Linux İçin Gerekli Ortam Kurulumu
Aslında, Linux dağıtımlarını kullanmak için bir çok yöntemimiz var. Ben direkt olarak sanal makine üzerine kurulumu anlatacağım. Siz isterseniz çeşitli kaynaklardan diğer kurulum yöntemlerini öğrenebilir ve o şekilde kullanabilirsiniz. Anlatacağım kurulum yöntemi, bana çok daha pratik ve kullanışlı geldiği için sizlere de bu yolu öneriyorum.
1-) VirtualBox kurulumu.
a-) https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads adresine gittikten sonra, işletim sistemimize uygun seçeneği tıklayarak indiriyoruz. Ayrıca altta bulunan “Extension Pack” başlığı altındaki ek paketi de indiriyoruz.
b-) Ardından sistemimize uygun olan ilk indirdiğimiz dosyaya tıklıyoruz ve kendi tercihlerimize göre kurulum işlemini gerçekleştiriyoruz.
c-) VirtualBox kurulumdan sonra otomatik açılmış olacak, eğer açılmadıysa kendiniz tıklayarak VirtualBox’ı açın. Sonrasında ise, indirdiğimiz “Extension Pack” dosyasına çift tıklayarak kurulumunu gerçekleştiriyoruz.
(Eğer önünüze herhangi bir yükleme ekranı vs. gelmediyse, manuel olarak yükleyeceğiz.)
Ardından “Install” a basarak yükleme işlemimizi gerçekleştiriyoruz.
d-) Ayarlamamız gereken son bir şey kaldı. “Preferences -> Network“ bölümüne gelip, “NatNetwork” eklememiz gerekiyor. (Eğer varsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok, yoksa alttaki ekran görüntüsünde de yer alan yeşil butona basmamız yeterli olacaktır.)
VirtualBox hazır!
2-) Kali Linux Kurulumu
a-) https://www.offensive-security.com/kali-linux-vm-vmware-virtualbox-image-download/#1572305786534-030ce714-cc3b adresine gidip bilgisayarımıza uygun olan dosyayı indiriyoruz. (32–64 bit)
(Torrent indirmek isterseniz “Torrent” üstüne tıklamanız yeterli olacaktır.)
b-) Şimdi ise, indirdiğimiz dosyayı VirtualBox’a yükleyeceğiz.
(Burada “Adı” ve “Makine Klasörü” kısmını kendinize uygun şekilde ayarlayabilirsiniz ama “Türü” Linux, “Sürüm” ise Debian(64-bit) ya da Debian(32-bit) (hangisini indirdiyseniz) olmalı.)
(Burada ise bilgisayarınızın bu sanal makineye ayıracağı RAM miktarını belirliyoruz. Ana bilgisayarınızın RAM miktarına göre ayarlamaları yapabilirsiniz.)
(Yeşil kısım bilgisayarımız tarafından önerilen miktardır fakat ileride daha farklı sanal makinelerle de işlem yapabileceğimiz için ya da kendi bilgisayarımızın RAM ini gereğinden fazla tüketmemek için 2048 MB bize rahatlıkla yetecektir.)
(Kırmızı çerçeve içerisindeki dosya, internetten indirdiğimiz “kali” dosyası olmalı.)
Kurulum işlemimiz bitti. Şimdi bir kaç önemli ayar yapacağız.
1-) Sistem Ayarları
(1 CPU yeterli olacaktır. Kasma vb. durumlarda CPU miktarını 2 ye çıkarabilirsiniz.)
2-) Görüntü Ayarları
(“Remote Display” ve “Recording” bölümleri ”disable” kalması yeterli.)
3-) Ağ Ayarları
Sadece kırmızı çerçeve içerisindekilerin ayarlı olması yeterli.
KURULUM TAMAMLANDI
Kullanım için her şey hazır. Yapmamız gereken tek şey makinemizi başlatmak.
Kurulumla İlgili Sorun Yaşarsanız!
- “Vt-x disabled hatası” veya siyah ekranda kalma gibi sorunlar yaşarsanız. BIOS’ta sanallaştırma açık olduğundan emin olun. (Her bilgisayarın BIOS menüsü ve ayarları farklı olduğu için, sanallaştırmanın nasıl açılacağını kısa bir Google araması ile halledebilirsiniz.)
- Kali ayarlarında Linux ve Debian 64 Bit veya 32 Bit (hangisi bilgisayarınıza uygunsa) seçili olmalı.
- Linux Fatal: No Bootable Medium Found hatası için https://www.youtube.com/watch?v=h90BWSYgL5Q buraya bakabilirsiniz.
- Eğer Invalid Arg hatası alıyorsanız, bu bir çok sebepten olabilir. Öncelikle sanallaştırma açık mı ondan emin olmanız gerekiyor. Eğer açıksa indirdiğiniz dosyada (kali dosyası) problem olabilir. Tekrar indirmeniz gerekiyor, bağlantı kesilmelerinden dolayı vs. eksik dosya inebiliyor.