Gevaarlijke borsten, maakt dat gelukkig?

Veerleredeker
3 min readJun 17, 2022

--

door: Veerle Redeker

Moordtieten, vergif en tikkende tijdbommen. Een aantal bijnamen die siliconen borstimplantaten krijgen in de documentaire ‘Moordtieten’. In de korte film volg je Dionne Slagter. Een jonge vrouw die zingt, acteert en video’s maakt voor haar publiek op YouTube. Dionne heeft nepborsten en die spelen de hoofdrol in deze docu.

Aan het begin van de documentaire zie je moeder, vriendin en Dionne zelf zitten aan tafel terwijl ze informatie opzoeken over het type prothese wat Dionne heeft. De uitkomst is niet fraai: de Allergan siliconen worden op advies van de overheid vanaf 2019 niet meer gebruikt in Nederland. Dit omdat ze de kans op verschillende soorten kanker verhogen. De dames schrikken. Dan schiet er toch gelijk door je hoofd: hoe kan je zoiets in je lichaam stoppen, als je dit soort ziektes ervan zou kunnen krijgen? Dionne legt in de docu uit waarom ze zeven jaar geleden de keuze heeft gemaakt. Wat ze vertelt is heftig. Ze heeft een eetstoornis gehad en de lelijke woorden over haar kleine borsten van haar klasgenoten achtervolgen haar nog steeds. ‘Op een gegeven moment neem je dat heel je leven mee’, vertelt ze aan haar moeder terwijl er tranen over haar wangen lopen. ‘Dit is mijn vrouwelijkheid en wat mij gelukkig maakt.’ Ik vraag me af of dat wel klopt.

Van fysieke tot psychische klachten

Dionne gaat in gesprek met Henry Dijkman, een wetenschapper aan de HAN Hogeschool, over siliconen borstimplantaten. Hij vertelt dat als de siliconen in het lichaam zitten, cellen daaraan gaan knabbelen en daardoor wordt het eerste laagje van het implantaat afgebroken. Vanaf dag 1 zwemmen er dus al siliconendeeltjes in de borst. En dit wordt alleen maar erger als de implantaten langer in je lichaam zitten. De zogenaamde ‘gelbleed’ kan dus veel klachten veroorzaken. In de documentaire komen een aantal vrouwen aan het woord die hun borstimplantaten hebben laten verwijderen. Mijn mond valt open op het moment dat zij vertellen waarom zij afscheid hebben genomen van hun borsten. Van fysieke tot psychische klachten. Blaren op armen, concentratieproblemen, haaruitval, extreme jeuk, paniekaanvallen, last van darmen en depressie. Allemaal klachten die deze vrouwen ervaarden vanaf het moment dat zij borstimplantaten namen.

‘Je bent prachtig zoals je bent’

Het moment van de waarheid. Dionne komt erachter, via een platina gehalte test, dat ook háár borsten niet volledig intact zijn en zijn gaan lekken. Een moeilijk moment. Het besef dringt nu echt door tot Dionne. Er moet iets gaan gebeuren met haar borsten. Ze facetimed met Henry Dijkman van de HAN hogeschool, die de test heeft afgenomen. Ze bespreken de resultaten en Dionne vindt het moeilijk om haar tranen te bedwingen. ‘Weet je, je bent prachtig zoals je bent’, hoor je Henry zeggen. Ik vind het een mooie paradox, een formele wetenschapper die haar troostende woorden vertelt.

Na het uitzenden van deze documentaire zijn er ontzettend veel reacties binnen gekomen van bezorgde vrouwen met siliconen borstimplantaten. Blijkbaar was deze documentaire nodig voor velen om de gevaren in te zien van de cosmetische ingreep. Een vrouw die zelf nepborsten heeft als hoofdrol vind ik een versterkend effect hebben. Je begrijpt de struggle erachter beter. Het gaat niet alleen om een vollere cup maat. Het gaat over een heel zelfbeeld. Over de gedachte: ‘Als ik mijn borsten heb, dán ben ik gelukkig.’ Maar dus ook de gedachte dat als je borsten er niet zijn, je ongelukkig bent. En wat is dan uiteindelijk belangrijker, je fysieke gezondheid of je mentale gezondheid?

Tegendraads

Dionne wil graag een boodschap uitbrengen naar de wereld dat je goed bent zoals je bent. Uiteindelijk kiest ze ervoor om haar siliconen borsten te laten verwijderen en zoutwater protheses te laten plaatsten. Zout water protheses waar een siliconen omhulsel omheen zit. Waardoor er dus alsnog siliconendeeltjes gaan lekken. Die keuze en haar boodschap is tegendraads en ik betrap me erop dat ik de keuze jammer vind, want ik sluit me aan bij de uitspraak van de wetenschapper. Cliché maar ik vind het kloppen. Iedereen is prachtig zoals diegene is. Van de grootste borsten ter wereld tot zo plat als een dubbeltje en alles daartussen.

De documentaire zelf kijken? Ga dan naar: https://www.2doc.nl/documentaires/series/3doc/2021/moordtieten.html

--

--