Kampen om landkortet

Jon Lund
Jon Lund
Published in
3 min readDec 19, 2012

Den, der ejer kortet, ejer forretningen. Det er årsagen til kampen om landkortet. Et bruger- drevent site og åbne offentlige data kan vise vejen frem.

Der er rod i de officielle danske vejnavne, opdagede jeg forleden. Der alt for mange ‘Dr.’ det enes- eller ‘Dr.’ andets-veje, og det er et problem, fordi en del af ‘Dr.’-erne er dronninger, en anden del doktorer. Meget forvirrende.

Heldigvis har en sammenslutning af danske kortentusiaster sat sig for at rydde op, og på deres Wikipedia-agtigt brugerdrevne Open Street Map (OSM) korttjeneste er alle tvetydige ‘Dr.’-vejforkortelser derfor udryddet. Nu gælder kampen ‘sdr.’, ‘gl.’, ‘kv.’ og alle de andre forkortelser, der bryder sidste officielle vej-retskrivning fra 2006. Måske skal 2–3 procent af alle 110.000 danske vejnavne rettes til af de alt for få frivillige.

Vor tids olie
Det er ikke kun lille Danmark, der har kartografiske problemer at slås med. I sidste uge advarede det australske politi f.eks. mod Apples iPhone-kort, efter at vejfarende med retning mod byen Mildura var blevet lokket dybt ud i en ørkenagtig nationalpark, hvor flere strandede i op til 46 graders hede uden vand og måtte hjælpes ud.

De fejlbehæftede Applekort har været en stående joke, siden Apple smed Googles rigtig gode kort på porten i september. Apple brød sig forståeligt nok ikke om at have sin største konkurrent siddende på alle de skønne oplysninger om iPhone-brugernes færden i den virkelige verden. Oplysninger, der ventes at blive et vigtigt bindeled til de fysiske butikker, som mobil-tjenesterne meget gerne vil sælge annoncer og meget andet til.

Spændingerne i kortbranchen blev tydelige allerede i marts i år, hvor det blev det klart, at de flotte kort-tjenester ikke i længden ville kunne beholde deres jomfruelige, ikke-kommercielle karakter. Det skete, da Google begyndte at kræve betaling for sites, der brugte Googles kort, f.eks. som illustration til artikler.

Apples brud med Google-kortene og ørkenfadæsen samt Googles seneste modtræk — en helt ny og endnu bedre korttjeneste til iPhone — understreger blot, at viden om, hvem der er hvor i verden, er en ny strategisk platform, som det gælder om at eje. Vor tids olie.

200.000 gratis navne
Det er aldrig sjovt at være prisgivet andres vilje. Det måtte også alle de mange løberute- og tilbudsfinder-apps sande, da de fra den ene dag til den anden måtte se deres flotte Google-kort udskiftet med Apples ubehjælpsomme plagiat og deres tjenester tilsvarende forringet. (Som jeg opdagede selv the hard way under en løbetur tidligere i år).

Og her kommer Open Street Map tilbage i billedet. OSM er nemlig ikke bare brugerskabt, men også brugerejet. Og alle kan frit benytte data derfra, som de lyster. Også kommercielle app-tjenester. Eneste problem for app-skabere er den ujævne datakvalitet: nogle lande og områder er væsentligt bedre dækket ind end andre og det er noget skidt, hvis du vil lave en fed tjeneste, der skal kunne fungere i hele verden.

I et dansk perspektiv bliver OSM dog kun bedre og bedre. Ikke mindst fordi Kort- og Matrikelstyrelsen til januar åbner sin database på vid gab i et prisværdigt dansk ‘alle-grunddata-skal-være-gratis-og-i-arbejde’-initiativ. Du kan derfor se frem til, at navne på hele det 207.000 km lange danske vejnet samt alle 200.000 stednavne optræder på OSM’s kort. De skal bare lige korrekturlæses først.

Denne blogpost har først været bragt i den trykte udgave af Politiken den 19. december 2012. Her i en let udvidet udgave.

--

--

Jon Lund
Jon Lund

Var: Konsulent, kommentator og foredragsholder. Alt digitalt. Er snart: Head of Online Communications, Danske Bank