Apples dag — men Microsofts år?

Jon Lund
Jon Lund
Published in
3 min readSep 12, 2012

I dag lancerer Apple sin nyeste smartphone. Men næste år skal tilhøre Microsoft, mener topchef Steve Ballmer. Ambitiøst. Men ikke umuligt.

“Tag ikke fejl. Det næste år er Microsofts år”.

Sådan lød det fra Microsofts topchef, Steve Ballmer, fra New York i sidste uge, hvor han deltog i præsentationen af Nokias nye mobilflagskib, Lumia 920, baseret på det lige så nye Windows Phone 8-system.

Windows Phone 8 er ikke noget ligegyldigt system. Sammen med pc-søsteren Windows 8 skal det redde Microsoft og bringe koncernen tilbage i kampen mod Apple.

Steve Ballmer onstage i New York. Nokias Lumia920 med Windows Phone 8 i baggrunden.



Det er sidste udkald. Sølle 3,5 procent af verdens smartphones kører Windows i dag, fortæller analysevirksomheden IDC. På markedet for tabletcomputere er det endnu værre. Efter tre år, hvor Apple er banket derudad med iPad’en, venter verden fortsat på Microsofts første skud. Pc’erne er også presset: Windows-divisionen gik reelt 1 procent tilbage i det sidst offentliggjorte kvartal.

Nu skal det være slut. På denne tid om et år skal der, hvis det står til Microsofts direktør, være solgt mere end 400 millioner pc’er, mobiler og tablets med Microsofts nye systemer. Et meget ambitiøst tal — sidste år røg der lidt over 300 millioner Microsoft-pc’er over disken — der stort set kun kan nås, hvis Microsofts nye mobile satsning med ét slag giver Apple kamp til stregen.

Steve Ballmer er en sælger, og hans ord skal tages med tre gran salt. Men opgaven er ikke umulig. For Microsoft har lært og taget til sig.

1. Spil sammen!
Microsoft laver software. Andre laver det, du kan tage og føle på. Det er derfor, der er så mange forskellige pc’er at vælge mellem. Men også derfor, at hardware-software-mixet sjældent spiller perfekt sammen.

Det går ikke, og Microsoft har derfor ændret kurs. Microsofts nye tablet, Surface, er lavet af Microsoft selv. Iagttagere som John Koetsier fra Venturebeat, der har set prototyper demonstreret, er begejstrede (“Microsoft. Kicks. Ass.” skriver han). Den nye Nokia-mobil er selvfølgelig lavet af Nokia. Men Nokia og Microsoft har samarbejdet tæt om både telefon og system. Resultatet ser godt ud, siger iagttagerne.

2. Keep it simple, stupid
Microsofts programmer har altid haft alt for mange knapper. Det kunne til nød gå i en kontorbaseret pc-verden. Men ikke i en verden domineret af små mobiler og tablets. Her skal programmer være enkle og ligetil for ikke at gnidre til.

Nu er skeen i den anden hånd. Microsofts fede smartphone-interface fra tidligere i år, med elegante og levende små firkanter, er bragt ind i kernen af Windows 8, der lanceres 26. oktober. Når du tænder en pc med det nye Windows, får du »information at your fingertips«. De vigtigste informationer og kun dem, forstås.

3. Brug de våben, du har
Pc’erne er Microsofts hemmelige våben. Der er millioner af brugere, der vil elske et sammenhængende tablet-, mobil- og pc-system, hvor alt ligner sig selv, og hvor du kan finde de dokumenter, du arbejder på, lige meget hvor du er. Særligt hvis prisen er i orden (og her skal alle de mange pc-fabrikanter nok sørge for priser til enhver smag).

Det er det, Microsoft satser på med det nye Windows. Den nye flotte startskærm er ikke meget bevendt, hvis du vil i gang med at skrive i Word. Men den bygger bro til det mobile og til fremtidens computere, der alle har trykfølsomme skærme. Og så er det gode gamle skrivebord stadig kun et klik væk.

Lige præcis her ligger Microsofts største udfordring.

For selvfølgelig er det smart, hvis alt spiller sammen — men kan det også lade sig gøre? Kan det samme system spænde over både pc’er og det mobile univers? Over store skærme, mus og Word — og små skærme, fingerstrøg og YouTube?

Det er langtfra givet. Men hvis det gør, vil 2013 give genlyd af glade Microsoft-råb, og Ballmer vil sige: ’Hvad sagde jeg?’.

Dette blog-indlæg er først bragt som artikel i Politiken i dag 12. september 2012.

--

--

Jon Lund
Jon Lund

Var: Konsulent, kommentator og foredragsholder. Alt digitalt. Er snart: Head of Online Communications, Danske Bank