Een land aan de andere kant

Marten Zwaan
Journalistiek Ede Kijk-luister-leeslijst
3 min readNov 17, 2022

Door: Marten Zwaan

Ik heb me altijd afgevraagd wat die mannen doen, die uitstappen in Amsterdam-Zuid. Ze lopen allemaal naar de grote gebouwen en zijn daarna verdwenen, wat doen ze achter die gesloten deuren? Joris Luyendijk geeft antwoord op deze vraag in zijn boek Dit kan niet waar zijn.

Het boek is een echte eyeopener, Dit kan niet waar zijn geeft een beeld van de financiële wereld die dichtbij, maar tegelijk ver weg is. Daar bedoel ik mee: al zie je de financiële wereld niet, ze zijn altijd bezig. De banken waarvan wij geld lenen zijn dezelfde banken die risicovol beleggen met ons geld. Zonder deze banken is de economie niet mogelijk.

De banken hebben een grote verantwoordelijkheid, maar ze hebben daar lak aan. Wanneer je het boek aan het lezen bent, schrik je van de activiteiten die in de banken gebeuren. Dit was een uitspraak van iemand over de economische crisis in 2008: “Je kunt een kater wegdrinken met nieuwe alcohol. Maar zo verwoest je wel je lever.” Om dit te plaatsen in een context: je kan een crisis oplossen door verder te gaan op dezelfde manier, maar uiteindelijk verwoest dat je complete financiële systeem. Dit soort uitspraken geven mij de kriebels. Zijn ze in het Europese financiële hart zo verkeerd bezig? Kort gezegd: ja.

Dit is bijvoorbeeld te zien aan de hoeveelheid druk die de mensen in de kantoren ervaren. Zonder pardon kan je zomaar ontslagen worden, niet omdat je slecht aan het werken was, maar omdat de baas het zo voelde. Aan dit ontslagbeleid zit een duistere kant, veel mensen gaan Russisch roulette spelen. Ze zetten enorme bedragen in om zo snel mogelijk winst te maken. Wat vaak escaleert in financiële drama’s.

Dit boek is een echte aanrader, niet vanwege het feit dat onze complete economie (pre-corona) wankel staat, maar ook door dat Dit kan niet waar zijn fijn geschreven is. Elk persoon die Luyendijk spreekt, krijgt een beeld en een naam. Daardoor krijg je het gevoel dat je met die persoon zit te praten in een café. Daarnaast gaat Joris Luyendijk er ook vanuit dat de lezers op een nulpunt starten. Hierdoor krijg je een verhaal met veel info dat zich snel opbouwt maar toch begrijpelijk is.

Er is alleen wel een negatief punt: corona. Het boek is door de coronapandemie verouderd, want sinds corona is de economie nog instabieler geworden. Daarom zijn sommige geldzaken verouderd of complexer geworden dan in dit boek beschreven staan.

Als laatste wil ik nog één ding benoemen, als je dit boek uit hebt, wil je naar een wereld zonder problemen en geld. Als jij toch denkt van: wereldproblemen daar houd ik me ver van. Dan is dit geen boek voor jou, maar tijd is geld. Dus denk hier niet te lang over na en begin toch maar met lezen.

Dit kan niet waar zijn is een boek geschreven door Joris Luyendijk. Hij heeft dit boek geschreven als conclusie van een tweejarig onderzoek in ‘the City’, dat is in Londen, het financieel centrum van Europa. In zijn onderzoek vroeg hij aan werknemers van alle lagen hoe het is om te werken in ‘the City’, en welke problemen daar zijn. Van die interviews samen met zijn research heeft hij vele krantenartikelen geschreven, en dit boek.

Het desbetreffende boek ©Marten Zwaan

--

--