Duidelijke en verdiepende filosofische blik op hedendaagse kwesties

Amrutha Mol
Journalistiek Ede Kijk-luister-leeslijst
3 min readMar 3, 2023

Dit is een boek wat jij als lezer gelezen wilt hebben, omdat het je laat nadenken over jouw functioneren binnen de maatschappij. Filosoof en auteur Rob Wijnberg heeft naast dit boek ook het boek De Nieuwsfabriek geschreven. Wijnberg slaagt met dit boek (Nietzche en Kant lezen de krant) erin de lezer nieuwe inzichten te geven over filosofie in de tijd van nu.

Filosofische blik op moderne kwesties

In dit boek laat Rob Wijnberg de lezer, op een interessante en begrijpelijke wijze, zien hoe grote denkers zoals Plato, Nietzsche en Kant zouden denken over moderne kwesties zoals sociale mediahypes. Wat zou Plato bijvoorbeeld vinden van de ‘selfie’? In dit boek lees je ook voor eens en voor altijd wat er nou verstaan wordt onder dé Nederlander. Kortom: dit boek bevat een filosofische kijk op de dagelijkse moderne zaken.

Denk zelf eens na

Heb jij weleens goed gekeken naar wat media met jouw gedrag doet? Vind jij dat media een goede invloed heeft op jouw gedrag? Hoe vaak kijk je bijvoorbeeld op je telefoon om een bericht nogmaals te checken? Ben je stiekem gek op het volgen van juicekanalen? Dit soort thema’s worden op humoristische wijze belicht door Wijnberg. De filosofische aspecten van dit boek laten de lezer nadenken over zijn eigen deelname aan de maatschappij. Ik ben van mening dat deze filosofische aspecten een verdiepende slag geven aan de inhoud.

Inspirerend en goed uitgelegde zaken

Een interessant boek waarin je als lezer geïnspireerd raakt door filosofen zoals Fish en Rorty. Dit boek geeft de lezer een duidelijke uitleg over de verschillende mediamisstanden die op dit moment spelen in de samenleving. Het is goed dat hij hedendaagse thema’s zoals telefoongebruik onder een filosofische loep legt. Dat er vaak gebruik wordt gemaakt van hedendaagse thema’s vind ik goed en leuk om te lezen.

Het inspireert de lezer om zelf anders te handelen in het telefoongebruik. Omdat de auteur van dit boek de lezer een duidelijke spiegel voor houdt. De lezer krijgt namelijk meer informatie over de invloeden die media op hem- of haarzelf kunnen hebben. Een voorbeeld hiervan is, dat steeds meer mensen verslaafd raken aan hun telefoon. In het boek wordt verteld hoe filosofen hier tegenaan kijken. Dat vind ik leuk gedaan.

Jonge schrijver met veel pit

De jonge schrijver weet actuele politieke onderwerpen, zoals de uitspraken van Geert Wilders, ook goed uit te leggen. Daarnaast komen er ook andere machthebbers aan bod, dus het is geen subjectief werk van Wijnberg. Wel moet je algemene kennis op peil zijn en is een beetje kennis van filosofie ook handig! Deze kennis kan handig van pas komen, omdat er vaker uitspraken van bekende filosofen in het boek naar voren komen. Daarnaast worden er veel zaken belicht die in het nieuws zijn geweest.

Wat ik mooi vind is, dat er in het boek terugverwezen wordt naar het ontstaan van het liberalisme. Dit wordt ondersteund met politieke kwesties en standpunten van verschillende partijen. Daarnaast wil ik jou als lezer deze mooie quote uit het boek meegeven: “Er zijn geen absolute feiten, want er is geen één absolute waarheid”, Nietzsche.

Conclusie

Ik vind dat het boek goed geschreven is, omdat het praktisch ingestoken wordt. Dat is voor de lezer erg prettig. Zo wordt er bijvoorbeeld ingespeeld op het aspect van herkenning. Dat is een handige truc om toe te passen in het boek. Omdat de lezer de inhoud op deze manier zo beter onthoudt.

De lezer zal de beschreven situaties over (sociale) mediagebruik, de politiek van nu en de omgang met de mobiele telefoon herkennen. Het is het verdiepende filosofische aspect dat het interessant maakt. Kortom een duidelijk, sterk boek met praktische insteek. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in toegepaste filosofie. Ik vind dit een interessant en mooi boek om te lezen, zeker voor mij als beginnend journalist.

--

--