‘De brand in het landhuis’, een verhaal uit de realiteit

‘De brand in het landhuis’, een podcast gemaakt door Simon Heijmans waarin we het verhaal volgen van de zoektocht naar de waarheid achter de brand van landgoed Zionsburg en de dood van Ewald Marggraff. Er blijkt veel meer af te spelen en afgespeeld te hebben dan een ongelukkige brand waarbij meneer Marggraff is omgekomen.

Een brand, een dode miljonair, een verdwenen kunstcollectie en zo’n 160 miljoen euro die volledig verdwenen lijkt. Met deze informatie, die rechtstreeks uit een detective lijkt te komen, gaan ze aan de slag. Beginnende is dit simpelweg een podcast die gewoon hartstikke goed in elkaar zit, het is duidelijk te zien, en te horen natuurlijk, dat er veel werk in heeft gezeten. Deze podcast werd niet voor niets uitgeroepen tot beste podcast van Nederland. De podcast neemt je volledig mee door het verhaal. Een goede afwisseling van muziek, stemmen en personen zorgt ervoor dat je geïnteresseerd en in het verhaal blijft.

Menselijk

Simon Heijmans, de maker van de podcast, die trouwens een heerlijke stem heeft om naar te luisteren, maakt er een heel persoonlijk verhaal van. Hij komt zelf uit de buurt van Vught en kent het verhaal van Marggraff al vanuit zijn jeugd. Hij vertelt wat hem overkomt tijdens de podcast. Ook spreekt hij meerdere keren persoonlijk naar een van de mensen die in de podcast voorkomen vanuit het commentaar dat later is opgenomen. Zo geeft hij ook zijn fouten of mislukkingen toe wanneer dit van toepassing is en biedt hij zijn excuses aan. Dit maakt het een veel persoonlijker verhaal waardoor je Heijmans gunt achter de waarheid te komen. Ook zorgt dit voor een heel realistisch beeld, het is ontzettend menselijk om fouten te maken, maar om dat dan ook toe te geven en óók nog eens in een podcast te doen, daar kan je alleen maar respect voor hebben.

Fouten

De makers van de podcast, Marion Oskamp en Simon Heijmans als de NTR gingen in 2019 door het stof. De makers van de podcast concludeerden namelijk dat er op een sjoemelachtige manier gelden en activiteiten werden overgeheveld tussen stichtingen, die over het nalatenschap van Marggraff gaan. De Marggraff-stichting was het hier niet mee eens en heeft stappen ondernomen omdat er onvoldoende hoor en wederhoor toegepast zou zijn. Omroep Brabant schreef hier in juli 2019 een stuk over. Hier hebben de NTR en de makers zelf weer op gereageerd. Een goed en realistisch beeld om te zien als student Journalistiek, je krijgt met veel meer dingen te maken dan ‘even een podcast maken’. Zo is de rol van de media enorm in deze zaak.

Voor journalisten zelf

Als student Journalistiek trekken deze verhalen mij heel erg, het lijkt mij namelijk zelf ook een uitdaging om zo’n podcast in elkaar te zetten. Heijmans neemt je mee in het gehele proces van de podcast. Zo overlegt hij vaak met de eindredacteur met wat hij moet doen, en beschrijft hij zijn zenuwen wanneer hij een bron benaderd of wanneer hij moet iemand op gaat bellen. Iets waar ik mij enorm in terug kan vinden. Doordat Heijmans hier laat zien dat het zelfs voor een ervaren journalist soms spannend kan zijn om deze stappen te zetten, maakt dit verhaal en de manier hoe de podcast in elkaar zit mij enthousiast om de journalistiek in te duiken.

Simon Heijmans en Marion Oskamp weten het verhaal van Ewald Marggraff op een prachtig, persoonlijke, maar ook schokkende manier mee te delen aan de luisteraar. Een zeer interessante en ingrijpende podcast, door de rol van de media in deze zaak, fantastisch gemaakt en heerlijk om naar te luisteren. Een verhaal waar je, niet alleen als aankomend journalist, enthousiast van wordt.

--

--