Mocro Maffia

Amy Schimmel
Journalistiek Ede Kijk-luister-leeslijst
3 min readFeb 2, 2022

De Mocro Maffia. Liquidatie hier, politie-inval daar. Als je niet in Amsterdam woont kun je het je bijna niet voorstellen dat dit dagelijkse kost is. Wouter Laumans en Marijn Schrijver hebben met het boek ‘Mocro Maffia’ geprobeerd om de gebeurtenissen in Amsterdam ook in de rest van Nederland begrijpelijk te maken.

Het boek begint met een proloog, echt een pakkend begin. De liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam wordt van voor naar achter beschreven. Dit is waar ‘’de oorlog’’ begint. ‘De Marokkaanse onderwereld heeft haar visitekaartje afgegeven.’

Onduidelijk

‘Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar en waarom?’ Dit is de vraag die achter op het boek gesteld wordt. En ik moet eerlijk zeggen, door alle namen in het boek is het mij nog steeds niet helemaal duidelijk wie wat heeft gedaan. Namen als Said el Yazidi en Youssef Lkhorf vliegen je om de oren. En dan nog te bedenken dat alle mensen in dit wereldje ook nog een bijnaam hebben. Abdelhamid Ait B wordt bijvoorbeeld ook ‘Hamid’ of ‘kikker’ genoemd. Ik was na een aantal bladzijdes het spoor al bijster. Een klein overzicht aan het begin van het boek zou deze wirwar aan namen moeten verduidelijken, maar naar mijn mening is deze te beknopt. Een soortgelijk overzicht als hieronder zou het verhaal al duidelijker maken.

Naast een uitgebreidere namenlijst was een kaart van Amsterdam ook geen overbodige luxe geweest. Als Amsterdammer weet je precies waar de verschillende wijken en straten liggen, maar voor een buitenstaander is dit niet duidelijk.

Kennis

Door alle namen, plaatsen en details merk je dat de schrijvers van dit boek, journalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver, veel onderzoek hebben gedaan. Achter in het boek staat ook een uitgebreide verantwoording. Van gesprekken met ingewijden tot informatie uit kranten en van crimesites. Alles is tot in de puntjes uitgezocht om dit boek tot stand te brengen.

Goed geschreven

Al deze gevonden informatie moet nog wel goed worden samengevat in een boek. Dat is zeker gelukt in Mocro Maffia. In hoofdstuk 28 wordt een gesprek tussen een aantal jongens opgevangen door een ‘onopvallende meneer met een Arabisch uiterlijk’. Hij zit een broodje te eten als de jongens aanschuiven aan zijn tafeltje. Er verschijnt een update over de Staatsliedenbuurt op het scherm van een van de jongens. ‘Dan vertelt de klaarblijkelijke insider op gedempte toon meer over de zaak.’ De man luistert mee. Tussen de informatie die hier wordt verteld staan ook zinnen als ‘Ondertussen probeert de onopvallende meneer nog eens extra aan te tonen dat hij echt niet meeluistert. Hij doet zijn oordopjes in en veinst een filmpje te kijken op zijn telefoon.’ Heel mooi geschreven naar mijn mening.

Gechoqueerd

Er zijn een aantal stukken in het boek die mij echt hebben gechoqueerd. Ten eerste werd ik geraakt door een vergismoord op een jonge man. De vrouw van de man, waarmee hij een zoontje had, hoort buiten veel sirenes. Ze gaat kijken. Daar aangekomen ziet ze het levenloze lichaam van haar man onder een laken liggen. Hij was op de verkeerde tijd op de verkeerde plek. De man die eigenlijk geliquideerd had moeten worden reed namelijk in dezelfde auto als deze man.

Ten tweede was ik echt gechoqueerd door de liquidatie van Gwenette Martha. ‘Kogels raken auto’s, gevels en zelfs via het raam het plafond van een woning. En de kogels raken Gwenette. Hij wordt doorzeefd. Met meer dan tachtig kogelgaten in zijn lijf laten de schutters hem achter.’ Voor de ogen van buurtbewoners wordt Gwenette Martha gewoon op straat geliquideerd.

Veel maar goed

Het boek voelt af en toe als een overload aan informatie maar dat kan ook bijna niet anders. Er gebeurt zoveel. Alle informatie wordt wel op zo’n manier verteld dat je het boek makkelijk doorleest. Het boek was in 2015 genomineerd voor de prestigieuze Brusseprijs, de prijs voor het beste journalistieke boek van het jaar. Dit vind ik terecht. De hoeveelheid research die er is gedaan om dit boek te schrijven is gigantisch. Daarnaast is het Laumans en Schrijver gelukt om deze informatie goed te verwoorden.

--

--