Korona Günlerinde Çocuk Olmak-2

Yağmur Ercan
İzole
Published in
5 min readApr 30, 2020

Ne olursa olsun doğa hayatımızın bir parçası olmalı. Çocuklara doğayı, çevreyi sevdirmek bizim en önemli sorumluluklarımızdan birisi. Bu sevgi de çocuk yaştan oturması gereken bir alışkanlık.

Çocukların Doğayla Temas Etmesi Lazım

Çocuklar bu tür aktivitelere oldukça pozitiftir. İşin temelinde kirlenmek olduğu müddetçe çocuklar hep mutlu. Çocuklar doğayı sevmeye ilk bu amaçla başlasalar da daha sonra bir şeyler yetiştirmenin ve onların büyüdüğünü görmenin verdiği gururu yaşarlar. Bu sayede neler yapabileceklerini veya yapamayacaklarını deneyimleme şansı yakalarlar. Bunun yanı sıra daha birçok farklı iyi etkileri de var.

Doğa Etkinliklerinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

  • Çevrelerinde gelişen olay ve nesne çeşitliliğini keşfedebilir.
  • Doğanın bir parçası olmak çocukların, çok boyutlu düşünebilmesine, problemleri daha kolay çözebilmesine, daha yaratıcı çözümler üretebilmesine ve daha duyarlı bireyler olmalarına yardımcı olur.
  • Çocuklar kendilerini daha iyi ifade edebilir ve sentez yapabilme becerilerinin geliştirebilir.
  • Doğada yer alan çocuk bütün duyularını aktive eder; görerek, duyarak, dokunarak ve hissederek bir eylem içerisinde bulunur.
  • Bitki yetiştiren çocuklar, bunu bir oyun olarak görseler dahi bütünüyle oyuna odaklanırlar. Bu da onların dikkatlerini toplayabilmeleri için oldukça elverişli bir ortam sağlanmasına fırsat sunar.
  • Çocuklar bitki yetiştirirken olayı bütünü ile görme fırsatı yakalar. Neden sonuç ilişkisini yaşayarak öğrenirler. Mesele çiçeğe çok su verdiklerinde solduğunu ya da az su verdiklerinde yapraklarını döktüğünü uygulamaları olarak öğrenme fırsatı yakalarlar.
  • Bir çeşit deney aktivitesi olduğu için kalıcı öğrenmeler sağlanır ve sorumluluk bilinçleri güçlenir.
  • Sorumluluk alma ve bu sorumlulukları yerine getirme gibi önemli yetileri kazanmalarına katkı sağlar.

Eskiden çiçek yetiştirmek ne kadar zor olabilir ki, sulamak ve güneş alması yeterli diye düşünürdüm…

İlk bakışta diye düşünmüş olabilirsiniz tabii ama evinizde bugüne dek en az bir çiçek yetiştirdiyseniz aslında bu işin çiçek sulamaktan çok daha öte bir şey olduğunu fark etmişsiniz demektir.

Bazen öyle anlar oluyor ki hiç beklemediğiniz bir anda bitkiniz çiçeklerini dökebiliyor, bir sabah uyandığınızda onu boynunu bükmüş bir halde bulabiliyorsunuz mesela, biliyoruz.

Hangi Tarz Çiçekleri Evde Yetiştirmek Daha Kolay?

1. Sukulent

Nehir sukulent’ini sularken

Nehir’in en çok sevdiği ile tercihi olan çiçek sukulent.

Kaktüsün bir çeşidi olan çöl bitkisi sukulentler, ne direkt güneş ışığını ne de çok gölge bir ortamı severler.

Bakımı en kolay ve evde yetiştirmek için en uygun olan sukulent grupları ise Sedum, Kalanchoe, Senecio, Crassula olarak listelenebilir.

Boydan değil enden genişleyen çok kök salmayan bitkiler. Çok sıcak bölgelerin bitkileri oldukları için çok fazla su istemezler. Sıcak günlerde 10 güne bir kış günlerinde 20–30 günde bir sulamak yeterli. Bu yüzden altında delik olmayan saksılar tercih edilmemeli. Saksı tabanında su birikmesi köklerin çürümesine neden olabilir.

Eviniz için en doğrusunu bulmak kolay olmayabilir bu yüzden farklı renklerde ve şekillerde olanları denemenizi tavsiye ederim. Açıkçası biz doğrusunu bulmak için biz bir sürü aldık :)

2.Papatya

Balkonumuzdaki Papatya çiçeğimiz

Kuru bölgelerde yetişebildiği gibi, nemli alanlarda da yetişebilir. Bunun yanında güneşi çok sever. Bu yüzden evin içinden ziyade balkonunuz varsa balkonda bakılması çok daha iyi bir tercih.

2–3 günde bir su vermeniz yeterlidir. Su vermek için toprağın kuruluğunu kontrol etmeyi unutmayın.

Son olarak ince tohumların üzerine toprak konmadan ekilmesi papatyanın en önemli özelliklerinden biri.

3. Sümbül

Baharın müjdecisi olarak bilinen sümbül, mis gibi kokar ve göz alıcı renkleriyle en sevilen bahar çiçeklerinden.

Doğru bakım ile sağlıklı ve uzun ömürlü bir saksı çiçeği olabilir. Bakımı için doğrudan güneş ışığı istemez, dolaylı ışıklardan da faydalanabilen bu bitki gölge ve çok sıcak olmayan bir ortamda muhafaza edilmeli. Rüzgara karşı hassas bir bitki olduğundan hava akımlarına ve rüzgarlara dikkat olunmalı. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise bitkinin susuz bırakılmaması. Özellikle yazları haftada en az 2 kez sulanmalı. Sularken bitkinin her bölümüne ulaştığını ve toprağın nemli olmasını kontrol etmeyi unutmayın.

Sümbülü 4 mevsim açması nedeni ile bakmayı tercih edebilirsiniz.

4.Zambak

Zambak çiçeğinin bir diğer adı Gelin çiçeğidir.

Zambak çiçeğinin bol ışık almalı fakat direk gelen güneşten korunması gerekir. Yaz aylarında balkonunuzda veya verandanızda korunaklı bir yere konulabilir. Ancak, yağmura maruz kalmamalı.

Zambak büyüme ve çiçek verme aşamalarında bol suya ihtiyaç duyar, bu dönemlerde susuz bırakılmaması önemli. Çünkü bitkinin büyüme döneminde kökleri hiçbir zaman kurumamalı.

Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine ve köklerine zararlıdır. Ayrıca hava akımlarından yani rüzgardan kolay etkilenir.

Bahar ayları ile filizlenen zambak, mayıs aylarına doğru çiçek açıp balkonlarınızı veya bahçelerinizi renklendirecek.

Eğer ilgiyle bakarsanız saksıda yetiştirdiğiniz zambak çiçeği birkaç yıl büyümeye devam edebilir.

5.Pamukta Fasulye vb.

Eğer dışarı çıkıp çiçek alamıyor ve evde hiç çiçeğiniz yok ise pamuk ve fasulye sizin için yeterli olacaktır. Hatta evde fasulye yok ise mercimek veya nohut ta olabilir. İlkokullarda yapılan en temel deneylerden biri olan fasulye yetiştirme okula gidemeyen çocuklar için eğlenceli bir etkinlik olabilir. Gerekli olan malzemeler sadece pamuk, bir çeşit baklagil, yoğurt kabı, biraz su ve tabi ki de birazcık sabır.

Çiçekleri Nerelerden Alabiliriz?

Orta büyüklükteki marketlerde kolayca bir sürü çeşit çiçek alabilirsiniz. Fakat şuan ki durumlarda markete gitmenizi çok önermediğimden internetten sipariş vermenizi tavsiye edebilirim. Çiçeksepeti, Hepsiburada gibi sitelerden getirtebilirsiniz.

Beraber de Yapabilirsiniz

Evde çiçek bakımını çocuklarınızla, kardeşlerinizle beraber de yapabilirsiniz.

Mesela bizim balkonumuzdaki çiçeklerin bir kısmı annemin. Her gün kardeşimle beraber balkonda çiçekleriyle ilgilenirler. Çiçekleri sulayıp ilgilenirken o günlerini birbirleri ile paylaşır, günlerinin nasıl geçtiği hakkında sohbet ederler. Bu vakit onların arasındaki bağı ve ilişkiyi güçlendirdi. Çünkü, çiçeklerle ilgilenmek ikisine ait ortak, sadece birlikte paylaştıkları özel vakitleri oldu.

Siz de çocuklarınızın gelişimine destek olmak ve onlarla eğlenceli vakit geçirmek için bahçe faaliyetlerini birlikte yapabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda sporun öneminden bahsedeceğim. 20 yaşın altındakilerin zorunlu evde kalması gerektiği bu dönemde gün içinde enerji yakmak ve birikmiş stresi atmak çok önemli. Atatürk’ün dediği gibi “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur”.

Kaynakça:

--

--

Yağmur Ercan
İzole
Writer for

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde 3.sınıf medya ve iletişim öğrencisi. Hayatımızdan güncel konuları okuyuculara sunuyor.