Media Analyse Jeugdzorg

Corné de Vos
Jeugdzorg 2 Be Better
6 min readNov 5, 2021

Door: Brittany Verhoeff, Corné de Vos, Job Burgwal, Thomas Borninkhof en Yvonne van Schaijk

Inleiding

Voor deze media-analyse over jeugdzorg hebben wij de volgende afbakening gebruikt: we zochten in NexisUni naar de landelijke kranten tussen de periode 2015 tot nu (2021). Dit omdat in 2015 de gemeente verantwoordelijk werd voor de jeugdzorg in plaats van dat de overheid dit was. Daarnaast bakende we het af naar de geschreven kranten en dus niet de online kranten. Verder bakende we af naar een minimumaantal van 400 woorden en was onze zoekopdracht: problemen bij jeugdzorg. In totaal vonden wij zestien krantenartikelen. Onze gevonden kranten verdeelden we in vier categorieën: wachtlijsten, medewerkers, cliënten en geld. Daarnaast was er één krantenartikel dat nergens bijpaste. Deze hebben we onder het kopje overig gezet.

Quotes en belangrijke woorden

Wachtlijsten

‘’Extra mensen, extra scholing; weer extra geld dat niet bij de zorg voor het kind terecht komt. Zorg ervoor dat het geld voor jeugdzorg echt terechtkomt bij de zorgverleners en dus bij het kind!’’

Krantenartikel 1: Cup, I. (2021, 22 juni). En nu zijn de kinderen de dupe. BN/DeStem, p. 2–3.

Belangrijke woorden: brandbrieven, kinderen, beloftes, oplossingen

Krantenartikel 2 Couzy, M. (2019, 13 mei). ‘Tekorten jeugdzorg dramatisch’. Het Parool, p. 1.

Belangrijke woorden: bezuinigen, geld, tekort, wachtlijsten(lang/groeien)

Krantenartikel 3 Wildenborg, F. (2015, 24 juni). Wachtlijst bij de jeugdhulp. Het Parool, p. 9.

Belangrijke woorden: jeugdzorg, GGZ, lange wachtlijsten, bezuiniging, onvoldoende budget, decentralisatie, zorgen.

Medewerkers

“Dat is best lastig. We doen zo onze stinkende best om deze kinderen te helpen.’’ Ze valt even stil. ,,Ja’’, klinkt het dan, ,,dat doet weleens pijn.’’

Krantenartikel 4 Cup, I. (2017, 1 februari). Juzt zoekt nieuwe paden. BN/DeStem, p. 11.

Belangrijke woorden: Gemeenten.

Krantenartikel 5 Engbers, C. (2019, 29 mei). Het systeem binnen de jeugdzorg deugt niet. BN/DeStem, p. 13.

Belangrijke woorden: effectief, efficiënt, tijd, administratie, salaris/geld

Krantenartikel 6 Koops, R. (2018, 8 december). Breekt de pleuris uit? bel Nelleke. Het Parool, p. 20, 21, 22, 23, 24, 25.

Belangrijke woorden: Wittenburg, Hilhorst, Amsterdam, jongens.

Krantenartikel 7 Bouwman, M. (2020, 20 oktober). Buurt pedagogen gaan aan de slag in Tholen. BN/DeStem, p. 6.

Belangrijke woorden: vrijwilliger, kinderen, pedagogen.

Krantenartikel 8 Ullenbroeck, P. (2019, 20 juli) ‘Jeugdzorg wordt niet op waarde geschat.’ BN/DeStem, p. 5.

Belangrijke woorden: jeugdzorg, kinderen, media.

Krantenartikel 9 Bosboom, R. (2020, 3 december) Nu zelf het kind van de rekening. BN/DeStem, p. 4.

Belangrijke woorden: intervence, medewerkers, kinderen, gezinnen, financiering

Cliënten

‘’Sinds enkele jaren zijn de lokale overheden verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdwet en sinds die tijd zien de meeste gemeenten hun tekorten op de zorg sterk groeien.’’

Krantenartikel 10 Essed, A. (2019, 23 september). Beïnvloed de jeugd. Het Parool: Ingezonden brief, p. 25.

Belangrijke woorden: jeugdzorg, moord, misdaad

Krantenartikel 11 Keultjes, H. (2016, 13 juni). Na jeugdzorg vaak uitkering. Algemeen Dagblad, p. 7.

Belangrijke woorden: achterstand, uitkering

Krantenartikel 12 Keultjes, H. (2016, 13 juni). Jeugdzorgkinderen vaak in uitkering. BN/DeStem, p. 5.

Belangrijke woorden: jongeren, gemeente, jeugdzorg

Krantenartikel 13 Nijland, G. (2020, 11 januari). Zorgverlening Jens (3) valt tussen wal en schip. BN/DeStem, p. 9.

Belangrijke woorden: hulpverlening, WLZ, verzekering, gemeente, begeleiding

Geld

“Maar ze timmerden ook overhaast een regeerakkoord in elkaar, waardoor de uitvoering in de praktijk hapert (zie de pgb-chaos of de problemen bij gemeenten met bijvoorbeeld de jeugdzorg)”

Krantenartikel 14 Couzy, M. (2019, 9 november) Aangekondigde ramp van verzakte kades. Het Parool, p. 71.

Belangrijke woorden: financiën, begrotingen, kosten, kades

Krantenartikel 15 Van Soest, H. (2015, 15 september). Eindelijk weer eens goed nieuws! Maar er is geen reden voor borstklopperij. Het Algemeen Dagblad, p. 2.

Belangrijke woorden: economie, kabinet

Overig

“Zij heeft ook besloten het Sportpark IJburg (lees: de noodoplossing in het Diemerpark) met vier extra velden uit te breiden. Dus nog meer verkeer, lichtbakken, parkeerdruk en herrie in het ‘park’. “

Krantenartikel 16 Brieven. (2018, 11 december). Het Parool, p. 21.

Belangrijke woorden: hond, park, vrouw

Opvallendheden

Geportretteerde onderzoeksgroep
Onze onderzoeksgroep wordt geportretteerd als een groep waar veel problemen zijn. Er is een geldtekort, medewerkerstekort en lange wachtlijsten. De cliënten zijn hier de dupe van.

Verslag van de media
De media doen merendeel op een negatieve manier verslag van jeugdzorg. De problemen komen in beeld. In een enkel artikel wordt er een positief geluid gemaakt ten aanzien van een medewerker in de jeugdzorg. Ik heb hier wel een kanttekening bij te plaatsten dat onze zoekopdracht “problemen in de jeugdzorg” was in NexisUni, dus dan is het ook logisch om vooral de negatieve artikelen te lezen.

Verschil van inzicht binnen de media
Onder onze categorie wachtlijsten heeft BN/De Stem het ook over oplossingen. Het Parool schrijft twee verschillende artikelen over de problemen. Bij onze categorie medewerkers schrijft BN/De stem artikelen onder andere over de kinderen, gemeente, administratie en financiering. Het parool schrijf over een medewerker die wordt ingezet bij moeilijke situaties. Bij onze categorie cliënten schrijft BN/De Stem het over jongeren, hulpverlening, begeleiding en gemeente. Het Parool en het Algemeen Dagblad schrijven meer hoe misdaden komen en dat cliënten regelmatig een uitkering hebben en een achterstand hebben. Bij onze categorie geld schrijven het Parool en het Algemeen Dagblad het allebei over het kabinet, de economie, begrotingen en kosten. Er wordt dus in verschillende kranten een andere invalshoek gebruikt om over de jeugdzorg te praten. Dit verschil zie je ook binnen onze categorieën.

Verschillende categorieën
Wij hebben in onze artikelen vier categorieën gevonden: wachtlijsten, medewerkers, cliënten en geld. Deze zijn verschillend, omdat onze artikelen specifiek ingaan op onze categorieën. Alle categorieën hebben wel met elkaar te maken, maar gebruiken een andere invalshoek om het onderwerp te belichten. Het is van belang dat deze categorieën verschillen, omdat jeugdzorg zoveel kanten heeft. Je kunt er op veel verschillende manieren naar kijken en heeft vanaf iedere invalshoek weer een andere oplossing. Wat wij wel missen is eigenlijk een duidelijk beeld wat jeugdzorg nu doet. Hoe werkt jeugdzorg? Waarom is jeugdzorg van belang? Welke mensen spelen een grote rol achter de schermen van jeugdzorg. Eigenlijk missen wij een concreet, helder en simpel beeld wie jeugdzorg is. Een beeld dat wij nu lastig krijgen doordat er vooral over de problemen wordt geschreven en geen informatief achtergrondverhaal over jeugdzorg zelf.

Overig artikel
Wij vonden één artikel dat niet in onze categorisatie paste. Dit artikel plaatsten wij onder het kopje overig. Dit artikel gaan over verschillende onderwerpen, maar niet zozeer over de problemen bij jeugdzorg. Het is een rubriek voor ingezonden brieven en de eerste twee brieven hebben niks met jeugdzorg te maken. Alleen de laatste brief, “vrouw naar mijn hart”, zit een beetje in de buurt. Hoewel problemen bij jeugdzorg in de laatste brief in twee regels voorbijkomen, gaat de brief over een vrouw die meerdere problemen aanpakt. Dit artikel gaat dus over een heel ander onderwerp.

Conclusies

Wachtlijsten
Voorlopige conclusie: de wachtlijsten in Nederland worden steeds langer. Dit is een gevolg van de bezuinigingen en het geldtekort.

Medewerkers
Voorlopige conclusie: ook bij de categorie van medewerkers ontstaat er een tekort. Dit ontstaat door het geldtekort en de opstapeling van kinderen die niet geholpen kunnen worden door de wachtlijsten. Hierdoor zijn er meer kinderen/gezinnen die geholpen moeten dan er medewerkers zijn.

Cliënten
Voorlopige conclusie: cliënten zijn de dupe van deze situatie. Waar hulp nodig is, is dit er niet. Cliënten komen vaak financieel in de knoei en komen ze vaak in de uitkering terecht. Sommigen voelen zich zelfs genoodzaakt om van gemeente te wisselen om zo in aanmerking te komen voor een ander soort financiële bijdragen.

Geld
Voorlopige conclusie: elk jaar wordt er geld verdeeld, maar door slecht handelen van verschillende kabinetten loopt het bij jeugdzorg vaak stuk. Sommige gemeenten kiezen voor een extra investering in jeugdzorg, maar ook dit is vaak te weinig.

Overig
Voorlopige conclusie: Amsterdam groeit als stad. Er worden nieuwe huizen gebouwd, maar er is niet gedacht aan sportvelden. De noodoplossing hiervoor wordt niet gezien als een goed idee.

Voorlopige eindconclusie
Er zijn veel problemen in de jeugdzorg. Vanwege lange wachtlijsten en tekort aan medewerkers, in verhouden met de hulp vragende cliënten, kunnen er minder cliënten geholpen worden dan nodig is. Ook heeft jeugdzorg te maken met een geldtekort.

Literatuurlijst

Brieven. (2018, 11 december). Het Parool, p. 21.

Bosboom, R. (2020, 3 december) Nu zelf het kind van de rekening. BN/DeStem, p. 4.

Bouwman, M. (2020, 20 oktober). Buurt pedagogen gaan aan de slag in Tholen. BN/DeStem, p. 6.

Cup, I. (2017, 1 februari). Juzt zoekt nieuwe paden. BN/DeStem, p. 11.

Cup, I. (2021, 22 juni). En nu zijn de kinderen de dupe. BN/DeStem, p. 2–3.

Couzy, M. (2019, 13 mei). ‘Tekorten jeugdzorg dramatisch’. Het Parool, p. 1.

Couzy, M. (2019, 9 november) Aangekondigde ramp van verzakte kades. Het Parool, p. 71.

Engbers, C. (2019, 29 mei). Het systeem binnen de jeugdzorg deugt niet. BN/DeStem, p. 13.

Essed, A. (2019, 23 september). Beïnvloed de jeugd. Het Parool: Ingezonden brief, p. 25.

Keultjes, H. (2016, 13 juni). Jeugdzorgkinderen vaak in uitkering. BN/DeStem, p. 5.

Keultjes, H. (2016, 13 juni). Na jeugdzorg vaak uitkering. Algemeen Dagblad, p. 7.

Koops, R. (2018, 8 december). Breekt de pleuris uit? bel Nelleke. Het Parool, p. 20, 21, 22, 23, 24, 25.

Nijland, G. (2020, 11 januari). Zorgverlening Jens (3) valt tussen wal en schip. BN/DeStem, p. 9.

Ullenbroeck, P. (2019, 20 juli) ‘Jeugdzorg wordt niet op waarde geschat.’ BN/DeStem, p. 5.

Van Soest, H. (2015, 15 september). Eindelijk weer eens goed nieuws! Maar er is geen reden voor borstklopperij. Het Algemeen Dagblad, p. 2.

Wildenborg, F. (2015, 24 juni). Wachtlijst bij de jeugdhulp. Het Parool, p. 9.

--

--