Koffie!! Cc-By Brian Legate https://www.flickr.com/photos/brianpdx/7176367881

Prototype 2: Afstudeeronderzoek jongLAB: update

Iris Workum
jongLAB Nijmegen
Published in
3 min readNov 12, 2015

--

Systeemblog onderzoek— 2 november — door Timon

Onder het genot van een lekker bakje(N)espresso kruip ik achter mijn laptop om ons volgende blog te schrijven. Een vervolg op het verhaal van teamlid Ruben, die de rommelige start benoemde en de vervolgacties daarop. In dit blog geven we (Simone, Floor, Lisanne, Ruben & Timon) jullie een verder kijkje in ons onderzoek bij jongLAB. Op deze manier tonen wij graag onze successen en de strubbelingen die we tegen het lijf lopen.

De rommelige start is zoals gezegd ruimschoots achter de rug. Na het gesprek dat we met Barbara Boschman (opdrachtgever vanuit Gemeente Nijmegen) was ons helder wat de Gemeente Nijmegen graag van ons wil zien. Na aanleiding van dit gesprek hebben we een probleemanalyse kunnen maken. Deze heeft ons vervolgens geholpen om een voorlopige vraagstelling op papier te zetten inclusief een aantal deelvragen/onderzoeksvragen. Om dit gelijk zo goed mogelijk op papier te krijgen hebben we eerst ons voorlopige document opgestuurd naar Thomas, Marlieke, Paulien, Barbara en Inge. Aan de hand van de feedback die we daar op gekregen hebben, zijn de onderzoeksvragen en de deelvragen aangepast. Dit heeft geresulteerd in de volgende onderzoeksvraag + deelvragen, die we zoals beloofd graag met jullie willen delen.

De dynamische hoofdvraag luidt als volgt: ‘’Wat is er nodig om de Social-LAB methodiek succesvol uit te voeren in de beleidsontwikkeling van de Gemeente Nijmegen?’’. Gedurende het onderzoek zal de hoofdvraag aangepast kunnen worden. Vandaar dat we het voor nu even een dynamische hoofdvraag noemen. Om deze vraag te kunnen beantwoorden richten we ons op de volgende deelvragen:

- Hoe ziet het beleidsproces van de gemeente Nijmegen er nu uit?
- Wat is de social Lab methodiek?
- Wat is de meerwaarde van de Social Lab methodiek in beleidsontwikkeling?
- Hoe start je een social Lab?
- Welke vaardigheden zijn er nodig om de feed-forward methodiek uit te voeren?
- Hoe krijg je draagvlak bij de toekomstige leden van het social-lab?

Per deelvraag bekijken we wat voor acties er op uitgevoerd kunnen worden. Zo zijn Lisanne, Floor en Simone druk bezig met het zoeken van literatuur. Daarnaast bekijken we welke contactpersonen benaderd kunnen worden om ons meer informatie te vergaren om de deelvragen te kunnen beantwoorden. Zo hebben we o.a. al contact gezocht met een aantal mensen (innovatiemanager & jeugdambtenaar) in Dordrecht die betrokken zijn geweest bij een eerder gedraaid socialLAB. Ook is er contact gelegd met relevante personen vanuit de Gemeente Nijmegen die ons meer kunnen vertellen over o.a. de huidige manier van beleidsontwikkeling. Volgende week zullen we een eerste versie van ons plan van aanpak klaar hebben waarin we beschrijven hoe we ons onderzoek de komende weken vorm geven.

Ondertussen maken we natuurlijk ook deel uit van het jongLAB-team. Op deze manier doen we participatief onderzoek en dragen we ook daar ons steentje bij. Door mee te draaien in het team ontwikkelen we een helder beeld van het reilen en zeilen binnen een socialLAB. Inmiddels zijn alle verhalen verzameld en zijn alle rode draden er uit gehaald. Per rode draad zijn teams gevormd met ieder een teamcaptain. De teams zijn vervolgens een middag samengekomen en hebben gebrainstormd over mogelijke prototypes die ontwikkeld kunnen worden op de desbetreffende rode draad. Uit deze leuke, maar soms lastige brainstormsessie, zijn acties komen rollen die onderverdeeld zijn over de teamleden. Momenteel is ieder van ons ook daar druk mee bezig en houden we via het communicatiemiddel ‘’Slack’’ de rest van de teamleden op de hoogte over onze bereikte resultaten.

Al met al een enerverende, interessante, maar bovenal drukke tijd! We zien met ons allen uit naar de komende weken (nog maar 5 te gaan!) en blijven evaluatie/feedback momenten plannen met o.a. Thomas onze begeleider vanuit de HAN, om de juiste richting te behouden. Hopelijk kan dit volgende week en kunnen we weer nieuwe stappen maken. Ik zeg ‘hopelijk’, aangezien we momenteel ook nog midden in de tentamenperiode zitten. Zo hebben we tussendoor de tijd ook nog nodig om te leren voor het tentamen van volgende week 4 november. Maar, geen gejammer! We zetten onze schouders eronder en werken gestaag door om uiteindelijk een mooi product af te leveren.

Tot zo ver onze avonturen van de afgelopen weken en een korte update over de huidige werkzaamheden.

Namens het onderzoeksteam,

Timon Lammers

--

--