‘Een goed verhaal’ is een goed verhaal

Een goed verhaal | Tjirk van der Ziel | 2011 | Boom Lemma | 91 bladzijdes

‘Over journalistiek, waarden en idealen’ en dat laat Tjirk van der Ziel enorm goed zien: echte verhalen over echte journalistiek. De menselijkheid komt hierin naar voren, de ervaringen en daarbij welke belangen en ideeën daar dus bij horen.

Leerzaam, aangrijpend en menselijk, het boek in drie woorden. De waarde van nieuws wordt in hoofdstuk 1 uitgelegd door middel van de-niet-zomaar-journalist David Beers en zijn werk. ‘Mensen bijeenbrengen, informeren en de mogelijkheden bieden zich te ontwikkelen tot alerte, kritische burgers.’ Het verschil tussen ideaal en werkelijkheid speelt een grote rol in de journalistiek. Deze noemt Tjirk in een verhalende context. Een boek waar journalistiekstudenten dus zeker wat aan hebben.

Waarden

Hoe lever je betrouwbaar en serieus nieuws voor de samenleving? Tjirk vertelt het verhaal van Beers heel vloeiend, maar wel met voldoende informatie, veel cijfers, daarentegen wel overzichtelijk. ‘’Wil je de mensen raken? Zoek dan onderwerpen die hun leven aangaan. Op die manier trek je lezers’’, dat mocht Beers zelf ervaren. Door persoonlijke ervaringen van journalisten in het boek wordt het menselijker en interessanter om te lezen.

Journalistiek is nodig, nodig om mensen deel te laten nemen aan de samenleving. ‘Wat de samenleving nodig heeft is juist een journalistiek die in staat is nieuws te brengen dat mensen informeert en inspireert, die conversatie voedt en stimuleert’, hij brengt duidelijk wat journalistieke waarden in de praktijk betekenen. Journalistiek is enorm verandert in 100 jaar tijd, bijvoorbeeld door digitalisering. Wat kunnen wij daarvan leren? De digitalisering gaat door, hoe gaan we daar mee om?

Welke rol neemt de krant aan? De serieuze journalistiek staat onder druk. Wat is de prijs van waarden? Al deze vragen worden, niet direct, beantwoord in dit boek. Af en toe is het dus moeilijk er duidelijk een punt in te zien, wel is het goed dat je deze zelf moet bedenken. Dat helpt mijzelf als journalistiekstudent goed na te denken, zonder dat alle antwoorden al voor je gegeven worden. Zo ben je zelf ook meer bezig met het verhaal en de informatie die je gegeven krijgt.

Waar de journalistiek voor gemaakt is

De mythe van watergate; een ongelooflijk en interessant verhaal, de objectiviteit. Het vinden en blootleggen van de waarheid. Dat zou het doel moeten zijn. Vertrouwen speelt daarin een hele grote rol. Journalistieke waarden baseren zich op wat er speelt in de samenleving, daardoor kunnen waarden dus ook verschuiven. Onze wereld wordt alleen maar complexer, een groot punt dat van der Ziel aan de kaak stelt. Een aangrijpend verhaal, een verhaal hoe de journalistiek de wereld kan veranderen. Hierin laat Tjirk zien hoe enorm belangrijk de journalistiek is, maar wel een bepaalde rol speelt en moet letten of hij die ook speelt.

Échte journalistiek gaat dieper en blijft niet op het oppervlak, dat probeert hij de lezer dan ook mee te geven. ‘De journalist blijft kritisch, maar ook meer betrokken dan voorheen, in de wetenschap dat de nieuwsmedia een belangrijke rol in de samenleving spelen. Door deze mensen een stem te geven brengt hij meer balans in de nieuwsberichtgeving. Wie zo zijn verantwoordelijkheid neemt brengt ook meer hoop in deze wereld.’

Mening

Hoewel dit boek af en toe wat veel kan zijn, of taai van stof, is dit wel een boek dat je kennis bijbrengt op een interessante manier, dit doet de schrijver dus heel goed. Sommige verhalen zijn wat meer informatief, andere zijn persoonlijker en raken je meer, andere waar je weer meer iets van op kan steken. Dit boek en sommige verhalen hebben mij enthousiast gemaakt voor de journalistiek, een boek waar je dus wat aan hebt.

--

--