Een goede dosis humor kleurt Lezen, weten en niet vergeten

Stijn de Jong
2 min readJun 13, 2022

--

Helder, praktisch en luchtig: dat zijn goede omschrijvingen van het boek Lezen, weten en niet vergeten van Mark Tigchelaar. Mark legt acht methodes uit die je helpen om zo goed mogelijk iets te lezen. Met een goede dosis humor vertelt hij wat zijn eigen ervaringen daarbij zijn.

Mark Tigchelaar studeerde neuropsychologie. Dit onderwerp komt veel in zijn boeken terug. Voorbeelden zijn dit boek, maar ook Haal meer uit je hersenen en Focus AAN/UIT. Daarnaast begeleidt hij verschillende soorten vakgebieden om hun prestaties te verbeteren. Meer dan 100.000 mensen volgden een training bij hem.

Praktische tips

Vanwege zijn studie heeft Mark veel kennis om je denken anders vorm te geven. Hierbij geeft hij praktische tips. We zijn bijvoorbeeld gewend om telkens te markeren of te schrijven als we iets samenvatten, maar volgens Mark moet je eerst alles lezen en daarna markeren. Dit zorgt ervoor dat je één ding tegelijk doet en je hierdoor dus meer gefocust bent. Daarnaast word je niet telkens onderbroken in je denken als je één ding tegelijk doet.

Daarnaast is het boek verre van taai geschreven. Het is duidelijk en goed te volgen. Ik vermoed zelfs dat jonge lezers dit boek leuk zullen vinden. Ook omdat Mark de nodige zelfspot toevoegt aan zijn boek, valt er af en toe ook nog eens wat te lachen. Dit begint al als je het boek openslaat: ‘Tijdens het lezen was ik snel afgeleid, waardoor ik vaak dezelfde pagina nog een keer moest lezen. En de dag na het tentamen wist ik eigenlijk niet zo goed meer waar het over ging.’ Tigchelaar reflecteert de situatie op zichzelf en dat maakt het leuk.

De leuke quotes en de afbeeldingen zorgen voor een fraai geheel. Tekst en beeld sluiten goed op elkaar aan. Daarnaast zijn de quotes vaak een soort conclusie van het daarvoor gelezen stukje. Wat er weer voor zorgt dat je beter onthoudt, want we moeten namelijk één ding tegelijk doen om iets beter te onthouden.

Vraag en antwoord?

De auteur eindigt veel alinea’s met een vraag. Het antwoord laat hij vaak in het midden. Het was leuker geweest als een deskundige of iemand die de geschetste situatie meemaakt aan het woord kwam. De daaropvolgende dialoog had misschien best interessant kunnen zijn. Dan had je namelijk een veelzijdigheid aan meningen, waardoor er misschien ook een andere conclusie ontstond.

Oordeel vellen

Al deze dingen maken het boek het lezen waard. De flinke dosis zelfspot en humor, wat al op de eerste pagina begint, zorgen ervoor dat je snel en luchtig door het boek leest. Daarnaast complimenten aan Mark: een boek schrijven over taal en daarbij dyslectisch zijn is niet niks. Dan moeten wij ook een heel eind kunnen komen met lezen en schrijven. Met af en toe een grapje erdoorheen.

--

--