Een boek met persoonlijke ervaringen maar gebrek aan actualiteit
Door Iris Onderwater
Het boek ‘Nederlandse Journalisten houden niet van journalistiek’ is geschreven door de Nederlandse journalist Jan blokker (1927–2010). Jan Blokker vertelt in zijn boek over de veranderingen binnen de journalistiek, geschreven met een persoonlijke twist maar het geeft geen duidelijke link naar de actualiteit.
Jan Blokker was sinds 1952 journalist en werkte voor het Parool en het AD, later schreef hij veel bekende columns in de Volkskrant en ook werkte hij voor de NRC. In het boek beschrijft Blokker gebeurtenissen in de geschiedenis die veel invloed hebben gehad op de schrijvende journalistiek met name voor dagbladen. Veel regionale en landelijke dagbladen hebben een dalende oplage en Blokker probeert hier een antwoord op te vinden in zijn boek.
Persoonlijk verhaal
In het boek geeft Blokker een inzicht van hoe de journalistiek er nu voorstaat. Dit doet hij door vele persoonlijke verhalen te delen over zijn eigen ervaringen in de journalistiek. Doordat Jan Blokker ook zelf journalist was zorgt dat ervoor dat het boek meer persoonlijk wordt, maar tegelijkertijd kan hij daardoor ook een kritische noot geven. Toch werken de persoonlijke verhalen ook afleidend omdat de link die wordt gelegd met de actualiteit niet echt duidelijk beschreven wordt.
Actualiteit ontbreekt
De ontwikkelingen worden beschreven vanuit een historisch punt. Blokker beschrijft deze ontwikkelingen in de journalistiek vanaf de 19e eeuw tot ongeveer 2010. Zo beschrijft Blokker de eerste Nederlandse grondwet geschreven door Thorbecke en de oprichting van de eerste politieke partij in Nederland (de ARP). Deze ontwikkelingen die beschreven worden hebben invloed op de journalistiek maar omdat het ver in het verleden ligt is het ook lastig te begrijpen. Blokker heeft het voor een groot gedeelte over gebeurtenissen in de vorige eeuw en zelfs de eeuw daarvoor. Maar het is lastig te begrijpen wat deze ontwikkelingen met de journalistiek te maken hebben omdat het juist zo ver in het verleden ligt. Blokker heeft hier punten tekort op gescoord, omdat er het meeste is gekeken naar het verleden maar minder naar wat deze ontwikkelingen als gevolg hebben voor de actualiteit.
Het boek ‘Nederlandse journalisten houden niet van journalistiek’ heeft een interessant onderwerp. De titel van het boek nodigt ook zeker uit om verder te lezen. Jan Blokker vertelt veel over zijn eigen ervaringen in de journalistiek en feiten uit de geschiedenis maar het is niet echt duidelijk wat er mee bedoeld wordt. Het is goed dat Blokker feiten noemt uit de geschiedenis echter vertelt hij weinig over de actualiteit terwijl dat juist voor journalisten van nu interessanter is om over te lezen.