Tanıştıralım: Macintosh 1984

Günümüzde Apple markasını ve onu yaratan dahi Steve Jobs’u bilmeyen yoktur. Peki ya Apple’ın 1984’te çıkardığı masaüstü bilgisayarlara ışık tutan, çokça da fonksiyonu olan bu tatlı bilgisayarı biliyor muydunuz? Apple bilgisayarlara genelde Mac denildiğini hepimiz biliriz, ama bunun Macintosh kelimesinin kısaltması olduğunu bilen milenyumlular az tabii.

Macintosh 128k, Piyasaya başarılı çıkan ilk Apple Bilgisayarı

İşlemcisi:

Macintosh 128k için işlemcisine gelecek olursak, 8 MHz hız ile çalışan Motorola 68000 işlemcisi ile üretilmiştir. Ancak zamanla Macintoshlarda kullanılan işlemciler, 90’larda yerini PowerPC’ye bırakmış, sonrasında 2005 yılında ise Intel x86 işlemcilerine bırakmıştır.

Sağ altında bulunan küçük diskleri ile çalışır. Veri transferi & Bağlantılar disklerle sağlanıyordu. İlk çıkan Macintosh’lar yani 80’lerde çıkanlar; hard disk veya disk okuyucular için Apple’ın özel hazırlamış olduğu seri portunu kullanıyordu. Tabii teknoloji sürekli olarak gelişen bir şey olduğu için bununla kalmadılar: Macintosh Plus’ta SSCI kullanıldı (Small Computer System Interface). 1998’e kadar donanım aygıtlarını bağlamak için (Klavye, Mouse gibi) ADB kullanıldı (Apple Desktop Bus). 1998’de USB’ye geçiş yapıldı.

Apple Desktop Bus Ucu

Donanımı:

Ekranı: masaüstü yayıncılık standardını 72 PPI (Pixels per inch) olarak belirleyen, 512 × 342 piksel sabit çözünürlüğe sahip tek bitlik, siyah-beyaz, 9 inç (23 cm) bir CRT (cathode-ray tube) ‘ydi. Özetle çok da keskin çözünürlüklü bir bilgisayar değildi ve ekran siyah beyazdı.

Apple, Macintosh 128K için sayıların ve harflerin de bulunduğu bir tuş takımı hazırladı. Sonraki çıkaracağı Macintosh Plus modelinde satılan klavye, sayısal tuş takımını ve ayriyeten ok tuşlarını içeriyordu, ancak yine de işlev tuşları yoktu. Kendisinden önceki Apple Lisa’da olduğu gibi, farenin tek bir düğmesi vardı.

  • Apple Lisa: 1983’te piyasaya sürülen bireysel iş kullanıcılarına yönelik bir makinede bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) sunan ilk kişisel bilgisayarlardan biridir. Ancak fiyat performans açısından 1984’te çıkan Macintosh Serisi; Apple’ın dönüm noktası olmuştur. 2 yılda on binlerce satış yapmışlardı.
ADB’nin Girişleri

Mouse ve Klavyeye gelecek olursak, koyu bir krem rengi hakim. Griye kaçan bir renk, eskiden çok yaygındı bu renk. Klavyede ok tuşları 128K modelinde yoktu. Numerik ve harf butonları vardı. Günümüz klavyeleriyle karşılaştırırsak: çok da işlevsel tuşu yoktu.

Mouse ise tek tuşlu ve günümüzdeki gibi lazer sistemli değil de senkronizesi top ile sağlanıyordu. (Model: M0100)

Soğutma:

Macintosh, çalışma sırasında sessiz hale getiren ısı transferine dayanan bir fan içermiyordu. Steve Jobs, Macintosh SE’nin 1987'de piyasaya sürülmesine kadar, Macintosh’un fansız olarak gönderilmesi konusunda ısrar etti. Jobs, fanlarla donatılmış bilgisayarların, kullanıcının işi tamamlamasını engellediğine inanıyordu. Bilirsiniz, fan sesi bazı insanların canını sıkar dolayısıyla, Jobs bunu düşünerek bu fikri atmıştı. Ne yazık ki, bu durum iddia edildiğine göre ilk dört Macintosh modelindeki birçok yaygın, maliyetli bileşen arızasını oluşturan etkendi. Sonrasında fan birimleri, Macintosh’un taşıma kolu yuvasına zamanla takıldı ve bilgisayarın mevcut havalandırma deliklerinden bir hava akımı oluşturdu. Böylelikle arızanın önüne geçilmiş olundu.

Yazılımı:

Macintosh serisi bilgisayarlar, genellikle Apple’in kendi ürünü olan Mac OS işletim sistemini kullanır. Bu seri 1984’te başlamış, 2001’e kadar devam etmiştir, sonralarında yerini Mac OS X’e bırakmıştır.

Macintosh, halk tarafından “System 1.0” (resmi olarak System 0.97 ve Finder 1.0 olarak bilinir) olarak bilinen ilk System and Finder uygulamasıyla birlikte geldi. Yani Apple kullanıcıları Finder ile 1984’te tanıştı. Apple, maksimum olarak System 3.2 ve Finder 5.3 ile System 2.0 ve Finder 4.2'yi önerir.

Özetle; Sistem 4.0, 128K tarafından kullanılamayan 800 KB disketlere dağıtıldığı için Macintosh 128K desteğini resmi olarak bıraktı. Çünkü disksiz bu bilgisayarlar çok da işe yaramıyor maalesef.

MacPaint ve MacWrite uygulamaları Mac ile birlikte geliyordu. Mevcut diğer programlar arasında da MacProject, MacTerminal ve Microsoft Word bulunuyordu. Programlama dilleri olarak: O sırada mevcut olan programlama dilleri MacBASIC, MacPascal ve Macintosh 68000 Geliştirme Sistemini içeriyordu.

Susan Kare tarafından MacPaint 1.0'da çizilmiş bir resim.
Susan Kare tarafından MacPaint 1.0’da çizilmiş bir resim.

Ayrıca Macintosh, kılavuz tur disketiyle birlikte hem Macintosh’un kendisi & hem de birlikte verilen uygulamalar için bir öğretici olarak çalışan benzersiz rehberli tur kaseti ile birlikte geldi, çünkü çoğu yeni Macintosh kullanıcısı daha önce hiç fare kullanmamıştı. 1984’te halk daha önce bilgisayar kullanmış mıydı ki? Bu hareket insanların bilgisayarlara karşı olan ilgisini arttırmıştı. Macintosh 128K, insanların alabileceği türden ilk grafik kullanıcı ara yüzlü (GUI) bilgisayarı olduğu için halkın sevgisini çok çabuk kazanıp; Macintosh satışları, 24 Ocak 1984'teki ilk çıkışından itibaren güçlüydü ve satışlar 3 Mayıs 1984'te 70.000 adede ulaştı.

Steve Jobs’u herkes Apple’ın babası olarak bilir. 1984’te genç olan Steve Jobs topluluk önünde Macintosh’u büyük bir gururla sunmuştur. Eğer izlemek isterseniz: bu linkten ulaşabilirsiniz. Her izlediğimde etkilendiğim bir sunumdur açıkçası. Gerek fiyat/performans, gerekse 37 yıl öncesinin koşulları ve teknolojisine göre yapılmış, görüntüsünü sempatik bulduğum Macintosh 128K’yı bugün sizlere özetle anlattık. Daha detaylı tanıtımı için video isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Macintosh (Mac) Serisinin Yıllar İçindeki Gelişimi

--

--