon İnisiyatifi Derneği, Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yenilikçi Çözümler Derneği, TED Üniversitesi, Mozaik Foundation (Bosna Hersek) ve Social Enterprise UK (İngiltere) ortaklığıyla yürütülüyor.
- TSGA 8–13 Temmuz tarihlerinde proje illerinden 27 katılımcıyla eğitmen eğitimi gerçekleştirdi. Eğitmen eğitimlerinin ardından sosyal girişimcilik eğitimleri Van, Kayseri, Gaziantep ve Samsun’da düzenlendi.
- Impact Hub İstanbul ve İstasyonTEDÜ ev sahipliğinde Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı ortaklığında düzenlenen Açık Sahne etkinlikleriyle sosyal girişimcilik ekosistemi İstanbul ve Ankara’da bir araya geldi.
- Ashoka Sosyal Girişimcilik Günü ikinci kez gerçekleşti. Sistem dönüşümü için çalışan sosyal fayda aktörleri Presencing Institute’un kurucusu ve Theory U’nun geliştiricisi Dr. Otto Scharmer’ın katılımıyla bir araya geldi.
- Küresel sorunlara yerel çözümler geliştirmek amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın 60 ülkedeki ofislerinde Hızlandırma Laboratuvarları (Accelerator Labs) kuruldu. Ağın bir parçası olarak UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı 2019'da açıldı.
- Thomson Reuters Vakfı tarafından hazırlanan ‘sosyal girişimci olmak için en iyi ülkeler’ sıralamasında 2019 yılında Türkiye 44 ülke arasında 43. ülke oldu.
- Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ‘Social enterprises and their ecosystems in Europe: Country fiche, Turkey’ raporu yayımlandı.
- Açık Açık Sosyal Girişimler platformu kuruldu.
‘Açık Açık Sosyal Girişim’de amacımız sosyal girişimlerin ne derece ortak kriter ve prensipleri karşıladıklarını, ne derece şeffaf olduklarını ve hesap verdiklerini gösterdikleri bir platform yaratmak.’
- Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Özel Sektör Ofisi tarafından Türkiye’de Etki Yatırımcılığı raporu yayımlandı.
- Ankara Kalkınma Ajansı Sosyal Girişimcilik ve Sosyal Yenilikçilik Mali Destek Programı duyuruldu. Çağrı altında üç eksen yer aldı: Yeni Sosyal Girişim Bileşeni, Aracı Kurum Bileşeni, Sosyal Girişim ve Sosyal Fayda Odaklı İşletme Bileşeni. Ankara Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği ‘Gençler için Sosyal Girişimcilik’ yarışması da 2019 yılında düzenlendi.
- SKA Etki Hızlandırıcı (SDG Impact Accelerator) Programı UNDP, Bill & Melinda Gates Vakfı, Eczacıbaşı Grubu ve Limak Vakfı’nın ortaklığıyla kuruldu. Kamu-özel sektör işbirliğiyle yürütülen programda girişimciler, mültecilerin dijital kimlik sistemleri yoluyla geçim imkanlarına, yeniden tasarlanmış tuvaletler yoluyla taşınabilir atıksız sanitasyon sistemlerine erişebilmesini sağlayacak çözümler geliştirdiler.
- Genç İşi Kooperatif ‘Koopdestek’ platformunu duyurdu. Türkiye’de sosyal kooperatiflerin kapasitesinin geliştirilmesi için çalışan Genç İşi Kooperatif, kooperatiflerin sıklıkla sorduğu sorulara avukat, mali müşavir ve kooperatif uzmanlarının verdikleri yetkin ve yalın yanıtları içeren bir soru-yanıt platformu olan Koopdestek’i geliştirdi.
Yıl boyunca gerçekleşen destek programları (hızlandırıcılar, ödül programları, fellowship programları vb.):
- İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü 2019 yılı kazananları
- Ashoka Türkiye 2019 yılı fellowları
- Garanti BBVA Sosyal Girişimcilik Programı 2019 yılı kazananları
- Accelerate2030 2019 yılı finalisti
- Ankara Kalkınma Ajansı Gençler için Sosyal Girişimcilik ödül programı kazananları
- Pwc Sosyal Etki Laboratuvarı 2019 yılı kazananı
- Social Impact Award (SIA) 2019 yılı kazananları
- SKH Etki Hızlandırıcı program finalistleri
- imece Eşitsizliklerin Azaltılması 3. Destek Programı kazananları
Yeni kuluçka programları ve üniversite merkezleri:
- İTÜ Sosyal İnovasyon Merkezi, İstanbul
- Simbiyoz Aktivite Sosyal Girişimcilik Kuluçka & Özel Gereksinimli Bireyler Aktivite Merkezi, Bursa
(Eksik kaldığını ya da düzeltilmesi gerektiğini düşündüklerinizi merve.kavas@tedu.edu.tr ile paylaşabilir, listeye katkı sunabilirsiniz.)