Prototype 2: Open onderzoek en beleid rondom maatschappelijke vraagstukken

Lisanne Houweling
jongLAB Nijmegen
Published in
4 min readNov 9, 2015

Systeemblog — 9 november — door Lisanne

#teamonderzoek&beleid heeft niet stilgezeten in de herfstvakantie. Wij wilden graag meer informatie vergaren over open beleid en open onderzoek, en welke verbinding wordt gelegd tussen burger en gemeente. Hiervoor zijn verscheidene acties ondernomen.

Onze onderzoeks-sheet

Ons reisverhaal

Allereerst hebben wij verschillende personen benaderd. Dit leverde een zeer interessant gesprek op met Chantal Buster-De Jong uit Dordrecht. Chantal is beleidsmedewerkster Onderwijs en Jongeren, en werkt daardoor veel met jongeren. We hebben gesproken over open beleid en open onderzoek over de verbinding tussen burger en gemeente. Chantal gaf aan dat er nog steeds behoefte is aan meer verbinding tussen gemeente en de ‘doelgroep’. In dit gesprek hebben wij onder andere het idee van de verhalenkamer als toevoeging op de rekenkamer voorgelegd. Chantal gaf hierin aan dat zo’n kamer alleen werkt als er instanties zijn die de jongeren meenemen naar zo’n ‘kamer’. Een andere optie die zij noemt is dat de gemeente zelf verhalen op gaat halen, op straat. Maar ook hier zal het belangrijk zijn dat er een betere verbinding komt tussen organisaties onderling. Ook hebben wij Paula Ragetlie (innovatiemanager Dordrecht) en Erika Kuilder (strategisch beleidsmedewerkster) benaderd, maar helaas nog geen gesprek kunnen voeren. Wij zullen hen nog een keer benaderen voor een groepsgesprek, inclusief Chantal. Dat lijkt ons super interessant en leerzaam!

Eerder maakten we de infographic ‘hoe werkt beleid?’

Ook hebben wij Ivo de Wilde en Sjoerd Dikkenboom van de gemeente Nijmegen benaderd. Ruben en Timo zullen een gesprek voeren met Sjoerd, we zijn erg benieuwd wat hier uit komt!

Ondertussen hebben we alweer een lijstje met nieuwe mensen die we nog willen benaderen. Zo is er Jesse, een afgestudeerde bestuurskunde student. En Taco Brandsen van de Radboud Universiteit. Welke rol speelt de Radboud als organisatie in het betrekken van jongeren? En niet te vergeten, Gerhard Dekker, een innovator in onderzoek en beleid uit Almere. Conclusie: wij hebben nog veel te doen en kunnen aankomende week weer hard aan de slag. Klaar voor actie!

Zoekactie op internet

Naast het benaderen van personen voor meer informatie, hebben we ook het internet geraadpleegd. Deze actie bleek moeilijker dan gedacht. Het doel was uitzoeken wat er elders in Nederland (en in het buitenland) gebeurt. Het is lastig om de juiste zoekwoorden te vinden, en er is weinig informatie beschikbaar over projecten en beleid in andere gemeentes. Wat zegt dit eigenlijk? Geen informatie is ook informatie in dit geval.

Gelukkig staan we er niet alleen voor. Tijdens de bijeenkomst met de andere groepen krijgen we input voor andere zoektermen waar wij verder op kunnen borduren. Ook hebben wij van Marlieke een rapport gekregen met daarin 20 initiatieven (i-teams) die elders in de wereld op een andere manier beleid proberen te maken. Hier hebben we wat aan!

Het checken van de aannames

En hoe zit het nu met de aannames die we eerder hebben gevonden? Welke hebben we kunnen bevestigen of ontkrachten, en waar hebben we nog onvoldoende informatie over?

‘Ik weet het wel, en ik weet het beter’. Deze aanname zijn we nog niet tegengekomen in ons gesprek met Chantal. Wellicht bespeurt Chantal deze aanname wel bij collega’s, of komen we dit nog tegen in de te voeren gesprekken. Wat is de reactie van de omgeving op jou als ambtenaar die iets nieuws probeert te doen?

‘Het niet durven weten, het zeker willen weten, evidence based policy’. Deze aanname kunnen we checken in ons gesprek met Sjoerd Dikkenboom, maar is tot nu toe nog onbekend. Ook kan dit nog terug komen in de gesprekken die we zullen voeren. Dit is dus nog iets om op te letten. Hetzelfde geldt voor de aannames ‘Angst om verkeerd belastinggeld uit te geven’, ‘Beleid maken op basis van 1 verhaal mag niet’ en In dominante systemen heeft een alternatief nog geen bestaansrecht’.

‘In de aanname dat open beleid maken en open onderzoek doen goed is voor aanpakken van maatschappelijke vraagstukken’ speelt mee in het onderzoek wat wij doen. Hier verwachten we gaandeweg nog een antwoord op te krijgen.

To do

Na weer een super interessante bijeenkomst hebben wij als ‘#teambarbara’ toch weer heel wat op een rijtje gekregen. De vervolgstappen zijn duidelijk maar nog even op een korte samenvatting:
- Nieuwe naam bedenken team
- Afspraak maken met Chantal, Paula en Erika
- Online zoeken naar ‘beleid maken’ met de nieuwe zoektermen
- Gerhard Dekker benaderen (Almere)
- Jesse en Taco Brandsen benaderen
- Jongeren benaderen
- Thema’s opstellen voor gesprekken

--

--