Prototype 1: Verbinden en ondersteunen met een sociale kaart in Nijmegen

Lisanne Houweling
jongLAB Nijmegen
Published in
3 min readNov 9, 2015
Onze sociale netwerkkaart van Nijmegen

Systeemblog netwerkkaart — 9 november — door Lisanne

Na een intensieve bijeenkomst op de Waalkade met #teammarjo zijn wij hard aan de slag gegaan. Van stil zitten is geen sprake geweest.

De komende tijd zullen we ons bezig houden met de vraag hoe jongeren contact kunnen maken met formele én informele netwerken in de stad. Uit de verhalen van jongeren bleek eerder dat zij soms moeite hebben met het vinden van de juiste hulpverleningsinstantie bij vragen, en dat anderzijds het vinden van een leuk, divers sociaal netwerk soms lastig is — waardoor bijvoorbeeld een vriendenclubje eenzijdig blijft. Dat hoeft niet erg te zijn, maar kan sommige jongeren met een ‘zwakker’ netwerk gemakkelijker beïnvloeden om verkeerde keuzes te maken in bijvoorbeeld zwaar drugsgebruik of criminaliteit. Op deze 2 vragen willen we antwoord geven door samen met jongeren een sociale netwerkkaart te maken die niet alleen hulpverleningsinstanties toont, maar ook toffe plekken om te hangen, uit te gaan, muziek te maken of te sporten. En hoe leuk zou het zijn als zo’n kaart door jongeren zelf gecrowdsourcet kan worden?

Lisanne en Floor laten hun vondsten zien aan wat jongLAB-teamleden (Photo: Kennisland, CC BY)

Tijd voor actie

Floor en Lisanne zijn tijdens de herfstvakantie druk aan de slag gegaan met de verschillende initiatieven. We hebben online uitgezocht wat er allemaal in Nijmegen te doen is. Welke activiteiten zijn er precies? En waar vinden deze activiteiten plaats? Niet alleen de activiteiten zijn vanuit de verhalen echter belangrijk voor jongeren, maar ook verschillende hulpverleningsinstanties. Bij wie moet ik terecht met welke vraag? En hoe bereik ik diegene? We hebben bij wijze van prototype een aantal sportverenigingen, cafés en culturele hotspots, maar ook hulporganisaties overzichtelijk bij elkaar gebracht in een sociale kaart van Nijmegen. Zo is precies te zien wat waar te doen is.

Daarnaast hebben wij interessante apps en websites gevonden die de activiteiten in Nederland in kaart brengen, en erop gericht zijn om mensen bij elkaar te brengen. Dit is dus ook zinvolle informatie voor Nijmegen. Een aantal interessante apps die we vonden waren onder andere een app voor jongeren met autisme, buurtwerk.nl en WE Hague.

De app WEHague

Uit onze zoektocht kunnen wij concluderen dat er (nog) geen netwerkkaart is die bedoeld is voor jongeren en zich richt op zowel hulpverleningsinstanties als activiteiten en ontmoetingen. Het zou zinvol zijn als deze instanties weer door kunnen linken naar andere websites, waardoor voor jongeren een soort netwerk ontstaat waardoor zij weten waar ze terecht kunnen met bepaalde vragen.

De sociale kaart

Na het verzamelen van deze informatie zijn wij zelf aan de slag gegaan met het maken van een netwerkkaart. Wij vonden het persoonlijk super tof om zo’n kaart nu ook daadwerkelijk in handen te kunnen hebben. Hij moet natuurlijk nog veel uitgebreider worden, maar het vormt een mooie basis. Om te onderzoeken welke aanvullingen nog nodig zijn op deze kaarten zullen wij de volgende acties ondernemen:
- De straat op gaan en aan jongeren vragen: Wat heb jij nodig van zo’n kaart? Wat zou jij erop zetten? Waar moet de kaart te vinden zijn? Welke vorm?
- Organisaties vragen hoe zij op de kaart zouden willen staan, kan het bijvoorbeeld een ‘persoon’ zijn in plaats van info@….

Daarnaast zullen wij:
- Nieuwe naam bedenken
- STIP(s) bellen
- Robin van Wees van NIMMA Media en Jimmy’s benaderen

--

--