Hazırlanın, Yola Çıkıyoruz!

Ceylin Çağatay
İzole
Published in
3 min readMar 26, 2020

Bir yolculuğa çıktığınızı hayal edin. Genellikle haftalar öncesinden rotanızı belirler, tatilinizi en iyi şekilde geçirebilmek için detaylı planlar hazırlarsınız. Hayır, bu öyle bir şey değil. Rotanız yok, tatil mi olacak yoksa bir kâbusa mı dönüşecek bilmiyorsunuz ve en detaylı planlarınız bile gerçekleşenler karşısında işe yaramazlar. “Hayat, siz planlar yaparken başınıza gelenlerdir.” demiş John Lennon. Doğaçlama nereden çıktı sanıyorsunuz?

Fotoğraf : Alican Pulat

Oyunculuk yapan biri olarak oyun çıkarma sürecini öncesinde çok hazırlandığınız, cevaplarını bildiğiniz sınav önünüze geldiğinde o olmadığını fark ettiğiniz an kadar heyecanlı; kimi zaman bir annenin doğum yaparken çektiği 57 del acı kadar sancılı, ancak yolun sonunda bavulunuza birçok deneyimi, anıyı ekleyebildiğiniz bir “yol”a benzetebilirim.

Fotoğraf: Kadir Polat

Bu yolculuğun ilk adımı ise okuma provalarıdır. Ekiple birlikte oyun okuması yapılır. Oyunun içeriğiyle ve yazarla ilgili araştırma yapmak metni ve rolleri çözümlerken fayda sağlar. Yazarın eseri yazarken hangi ruh hali içerisinde olduğu, karaktere vermiş olduğu hayatı çözümlemede genelden özele doğru gidilmeli; oyun perdelere, sahnelere, tablolara, olaylara ve durumlara ayrılmalı ve hepsi ayrı ayrı incelenmelidir. Roller dağıtıldıktan sonra görev dağılımı yapılır, teknik ekip belirlenir. Son model bir arabanız olduğunu hayal edin. Bütün bakımları yapılmış, konforu, rengi ve daha birçok şeyiyle kendine hayran bıraktıran bir araba. Peki bu araba çamur içinde olsaydı da aynısını düşünür müydünüz? İşte o arabanın temiz görünmesini sağlayan teknik ekiptir. Bir oyunun sahnelenmesinde oyuncular kadar teknik ekibin de önemi büyük diyebilirim.

Fotoğraf: Kadir Polat

Roller ve teknik görevler oluşturulduktan sonra provalara başlanır. Bilinenin aksine ezber en son adımlardan biridir. Oyuncunun yapması gereken en önemli şey karakter çözümlemesidir diyebiliriz. Kim, ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl gibi soruları sorarak karakterin hayatını, çevresindekileri, duygularını çözümleyebiliriz.

Fotoğraf: Kadir Polat

Prova süresi değişkenlik gösterebileceği gibi genellikle 2–3 ay devam eder. Oyun sahnelenmeden önce genel ve teknik prova alınır. Tüm bu hazırlıklardan sonra en heyecanlı gün gelir, oyunun prömiyeri.. Yaşadığım en güzel anlar, anılar ve deneyimleri tiyatroya borçluyum. Kendimi geliştirme sürecim, tiyatro yolculuğum devam ediyor. Sizler de oyunculukla ilgileniyorsanız ya da özellikle geçirdiğimiz bu zor günlerde hobi edinmek isterseniz tiyatro iyi bir fikir olabilir.

Oyunculuk yolculuğunu ve oyuncu adaylarının izlemesi gereken yolu, Tiyatro Pınarı genel sanat yönetmeni Gülder Pınar’dan dinleyelim.

Sizler de evde kaldığımız bugünlerde tiyatro yolculuğuna adım atmak isterseniz online olarak yapılan tiyatro eğitimlerine katılabilirsiniz. Beden kullanımı, artikülasyon, vurgu ve tonlama, duygu, karakter deşifresi gibi konulardan başlayarak devam eden eğitimlere katılmak için Tiyatro Pınarı ile iletişime geçebilirsiniz.

--

--