Pisk og gulerod: gå app-vejen, medier!

Jon Lund
Jon Lund
Published in
5 min readJun 8, 2011

(Først bragt i en lettere ned-redigeret version på Mediawatch under overskriften “4 nye Apple-features medierne skal kende”)

Til efteråret skruer Apple grundlæggende på en række af de master-knapper, der bestemmer, hvordan iPads, iPhones og iPods opfører sig. Det sker når næste udgave af det mobile styresystem, IOS, rulles ud. Da jeg så video-feedet fra Apples store udviklerkongres mandag hvor det hele blev lanceret, slog det mig, at ihvertfald fire af de ti hoved-fornyelser, der blev gennemgået direkte påvirker nyhedsmediernes muligheder i Apple-universet. Kombineret giver de mediebranchen et vink med en vognstang: sats på apps. Det er min konklusion. Hør hvorfor her.

Glemte nyheder
iPad-eventyret har, her et år efter dets start, endnu ikke for alvor taget fart for nyhedsbranchen — og et af problemerne er, at når først læseren har købt en nyhedsapp, bliver den meget let glemt igen.

Når du f.eks. køber Politikens, Børsens eller Nordjyskes iPad eller iPhone-apps, ligger de sig automatisk bagerst i rækken af alle de apps, du har installeret, og ender måske på side 4, 5 eller 6 — langt borte fra startskærmen.

Det lyder måske som en mindre detalje. Men i praksis er det invaliderende for den løbende nyhedsbrug. App’en bliver simpelthen glemt.

Prøv at sammenlign med rigtige, trykte aviser: De fylder på godt og ondt op i din postkasse. Du kan ikke undgå at se den, du bliver tvunget til at tage den i hånden og forholde dig til den. Og mens du gør det, har du skimmet forsiden. Selvom den måtte ryge direkte i papirkurven, har den gjort noget for dig; givet dig et mikrooverblik over nyhederne.

Avis-stativets genkomst
Nyhedsapps’enes hengemte rolle vil ændre sig med IOS 5. Her vil alle iPad-udgivelser samle sig på det samme sted — nemlig i den nye samleapp “Newsstand” (foto herunder), som alle Apple-apparater med IOS 5 vil blive født med. Sandsynligvis vil Newsstand-app’en være synlig på selve startskærmen, når IOS 5 installeres. Når du åbner Newsstand, ser du de seneste forsider fra de iPad-udgivelser, du måtte have installeret. De vil nemlig blive downloadet automatisk i baggrunden, så snart de bliver udgivet — og det sker tidligt om morgenen for de fleste. Så fremover vil Apple-systemet arbejde for dig, mens du selv ligger trygt og sover.

Apple Newsstand: Screendump fra Apples hjemmeside

Newsstand ændrer dog ikke på, at de enkelte nyhedsapps stadig ikke i sig selv er synlige fra forsiden. De ligger stadig inde i din Newsstand-app. Så du skal aktivt gå ind i Newsstand for at få øje på de nye udgaver. Det problem gør de nye notifikationer — beskeder fra udgiveren, der pushes ud gennem skærmen — noget ved.

Påtrængende beskeder
Indtil nu har notifikationer fungeret dårligt. De har været meget påtrængende, har lagt sig som popup vinduer oven på ens skærmbillede og blokeret for det, man ellers var i gang med. Når du som udgiver sender en besked, risikrerer du altså at irritere din læser i stedet for at give ham en serviceoplysning, han ville blive glad for.

Når brugeren så har lukket notifikationen ned uden at se, hvad der egentligt stod i den, fordi han bare ville videre med det, han nu var i gang med, har systemet, for føje spot til skade, sørget for, at notikationen ikke bare blev gemt, men helt forsvandt.

Begge disse ting ændres der nu på: Med IOS 5 glider notifikationer diskret ned i den øverste top af skærmbilledet uden at afbryde den app, læseren ellers måtte have gang i. Og den forsvinder igen af sig selv efter kort tid. Notifikationer vil derfor blive meget mere comme il faut. Og når den enkelte notikation går væk, forsvinder den ikke bare: stryg ned ad skærmen og en fin liste med alle nylige notifikationer kommer frem.

Nyt nummer ude!
Ud over at samle iPad-udgivelser et centralt og synligt sted, downloade dem automatisk, så du kan læse dem, lige når du vil, giver IOS 5 altså også meget bedre avis-salgs-muligheder: “Nyt nummer på gaden! Læs alt om… “ vil komme til ny ære og værdighed. Det er et stort skridt.

Magasinagtig web-læsning
Den anden nyhed er Reader — et tillægsprogram til Safari, Apples browser — der gør det muligt at få vist alle artikler på nettet i en ensartet, ren overskuelig form. Reader stripper siden for dens eget layout, og egne reklamer, og sætter tekst og billeder op på en pæn og læsevenlig form.

Apple Reader. Screendump fra Apples hjemmeside.

Med et klik på en knap kan du også gemme artiklen i din “artikler-jeg-vil-læse-senere”-liste. På den måde kan du i løbet af dagen lægge en håndfuld eller flere artikler til side, og når du så kommer hjem, kan du læse dem igennem i et pænt, ensartet lay-out. Og altså uden reklamer blandt andet. Meget som Flipboard og Zites og en række andre nyhedssamlings-apps, der findes derude. Med IOS 5 bliver det bare dig selv, der er redaktøren.

Hyp, alle mine devices
Nyhedssamler-featuren boostes af, at alle dine forskellige computere, iPhones, iPads og iPods nu automatisk taler sammen. Hvis jeg på min PC (ja, også på PC, ikke kun Mac — forudsat at jeg bruger Safari) sidder og surfer og klikke gem til senere, vil jeg senere kunne hive min iPhone frem, og finde den der. Jeg kan altså bruge alle mine devices til at sammensætte min læseliste.

Læg dertil en ny heftig twitterintegration i hele IOS 5, der gør det meget mere oplagt at tweete interessante artikler rundt. Tweets, der meget vel kan ende med, at dem der følger dig vælger at klikke på “gem senere” knappen.

“One more thing…”
Apples reader er skidt nyt for de etablerede udgivere, der gerne vil tjene penge på reklamer på det åbne net. Newsstand er godt for de medier, der istedet går App-vejen. Særligt fordi der ikke bliver fjernet reklamer eller noget andet inde i din egen iPad- (eller iPhone-) udgivelse. Budskabet er klart (måske uundgåeligt, men også trist): medier skal over på Apps — eller spærres inde bag betalingsmure på nettet.

Åh, og “one more thing”: på Apps har Apple et fantastisk reklame-salgs-program, der vil sørge for en lind strøm af indtægter, hvis du laver en nyheds-udgivelse folk gider bruge. Apple er yderst rimelige og beholder kun 40 procent af omsætningen til sig selv.

--

--

Jon Lund
Jon Lund

Var: Konsulent, kommentator og foredragsholder. Alt digitalt. Er snart: Head of Online Communications, Danske Bank