Lezen, weten en niet vergeten: waar je versteld van gaat staan door herkenbaarheid

Nina Peters
Journalistiek Ede Kijk-luister-leeslijst
3 min readJun 17, 2022

©Nina Peters | Recensie | 17–06–2022

De auteur van het boek Lezen, weten en niet vergeten, Mark Tigchelaar, is één van de beste in het vakgebied neuropsychologie. Zijn brede kennis van dit onderwerp laat hij blijken in dit boek. Hij legt in makkelijke woorden uit hoe je je hersenen kunt trainen om informatie sneller in je op te nemen. Een toepasselijk, vlot verteld en een overzichtelijk vormgegeven boek die zeker een plekje in je boekenkast verdiend.

Je vliegt snel door de relatieve korte hoofdstukken heen. In het boek komen in totaal acht principes naar voren. Deze geven je inzicht in hoe jij effectief gebruik kan maken van je hersenen en op welke manier jij het beste kan concentreren.

Advies waar je écht iets mee kan

Mark Tigchelaar stelt verschillende veelvoorkomende problemen aan de kaak omtrent lezen en leren. Zo had hij het over het feit dat concentratie een basisvoorwaarde is, maar men nog té vaak last heeft van afleiders. Daarbij legt hij in een vlotte taal uit waar die afleiders vandaan komen: “Onze hersenen hebben simpelweg te veel ruimte over om aan andere dingen te denken.” Daarnaast komt de auteur niet alleen met feitjes aangehuppeld, ook komt hij met een som vol handige tips and tricks aangezet. Zo licht Mark nog toe: “Een manier om die leegte op te vullen is door de informatie sneller op te nemen. Lees bijvoorbeeld een fractie sneller. Prikkel je hersenen en vul de leegte op!”

©Nina Peters | Lezen, weten en niet vergeten

Aantrekkelijke vormgeving

Naast de overzichtelijke schrijfstijl is ook de vormgeving zo ingericht. Tigchelaar maakt gebruik van wat groter vormgegeven quotes die de tekst eromheen luchtig maakt. Daarnaast werkt hij ook erg beeldend. De simpel begrijpende plaatjes ondersteunen de tekst en laten visueel zien wat de auteur bedoelt. Zo staat er een afbeelding van een samenvatting in een schrift die opgedeeld is in blokken, namelijk de blokken ‘lezen’ en ‘leren’. Mark beweert dat we leren en lezen als twee aparte processen moeten zien. “Multitasking zorgt ervoor dat je langer doet over het uitvoeren van je taken en dat je meer fouten maakt dan normaal. Richt je op één activiteit tegelijk tijdens het verwerken van informatie en wissel niet te snel van de ene taak naar de andere”, vertelt de auteur.

Het gemis van bronnen

In tegenstelling tot de goed onderbouwde inhoud van Lezen, weten en niet vergeten, is bij het brongebruik nog werk aan de winkel. Alles is vanuit de eigen ervaring van de auteur geschreven en daarbij zijn verder geen andere bronnen aan te pas gekomen. Mark Tigchelaar beweert dat heel veel mensen tegen de obstakels betreft informatie verwerken aanlopen. Daarom zou het fraai zijn als een paar personen als voorbeelden in het boek terug te vinden zijn.

Dat neemt echter niet weg dat het boek een absolute aanrader is. Je wordt ondersteboven gezet door de herkenbaarheid die het boek met zich meebrengt! Al nieuwsgierig?

--

--