Bron: Spotify

De do’s en dont’s in de mediacultuur

Joyce
4 min readJan 30, 2022

Bonte Was Podcast | One’sy Muller en Zoë Papaikonomou| maart 2019 — heden | 21 afleveringen

De Bonte Was Podcast is het wasprogramma tegen blinde vlekken. Het heeft een origineel format, maar mist in een aantal afleveringen overzicht en kwaliteit.

In de Bonte Was Podcast gaan One’sy Muller en Zoë Papaikonomou opzoek naar de blinde vlekken in de media. One’sy is radio DJ bij NPO-radio 2. Zoë is schrijfster, onderzoeksjournaliste en docente. Ze richt zich op diversiteit en gelijkwaardigheid. Daarbinnen onderzoekt ze de werking van de macht. De twee presentatoren gaan in gesprek met hun gasten over de blinde vlekken. De gasten zijn actief in de mediawereld en hebben allemaal hun eigen inspirerende verhaal om aan te geven dat de mediawereld vele missers kent. Onderwerpen als hoe het is om een van de weinige journalisten van kleur te zijn, vooroordelen binnen een medium over je afkomst, en het bespreken van blinde vlekken bij mediamakers over mensen en journalisten met een beperking.

Eigen verhaal

Wat opvalt is dat de gasten die aanschuiven bij de podcast weinig aan het woord zijn met hun eigen verhaal. Aan het begin wordt de gast geïntroduceerd en worden er vragen gesteld door One’sy en Zoë. Deze vragen gaan over wat de gast doet in de mediawereld, wat hun drive is, waar ze tegenaan lopen en hoe zij omgaan met de niet altijd zo diverse mediacultuur. Een aflevering duurt gemiddeld 35 minuten, waarbij de gasten gemiddeld 12 minuten met hun eigen verhaal aan het woord zijn. Dit is jammer, want je merkt dat de gast vaak meer te vertellen heeft.

Het Blinde Vlekken Kwartet

Na het interview gaat de podcast over op de actualiteit. Dit gebeurt met een origineel format. De presentatoren spelen samen met de gast het zogenaamde blinde vlekken kwartet.

“Van adhering tot framing en van goed gedaan tot twijfelgeval. In het blinde vlekken kwartet zijn we samen met onze gast opzoek naar voorbeelden hiervan.”

Doormiddel van het spel kwartet gaan ze uitzoeken welk medium zich goed heeft ingezet bij een ingewikkeld onderwerp en welk medium hierin wist te falen. Er worden hierbij verschillende voorbeelden uit de actualiteit genoemd en daaruit wordt een verliezer en een winnaar gekozen. Het medium of programma die een echte misser heeft ondergaan krijgt een fles wasmiddel. Hiermee willen ze zeggen dat ze als medium of programma moeten werken aan hun blinde vlekken. De winnaar krijgt een T-shirt met de boodschap: houdt het T-shirt zo schoon en vrij van blinde vlekken.

“We geven een fles wasmiddel weg aan een programma of medium dat nog wel wat blinde vlekken heeft weg te wassen én een echt Bonte Was T-shirt voor een medium of programma dat lekker bezig is.”

In de laatste minuten komt Atta de Tolk, verhalenverteller en woordkunstenaar, aan het woord. Hij heeft het hele gesprek samengevat en draagt een column gegoten in een rap voor. Als afsluiter is er nog een mooie inspirerende quote van de gast. Het format is dus origineel gevonden en het komt niet vaak voor.

Special

Seizoen 1 heeft een speciale uitzending. Deze speciale uitzending is de afsluiter van het eerste seizoen. De aflevering wordt in hetzelfde format gegoten, maar deze keer zijn er drie gasten die in het middelpunt staan. In hetzelfde tijdsbestek van de andere afleveringen worden er nu drie mensen aan het woord gelaten. Dit verloopt rommelig en niet iedereen komt genoeg aan het woord. De aflevering had dus of langer moeten zijn, zodat elke gast voldoende aan het woord kon zijn of het had beter opgezet moeten worden. Je luistert nu in plaats van naar één verhaal naar drie, allemaal verschillende, verhalen tegelijk. Dat is niet prettig om naar te luisteren.

Zou ik van jou in de categorie blinde vlekken mogen; framing

Bij het kwartetspel wordt er soms naar moeilijke categorieën verwezen. Hierbij moet je denken aan termen als framing en terminologie. Bij een voorkomende term als deze wordt er met een voice-over met de stem van Atta de Tolk een korte uitleg gegeven over het begrip. Je hoeft moeilijke termen dus niet op te gaan zoeken, maar ze worden gelijk aan je uitgelegd als er eentje op wordt gegooid.

“Framing: een overtuigingstechniek om bepaalde informatie sterker naar voren te halen en andere informatie juist achterwegen te laten.”

Een term als terminologie komt in meerdere afleveringen voor. Ook in opvolgende afleveringen wordt de term uitgelegd.

“Terminologie: woordgebruik. ”

Corona

Intussen heeft de Bonte Was Podcast ook een tweede seizoen. Dit seizoen is gemaakt in de coronatijd, waardoor de gesprekken telefonisch verliepen. De audiokwaliteit is erg slecht. Daarnaast hebben ook niet alle aflevering een gast en gaat de gespreksstof vaak over corona. Dit is begrijpelijk omdat er geen ontkomen aan is, maar het zou ook een verlichting zijn om een keer een ander onderwerp te horen.

De Bonte Was Podcast heeft een origineel format waar inspirerende gasten hun verhaal doen. De podcast laat op een mooie manier zien welke missers de media nog steeds maken, en hoe lastig het is om sommige onderwerpen aan te kaarten door de soms niet zo diverse mediacultuur.

--

--