Het is een uniek geschiedenis boek, met een diepe hedendaagse lading
Door: Marten Zwaan
Het boek Gesproken geschiedenis laat zien dat woorden uit het verleden nog belangrijk zijn in het heden. Het is een titel die voor zichzelf spreekt: schrijver Sebag Montefoire zet de belangrijkste toespraken op papier. Het is een verademing in een tijd vol met meningen.
“Vrees niet, de vrouw van der toekomst, broeder! Vrij en zelfstandig geeft z’oneindig meer.” Dit is een fragment uit de beroemde speech van Aletta Jacobs. Dit gedeelte raakte mij meteen toen ik het voor de eerste keer las. De speech maakte bij mij nog lang indruk, omdat ik het feminisme dankzij deze toespraak in een ander daglicht ging zien. Vaak zag ik het onderwerp voorbijkomen in YouTube-video’s, waarin vrouwen stonden te schreeuwen voor rechten. Maar bij mij persoonlijk bereikten ze niets. Dit stuk voelde ik wel, waarom? Omdat Jacobs na die zin doorgaat: “Zij wordt een betere vrouw, een betere moeder, dan z’ooit kon zijn.”
Dit fragment laat de kracht van het boek Gesproken geschiedenis zien. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen thema. In die thema’s zijn de mooiste speeches gebundeld. Er zit echter een gevaar in het verwerken van toespraken op deze manier. Deze kunnen makkelijk uit de context gehaald worden. De schrijver heeft dit goed opgelost door voor elke speech een uitleg van de tijd en situatie te schrijven. Door deze kleine situaties te schetsen is het verhaal beter te begrijpen, en daardoor plaats je het verhaal in de juiste context.
Een groot probleem is de lengte van de speeches. Zo heeft Martin Luther King Jr. de beroemde woorden “I have a dream” pas na een lang verhaal gezegd. Montefoire heeft in het stuk geknipt om het leesbaar op papier te krijgen. Door het knippen raak je toch stukken kwijt, waardoor je iets mist. Daardoor wordt het verhaal lastiger om te lezen.
Wat dit boek goed maakt, is dat het duidelijker wordt waar meningen vandaan komen. Je begrijpt waarom mensen iets doen. Om een voorbeeld te noemen: Martin Luther King Jr. gaf zijn speech 60 jaar geleden. “Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag mogen leven in een land waar ze niet op de kleur van de huid, maar op de inhoud van hun karakter beoordeeld worden.” Deze zinnen laten gelijk zien waar de Black Lives Matter vandaan komt.
Eigenlijk moet dit boek verplicht worden, zodat iedereen het leest. Omdat je dan mensen en hun meningen beter
“Zonder de geschiedenis te kennen, kun je niet oordelen.” Als we wat willen begrijpen van die vele protestmarsen in Den Haag, laten we dan dit boek lezen. Laten we dit boek lezen zodat we niet gelijk de straat op rennen om de vele protesterende mensen in Den Haag het tegendeel te bewijzen. Want meningen zijn er al genoeg in de wereld.