Як працює програма “Erasmus для молодих підприємців” в Україні

ITTA
ITTA NGO
Published in
3 min readApr 23, 2018

Наш менеджер проектів Оля побувала на інформаційній зустрічі “Erasmus для молодих підприєнців” і тепер ділиться почутим.

Отже, Еразмус для молодих підприємців — програма професійного обміну, яка дає молодим або діючим підприємцям можливість навчатися у досвідчених керівників малого бізнесу в інших країнах-учасницях Програми.

Програма відкрита для підприємців, що мають постійне місце проживання в одній з 28 країн-членів Європейського Союзу, а також з Албанії, Вірменії, Боснії та Герцеговини, колишньої Югославської Республіки Македонія, Ісландії, Чорногорії, Молдови, Сербії, Туреччини та, найголовніше, України.

Брати участь у програмі можуть:

- Нові підприємці, які планують створити свій власний бізнес або вже розпочали діяльність протягом останніх 3-х років. При цьому вік учасника програми значення не має, а лише період діяльності його, як пдприємця.

- Досвідчені підприємці, які володіють чи управляють малим або середнім підприємством в одній із країн-учасниць Програми.

Якщо ти впізнав в першому пункті себе і уявляєш, або навіть знаєш, підприємця/ підприємство, де б хотів постажуватись, далі детальніше про умови програми.

Обмін досвідом здійснюється шляхом організації відрядження молодого (нового) підприємця до країни підприємця-господаря строком від 1 до 6 місяців.

Сторони програми самі обирають необхідний період. До того ж його можна розбити на частини, так якзручно сторонам. Тобто якщо, наприклад, учасники домовились, що обмін досвідом триватиме 1 місяць, то є можливим варіант перебування в компанії по тижню на місять протягом 4 місяців. Головне, щоб загальний період перебування на закордонному підприємстві, не перевищував обраний (в нашому випадку 1 місяць).

Щодо фінансових умов, то програма виплачую новому підприємцю щомісячну стипендію в розмірі близько 500 євро.

На жаль, програма не покриває транспортні, візові та інші витрати, пов’язані з участю.

Що ж потрібно зробити молодому українському підприємцю, щоб взяти участь?

Крок перший: написати бізнес план.

Крок другий: заповнити заявку.

Представником програми в Україні є Торгово-промислова палата України. Відповідни, туди можна звернутись з будь-якими питаннями щодо участі. Заявку можна заповнити, як безпосередньо на сайті програми, так і на сайті Торгово-промислової палати. В другому випадку Ви також отримаєте фідбек і поради щодо покращення заявки абсолютно безкоштовно. Та ж Торгово-промисловоа палата також зможе допомогти знайти закордонне підприємство для обміну досвідом.

Повну інформацію щодо програми також можна знайти за посиланням https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/

Як відомо, кращий спосіб почати робити — перестати говорити і почати робити. Нехай ця стаття стане першим кроком на шляху до успіху Вашого підприємницького проекту.

Всім успіху з заявками!

--

--