Doğal ve Yerel Ürüne Güvenli ve Aracısız Nasıl Ulaşılır ?

İyi Ekim
İyi Ekim
Published in
2 min readJul 16, 2017

Geçen haftalarda Buğday Derneği’nin “Gıda Toplulukları Söyleşisi”ne katıldım. Amacım, Gıda Toplulukları ilgili daha fazla bilgi edinmek, şehirde bu topluluklardan nasıl gıda alırım ve sistem nasıl işliyor, anlamaktı.

Aslında büyük şehirlerde yaşayanlar doğal ve yerel ürüne ulaşmak isteyince genelde bildikleri bir üreticiden kargo ile sipariş veriyorlar, ya da organik pazarlara gidiyorlar veya internetten doğal ürün satan sitelerden sipariş veriyorlar. Tüm bu alternatifler varken insan doğal olarak neden bir gıda topluluğuna ihtiyaç duyayım ki diye kendine soruyor. Ama gıda topluluklarının tüm bu yöntemlerden farkı, belli sayıda kişinin bir araya gelerek aslında çiftçinin/üreticinin hasadına/ürününe ortak olması, çiftçinin ortalama kendisinden ne kadar ürün satın alındığını bilmesiyle beraber yılıık üretimini planlaması ve böylece elindeki fazla ürünleri ziyan olmaması mantığına dayanıyor. Örneğin bir çiftçi, enginar ekip ekmemekte tereddüt yaşarken, gıda toplulukları sayesinde enginarlarının alıcısı olduğu biliyor.
Ayrıca, tek tek kargo ile sipariş vermeden çok daha ekolojik olmaının nedeni toplu siparişten dolayı karbon ayak izinin azaltılması tabii en yakın üreticiden satın almak ise en makbulü.

Peki kendi gıda topluluğunuzu nasıl oluşturabilirsiniz? Başlangıç için öneriler şu şekilde:

  • Aynı beklentilerde olan arkadaşları bulmak. Burada fiziksel yakınlık önemli. Bunun yanında aşırı kalabalık gruplar da etkin olmuyor bu nedenle belli bir sayıya yaklaşınca bölünmek gerekiyor.
  • Tanıdık yolu ile üretici bulmak çünkü genelde sistem tavsiye üzerine çalışıyor.
  • Eğer herhangi bir tanıdık üretici yoksa bu durumda yerel pazarlardan üreticilerle konuşmak işe yarıyor. Tabii burada önemli olan kişinin gerçekten doğal üretim yaptığından emin olmak. Söyleşide bu konuda öğrendiğimiz bir bilgi, eğer bir üretici sadece tek tip bir ürün üretiyorsa bu durumda yüksek ihtimal doğal üretim yapmıyor, burada suni gübre kullanılma ihtimali yüksek. Bu nedenle tarlasında bir çok ürünü olan üreticileri seçmeye dikkat etmek gerekiyor. Ve de, kişinin eğer hayvanı varsa bu da doğal gübre demek olduğundan tercih edilebilecek bir üretici demek oluyor.

Gıda Toplulukları söyleşisinde isimlerini öğrendiğim bir kaç üreticinin kişi ve toplululuğun bilgileri ise şu şekilde:

Yeryüzü Derneği'nin sitesinde yer alan üreticiler

Çanakkale Ekolojik Yaşam İnsiyatifi

Kadıköy Tüketim Kooperatifi Girişimi

Bayramiç Taşdeğirmen Çiftliği

Tohumdan Sofraya

Tatuta Çiftlikleri

Üç Elma Doğal Tarım

İmeçe Evi

Ankara Doğal Bilinçli Beslenme Topluluğu

Yeşil Vadi Ekoloji Çiftliği

Gıda Topluluklar.org’tan konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

--

--