Fibabanka Müşterilere Kişiselleştirilmiş Çözümler Sunarak İhtiyaçları Hızla Çözmeyi Hedefliyor

Baturalp Sağlam
JFORCE
Published in
6 min readMar 24, 2020

- İş Gereksinimi:

Fibabanka var olan fiyatlandırma çözümünü modernize etmek istiyordu. Modernizasyon ile iş birimleri tarafından self servis yönetilebilen, izlenebilir, çevik ve esnek bir altyapı çözümü elde etmeyi amaçladı.

- Dönüşüm

IBM’in ODM ürünü ve JFORCE danışmanlığı ile sağladığı dönüşüm sonucunda Fibabanka’da IT’ye bağımlılık ortadan kalktı ve pazar ihtiyaçlarına anında dönüş yapabilecek kişiselleştirilebilir ürün altyapısına geçilmiş oldu.

- Proje Kazanımları

  • Çeviklik
    IT bağımlılığı ortadan kalkarak, iş birimleri self servis çalışabiliyor.
  • Simülasyon
    Fiyat ve Oran değişikliklerinin yansıması anında ölçülüyor
  • Zamandan Tasarruf
    IT günlük rutin işlerden kurtularak katma değerli projelere odaklanabiliyor.

“Mevcut sistemi manuel ve komplike kullanıyorduk fakat proje sonrası işlerimiz hızlandı ve kolaylaştı, hata yapma olasılığımızı düşürdü, manuellikten kurtulduk ve zaman kazandık.“
Ayça Ayseven , Fibabanka Mevduat ve Yatırım Ürün Yöneticisi

Fiba Grup bünyesine 2010 yılında katılan Fibabanka, “Anlarız hızla, çözeriz hızla” misyonu ve müşterilerinin ayağına giden banka anlayışıyla müşterilerine hizmet vermektedir. Şu an için 60 şube ve 1,5 milyon müşterisi ile Fibabanka; dijitalleşme vizyonu, tabana yaygın bankacılık anlayışı, mutlu çalışan ve mutlu müşteriler yaratmak hedefleriyle; Türkiye’nin en sevilen bankası olmak için ürün, servis ve hizmetlerini geliştirmeyi hızla sürdürmektedir.

Fibabanka bu hedefleri doğrultusunda; müşterilerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunmak, süreçleri daha çevik hâle getirmek için mevcut sistemini güncellemeye karar verdi ve bu doğrultuda çalışmalarına hızlıca başladı. Mevcut sistemde; sahipliği IT tarafında olan ve çeşitli parametre tablolarıyla yönetilen bir yapı mevcuttu. Çevik işletmeler konsepti çerçevesinde; iş birimi taleplerinin, herhangi bir IT hattına girmeden kendileri tarafından değiştirilmesi ihtiyacı ortadaydı. Fibabanka, sistemini iş birimleri tarafından yönetilebilir, dinamik ve daha hızlı güncellenebilir hâle getirerek; mevcutta var olan fiyatlandırma çözümüyle modernize etmek istiyordu. Bu doğrultuda kolay kullanılır, hızlı adapte edilebilir bir çözüm için IBM Partneri JFORCE ile proje ortaklığına gidildi.

Fibabanka ile JFORCE arasında yapılan karar verme süreçlerinde IBM’in Cloud Pak for Automation Ürün Ailesi’nde bulunan IBM Operational Desicion Manager (ODM) çözümüne karar verildi. Fibabanka’nın kendi mevcut sistemine, JFORCE’un ise IBM ürününe çok hakim olması sonucunda, hızlı bir entegrasyon süreci gerçekleştirilmiş oldu. Sürecin sonunda modernize edilen dinamik fiyatlama motoru sayesinde; Fibabanka, müşterilerine daha kişiselleştirilmiş deneyim ve ürünler sunabilirken; iş birimleri IT’ye bağlı olmaksızın tüm işlemleri self servis yönetmeye başladı ve iş yapış şekilleri daha çevik hâle geldi.

Hangi Talepler Doğrultusunda Bu Projeye İhtiyaç Duyuldu?

Fiba Holding’in mevcut bankacılık sisteminde, fiyatlama adına oluşan ihtiyaçlar; IT tarafından, inhouse geliştirilmiş fiyatlama modülü ile gerçekleştiriliyordu. Eski olması, ekranlarının iş birimi tarafından kullanılabilir durumda olmaması sebebiyle bilgi teknolojileri tarafından yönetilen bir uygulama hâlinde devam ediyordu, bu da süreç açısından bir sorun oluşturuyordu. İş birimlerinin, piyasanın çok oynak olduğu dönemlerde oranlarla ve fiyatlarla çok sık değişiklik yapması gerekiyor ve bu işlemler mevcut sistemde IT birimine talep açarak yapılıyordu. Bu da işlerin hem yavaş ilerlemesine sebep oluyor hem de IT’ye karşı bir bağımlılık yaratıyordu. Bunun dışında uzun yıllardır geliştirilmek istenilen test, simülasyon ve regresyon gibi özellikler de eski sistemde mevcut değildi.

Ek olarak; Fibabanka’nın bireysele yaptığı atak ve büyüme stratejileriyle, dinamik fiyatlama modülü önemli bir ihtiyaç hâline gelmişti. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Fibabanka, yeni ürün arayış sürecine başlamış oldu.

Başarılı Bir Proje İçin; Doğru Çözüm Kadar Doğru Danışman Seçimi De Önemli!

Fibabanka Bilgi Teknolojileri ve Mimari Ekibi Yöneticisi Korhan Kocabıyık, proje süreci hakkında şunları söyledi: ‘’Bizim için projenin; performans ve doğru fiyatlama konularında düzenli, sorunsuz ve hızlı cevaplar veriyor olması çok önemliydi. Bu konularda JFORCE deneyimi ile bize güven verdi ve ilk toplantıdan itibaren yaklaşımıyla da gönlümüzü kazandı. Biz kendi uygulamamız üzerinde, müşteri özelinde çok detaylı fiyatlama yapabiliyoruz. Dinamik fiyatlama yapan ürünler genelde bu seviyeye kadar inmekte zorlanıyorlar. Biz de bu özelliği kaybetmek istemediğimiz için JFORCE ile bunu nasıl yapabiliriz üzerine uzun toplantılar yaptık. Güzel çözümler önerdiler ve uzunca bir PoC süreci geçirdik. IBM ürünleri ile JFORCE’un çok hızlı bir şekilde, kurgulanan çözümü gerçekleştirdiklerini gördük, entegrasyon konusunda da hızlı ilerleyebildik. PoC süresi çok başarılı geçti ve akabinde karar süreci de hızlandı. IBM’in Cloud Pak for Automation ürün ailesinde bulunan IBM Operational Desicion Manager (ODM) çözümü ile devam etmeye karar verdik. Uygulamayı kendimiz yazdığımız için detaylarına çok hakimdik, JFORCE ise IBM ODM ürününe çok hakimdi. Bu da bizim için çok önemli bir nokta oldu. Birlikte proje yaparken ürünün kabiliyetleri her zaman birinci planda oluyor ama o ürünü entegre edemezseniz sonucu genelde çok başarılı olmuyor. O yüzden JFORCE’un ürüne hakimiyeti, sorularımıza ve taleplerimize verdikleri yanıtlar bize çok uygun geldi ve hızlı bir proje başlangıç süreci geçirdik.’’

“JFORCE ekibiyle çok iyi anlaştık, çok sık buraya gelmelerini istedik ve değişiklik talebinde bulunduk. Onlar için biraz yorucu olmuş olabilir ama sonucunda güzel bir proje ortaya çıktı. Ürünün özellikleri konusuna çok hakimler. Bizde kendi yazdığımız bir sistem olduğu için bazı özelliklerin aynı kalmasını istedik. Bunlar zorlayıcı özelliklerdi ama JFORCE ekibi hızlı çözümler üretti. Bu sebeple JFORCE şirketini öneriyorum ve başka firmalarla da güzel projeler yapacaklarına inanıyorum”
Korhan Kocabıyık, Fibabanka Bilgi Teknolojileri Yazılım ve Mimari Ekibi Yöneticisi

Fiyatlamada 9 Kırılım Sınırı ‘Limitsiz’e Dönüştü!

Eski fiyatlama modülü database tablolarına bağımlı olduğu için 9 kritere kadar fiyatlama yapabiliyor, bu da fazla detaylı fiyatlama yapmak istedikleri ürün ve şlemlerde, iş birimini engelliyodu. Yeni sistemle bu limit ortadan kaldırılmış oldu; müşteri, kredi, mevduat özellikleri ya da dış servislerden beslenebilecek parametreler aracılığıyla, iş Birimlerinin istediği gibi kullanabileceği bir yapı hâline getirildi. IT’ye bağımlılık sona erdirilerek; proje, eğitimlerle birlikte iş birimlerine bölüm bölüm devredildi. Proje ile eski sistemde olmayan test ve simülasyon özellikleri de devreye alınmış oldu. Eski sistemde; iş birimi fiyatlamayı değiştirdiği zaman hangi segmente, nasıl etkisi olduğunu göremiyordu. Hem bunu test etme hem de geçmiş işlemler üzerinden tekrar simüle etme ve full regresyon testlerinin yapılabiliyor olması projenin diğer artı kazanımlarından oldu.

Fibabanka Olarak Hedefimiz Müşterilerimizin Etkileşimlerini Değerlendirerek Kişiye Özel Hizmet Sunmak!

Korhan Kocabıyık: ‘’Yapacağımız projeler açısından, bunu bir başlangıç olarak düşünebiliriz. Elimizde sadece dinamik fiyatlama için kullanabileceğimiz bir kural motoru değil, bütün iş kurallarını çalıştırıp hızlı bir şekilde sonuç verebilecek bir çözüm var. İlerleyen zamanda iş süreçlerinde bulunan akış kurallarını ve onay sistemi kurallarını da ODM ürününden alabilecek şekilde yeni projeler yapmayı düşünüyoruz. Müşterilere kredi verirken, puanlama noktasında da şu an başka bir ürün kullanıyoruz, onu da kapasitesi olan başka bir ürünle değiştirmeyi değerlendiriyor olacağız. Paralelde büyük bir data transformasyon projemiz var ve 2020 yılının yaz aylarında tamamen devreye almış olacağız. Banka içerisindeki organizasyon da değişiyor dataware house ekibini IT’den ayırıp, data ekibini kuracağız. Veri bilimciler ile bankanın tüm datası burada işlenecek ve bu verilerden çok değerli çıktılarımız olacak, bunları da dinamik fiyatlamada kullanmak istiyoruz. Akabinde mobil internet bankacılığımız da yenileniyor. Müşterinin internet bankacılığında bir butona tıklamış olmasının da fiyatlamaya ayrı bir etkisi olacak. Yaptığımız ve yapmayı planladığımız birçok projeyle entegre edeceğiz. ODM ürünün kendi haritasında olan özellikleri de merakla bekliyoruz, onları da mümkün olduğunca kullanmaya çalışacağız. Hatta Türkiye’de ilk kullanan banka olmak isteriz.’’

“JFORCE olarak amacımız; AI teknolojileri ile bankacılık sektörüne yenilik katmak“

Fibabanka ile yaptıkları ODM entegrasyonuyla başarılı bir projeye imza atan JFORCE bankacılık sektörüne yenilik ve hız kazandırmayı hedefliyor. JFORCE Yazılım ve İç Geliştirme Direktörü Ümit Sile, bankacılık sektörüne ve Fibabanka ile gerçekleştirdikleri projenin detaylarından bahsetti: “Bankacılık sektöründe uzun yıllardır çalışıyor özellikle orta katman teknolojileri kullanarak iş süreçleri yönetimi, entegresyon çözümleri gibi hizmetler sunuyoruz. Yaptığımız en büyük projelerden biri Eximbank ile oldu. Elli beş adet bankacılık sürecinin analizini yaptık ve IBM’in BPM platformu üzerinde iki yıl gibi kısa bir sürede gerçekleştirdik. Burada aslında bütün Eximbank’ın bankacılık altyapısı yenilenmiş oldu. Bunun dışında farklı bankalarda özellikle API ekonomisine destek olmak ve entegrasyon konularında hizmet vermek için IBM’in çeşitli çözümleriyle çalışıyoruz. Özellikle Datapower Security Gateway çok tercih edilen bir ürün. Dışarıya açılan servislerin güvenliğinin sağlanması, ataklara karşı korunması ve kurum içerisindeki entegrasyonların belli standartları oluşturması için çözümler sağlıyoruz. Son iki yıldır da amacımız iş kuralları ve Artificial Intelligence teknolojilerini kullanarak bankacılık sektörüne yenilik katmak. Fibabanka’da bu hedef doğrultusunda başladığımız ilk proje oldu. Amacımız özellikle makine öğrenmesi gibi algoritmaları kullanarak bunları iş kurallarıyla birleştirmek ve müşteriye yeni bir deneyim yaşatabiliyor olmaktır.

--

--