Bütün dünya Suriye iç savaşını yakından takip ederken, bir çok saygın araştırmacı ve uzman Suriye iç savaşının nedenlerinden birinin kuraklık olduğunu ileri sürmekte.
2011'deki Arap Baharı döneminde, Suriye tarihinin en kurak 3 yılını geçiriyordu (2007–2010 arası). Kuraklık sonucunda köylerde yaşayan bir çok tarım işçisi aileleri ile beraber şehir merkezlerine göç etti. Yaklaşık 1.5 milyon göçmen de Irak’tan Suriye’ye gelince, Suriye şehir merkezlerindeki nüfus 2002–2010 arasinda %50 arttı. Bu durum sonucunda işsizlik gibi sosyo ekonomik problemlerde büyük bir artış yaşandı ve Suriye hükümeti bu konularda bir aksiyon almadı. Tabii ki kuraklık, şiddetin doğrudan sebebi değil ama bu durumun önemli bir nedeni. İklim değişikliğinin bugüne kadar Roma İmparatorluğu’ndan Khmer İmparatorluğu’na bir çok medeniyetin çökmesine neden olduğu belirtiliyor. Günümüzde ise Hindistan’daki Hindu ve Müslümanlar arasındaki çatışma, Afrika’daki iç savaş ve hatta Amerika Birleşik Devletleri’ndeki suç oranlarındaki artışın bile iklim değişikliği ile ilgili olduğu belirtiliyor.
İklim değişikliği ve Suriye İç Savaşı arasındaki ilişkiye detaylı bakmak isterseniz Years of Living Dangerously’nin ilk bölümünü aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. James Cameron’in yapımcıları arasında yer aldığı belgesel Emmy ödüllü.