Zó Werkt Onze Roddelpers geeft op

sterke wijze een nieuw inzicht van de beroepsgroep

Een boek geschreven vanuit een insider in de roddelpers. Hans Vos geeft vanuit zijn eigen ervaringen een sterk beeld van deze beroepsgroep. Tien jaar aan ervaringen heeft hij samengevat en opgeschreven in dit boek. Misschien te eenzijdig belicht, maar daarover valt te discussiëren.

Door Mattias Kieviet

Het hele boek staat vol met informatie. Het aantal namen die er in voorkomen zijn niet op één hand te tellen en niet elke naam zal iedereen bekend zijn, maar dat brengt weer nieuwe kennis met zich mee. Een boek met informatie vanuit één persoon verteld: Hans Vos. Hij vertelt het zo dat men het helemaal voor zich kan zien. Het boek biedt een boeiend inzicht in hoe de roddelpers te

gang gaat en aan informatie komt. Hans Vos maakt het ook enorm concreet. Geen wartaal of filosofisch gedoe, hij zegt waar het op staat. Dit omdat het natuurlijk over zijn eigen ervaringen gaat. Het is erg verhalend geschreven, waardoor het over het algemeen lekker weg leest.

Hans Vos (Beeld door: deredactie.nl)

Inhoudelijk

Informatie over tipgevers, hoe de roddelpers aan inlichtingen komt, roddelfotografen en hun manier van werken en de verschillen tussen roddelpers, het komt allemaal aan bod in dit boek. De inzichten in dit boek zijn geen algemene kennis. Hans Vos vertelt dat zelfs veel collega-journalisten geen idee hebben hoe deze beroepsgroep te werk gaat. Bijzonder is de informatie over hoe bepaalde Bekende Nederlanders in de omgang zijn. Sommige BN’ers scoorden wel heel laag in hun omgang met de media, al gaat het hier dan wel over hun relatie met de roddelpers.

Overweging

Er zijn niet veel negatieve dingen over dit boek te zeggen. Het is simpelweg een heel belangwekkend boek vanuit een hoek die je normaal niet zomaar tegenkomt. Dat kom ook omdat het vaak best persoonlijke verhalen zijn. Zeker het laatste hoofdstuk, waarin Hans Vos vertelt over het proces van de scheiding van Sonja Bakker, die hij als woordvoeder dichtbij meegemaakt heeft. De individuele verhalen zijn uiteindelijk wat dit boek zo sterk maakt. Dit maakt de roddelpers een stuk menselijker. Zowel vanuit de kant van de BN’er als van de roddeljournalist. Al is het discutabel in hoeverre de omgang met burger en roddelpers, zoals die in dit boek is beschreven, menselijk is. Zo geeft Hans Vos voorbeelden van liegen en het niet aan afspraken houden binnen de beroepsgroep.

Zo is er ook een hoofdstuk over tips en hoe de roddelpers die binnenkrijgt. Wat opvalt zijn de prijzen die werden geboden voor bepaalde tips. Er zijn blijkbaar verschillende prijzen voor hoe groot of opzienwekkend de tip is. Zo zijn er categorieën zoals: ‘Buitenechtelijke relaties met foto B-artiesten’ of ‘Ernstige ziekte A-artiest’. Het is verbazingwekkend en eigenlijk diep triest dat hier zelfs bepaalde categorieën voor gemaakt zijn.

Voor journalisten zelf

Roddelpers is journalistiek, maar in hoeverre, daar valt over te discussiëren. Wel is het voor journalisten goed om meer over te leren over hoe de roddelpers in zijn werk gaat. Als journalist zal je hier vast mee te maken krijgen, via-via of misschien wel direct. Dan kan deze kennis goed van pas komen.

Hans Vos maakt dit boek door zijn eigen professionele visie, soms schokkende dingen die hij beschrijft en de persoonlijke verhalen die hij vertelt tot een prachtig boek. Wie Zó Werkt Onze Roddelpers heeft gelezen zal vanaf dan met een totaal andere blik naar de roddelbladen als Story, Privé en Weekend kijken.

--

--