‘Laura H.’: steengoede podcast die blijft hangen

Amrutha Mol
Journalistiek Ede Kijk-luister-leeslijst
2 min readAug 22, 2022

‘Laura H.’ is een intrigerende, spannende en meeslepende podcast. Onderzoeksjournalist Thomas Rueb interviewt het Nederlandse ‘Kalifaatmeisje’ en haar vader. In vier afleveringen, van elk 30 tot 55 minuten, hoor je hoe de Zoetermeerse Laura radicaliseerde en vertrok naar IS-gebied.

Deze persoonlijke, kwetsbare en integer gemaakte podcast staat op Spotify. Audiocollectief SCHIK heeft, naast andere podcasts, ook deze spannende podcast gemaakt. Heel Nederland was in schok van Laura’s verhaal en daarom is deze podcast voor alle belangstellenden geschikt.

Wringend verhaal

Laura H. zegt in september 2015 te zijn ontvoerd door haar man. Toen zij ontsnapte uit IS-gebied en terugkwam in Nederland, geloofde niemand haar verhaal. Nederlandse autoriteiten waren bang dat de jonge moeder terugkwam om een terreuraanslag te plegen. Het verhaal schuurde aan alle kanten en alle journalisten stonden in de rij om Laura H. te spreken, maar alleen Thomas Rueb kreeg deze eer. Laura wilde alleen met hem in gesprek over haar tijd in het Kalifaat.

De balans tussen diepgang en snelheid zit goed in elkaar. Zo is de eerste aflevering maar 31 minuten en hoor je vooral achtergrondinformatie over Laura H. Eugene. Haar vader is veel aan het woord over hoe hij zijn dochter heeft zien ontwikkelen. Zo wordt het, naarmate de afleveringen vorderen, steeds duidelijker waarom Laura naar het Kalifaat ging.

Kwetsbaar en integer gebracht

De makers hebben zich gewaagd aan een grote klus. Deze podcast is op een professionele manier gemaakt. Niemand wordt afgevallen of beledigt. Het kwetsbare verhaal van Laura wordt ondersteund door nieuwsfragmenten in de vorm van nieuwsintro’s, korte radiostukjes en geluidseffecten die het verhaal sterker maken. Het was de intentie van de makers om meer achtergrondinformatie te geven over Laura’s verhaal.

In de laatste aflevering is Laura ook nog aan het woord. Ze vertelt hoe haar leven er nu uitziet en hoe zij terugkijkt op haar tijd in het Kalifaat. Zo vertelt ze bijvoorbeeld over de dood van haar man en de tocht door de woestijn die ze maakte om bij de Koerden te komen.

--

--