Manual per a un viatger en el temps: el cometa

Jocs per descobrir la societat a la Barcelona del 1700


Aquest gravat del 1695 ens mostra Lluís de França, el fill de Lluís XIV, jugant a cartes amb el Duc de Vendôme i altres nobles de l’època. A què devien jugar? Mai ho sabrem, però es podria tractar del cometa, un joc de cartes molt popular a la cort de Lluís XIV i que, com veurem, deu el nom a un fenomen astronòmic. En el nostre viatge en el temps, hem de tenir present aquest joc si volem viatjar a la Barcelona del XVIII?

A l’edició del 1796 de l’Académie universelle des jeux s’explica que el joc del cometa era el preferit del rei Lluís XIV.

Un joc caigut del cel

Sembla que el nom ve donat per una llum misteriosa que va creuar el cel europeu durant l’any 1682. Es tractava d’un cometa que, anys després, va rebre el nom de Halley, en honor a l’astrònom anglès que en va estudiar el moviment.

El joc també era conegut com a manilla (als jugadors catalans ens sona aquest nom, ja que és com s’anomena el 9 al joc de la botifarra), però segons el tractat esmentat anteriorment era un nom capriciós, en contrast amb el cometa, que rep el nom gràcies al fet que es forma una llarga cua de cartes rere el número 9.

Així que, encara que manilla era un nom força conegut, l’arribada del Halley l’any 1758 va fer rebrotar la fal·lera per mirar el cel i relacionar-lo amb les fileres de cartes.

No és estrany, per tant, que el nom de cometa aparegués en una carta que Madame du Deffand va escriure a Voltaire l’any 1776 explicant a què jugaven a casa dels pares: hi havia “taules de whist, de piquet, de cometa i quatre tric-tracs”.

I a Barcelona?

Quan viatgem en el temps i apareguem a la Barcelona del 1700 podrem estar segurs que no ens miraran amb cara estranya. Si bé no tenim, de moment, cap constància que el joc es practiqués a la ciutat durant l’època, sabem que hi havia una presència important de francesos a la ciutat i que, per tant, podrien haver-lo portat als triquets. D’altra banda, a Barcelona hi ha un carrer anomenat del Cometa.

Parlant de jocs de cartes, Joan Amades diu: “El joc preferit era el Cometa i en aquest joc van excel·lir tant els veïns d’un carrer que la gent va anomenar-lo carrer del Cometa.”

Al llibre Naips o cartes de jugar, Joan Amades ens fa una petita descripció del joc: “Joc senzill i de preferència femenina. Antigament a Barcelona havia estat costum que les tardes d’estiu el veïnat, especialment les dones, sortissin a jugar a cartes al carrer, sobretot els diumenges.”

Com s’hi juga?

El cometa és un dels jocs del repertori del triquet del Born, un activitat gratuïta del programa de jocs del Born Centre Cultural que se celebra un cop al mes per descobrir i provar els jocs del segle xviii.

Allà utilitzem aquestes instruccions. Bona partida!

El gravador Jacques-Philippe Le Bas va fer aquesta obra, en què es pot veure una partida del cometa.