Het boek dat onbeantwoorde vragen beantwoord

Marten Zwaan
Journalistiek Ede Kijk-luister-leeslijst
2 min readFeb 5, 2022

recensie Nietzsche en Kant lezen de krant, Wijnberg, R. (2010).

Door Marten Zwaan

Er zijn veel vragen in de maatschappij die niet beantwoord worden. In dit boek worden veel van die vragen beantwoord.

Ik open twitter en zie gelijk een tweet van Geert Wilders voorbijkomen. Het gaat over alle vluchtelingen het land uit. Ik kijk er niet meer naar. De vraag is: waarom kan deze man zoveel zeggen? Waarom loopt iedereen zo klakkeloos achter hem aan?

waarom kan deze man zoveel zeggen?

Opbouw

Het boek is geschreven in korte fragmenten. De fragmenten vertellen iets over de maatschappij en hebben iets in het gemeen. Ze gaan namelijk allemaal over actuele vraagstukken die in de krant staan. Deze vraagstukken antwoordt de schrijver met filosofische leer. De korte verhalen maken het lezen van het boek erg fijn. Zo kun je elke dag een vraag lezen en daar extra over nadenken.

Er komen veel vragen langs, zo wordt bijvoorbeeld besproken waarom we dieren geen rechten kunnen geven. Rob Wijnberg gebruikt nieuwsvaarding om de vraag uit de media halen. Hij ontleedt het grote vraagstuk in kleinere vragen. Hij geeft per vraag een antwoord en trekt dan via de hoofdvraag een conclusie. Zijn conclusie probeert hij te beantwoorden door gebruik te maken van filosofen. Voor de filosofische antwoorden zijn naast Nietzsche ook moderne denkers gebruikt zoals de Amerikaanse filosoof Richard Rorty.

Geloof

Naast het rechtenvraagstuk over dieren worden nog veel meer dillema’s besproken. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar godsdiensten en waarmee deze botsen in de maatschappij. Het islam dilemma is een groot onderwerp in het boek, maar ook andere godsdiensten worden kritisch bekeken. Hierbij kijkt Wijnberg ook naar hoe de media reageert op het probleem.

De intro van het hoofdstuk over godsdiensten vond ik het meest interessant in het boek. Daarin wordt namelijk beschreven dat vrijheid van godsdienst niet kan bestaan. Omdat het woord geloof een te grote betekenis heeft. Zo zien sommige mensen de wetenschap als hun geloof, maar dat valt niet onder die wet.

Alleen al het feit dat dit boek al 12 jaar oud is en nog steeds relevant is maakt het boek heel bijzonder.

Conclusie

Het is een goed geschreven boek. Alleen al het feit dat dit boek al 12 jaar oud is en nog steeds relevant is maakt het boek heel bijzonder. Dat is heel knap. En laat mij nog meer verbazen over de kennis die verscholen is in het boek. En hoeveel dit boek mij kan leren over de maatschappij.

--

--