‘Molukkers in Nederland. 70 jaar op weg naar huis’: Een emotioneel verhaal van een kant belicht

Bron: NPO start

De Molukkers zijn een groep in Nederland die vaak onderbelicht zijn gebleven. Journalist en programmamaker Coen Verbraak maakt daarover een documentaireserie genaamd ‘Molukkers in Nederland. 70 jaar op weg naar huis’. Door interviews en verhalen van verschillende generaties vertelt Coen Verbraak het verhaal van de Molukkers. Alleen een kant van het verhaal wordt daarmee belicht.

In 1951 kwamen de eerste Molukkers naar Nederland met de boot. Het zijn ex-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch leger, afgekort het KNIL. Het KNIL hield op met bestaan na de onafhankelijkheid van Indonesië, de militairen werden daarom ontslagen. Kort daarvoor in 1950 hadden de Molukkers hun eigen republiek uitgeroepen, de RMS, maar Indonesië had het gezag hersteld. Doordat de Molukkers daardoor niet meer veilig waren, zag Nederland geen andere optie om deze groep tijdelijk op te vangen. De Molukkers werden opgevangen in kampen zoals Westerbork. De groep hoopte op een terugkeer naar Indonesië, maar door de jaren heen werd die hoop steeds minder.

Emotie

De documentaireserie bestaat uit vier afleveringen. Coen Verbraak interviewt de verschillende generaties, de documentaire wordt daarbij verrijkt met beeldmateriaal over de Molukkers. Bij het kijken van de documentaire is de emotie van de Molukse groep zeer te merken. De KNIL-militairen zijn altijd trouw geweest aan Nederland en vervolgens worden zij in kampen als Westerbork geplaatst met zeer slechte levensomstandigheden. De cultuur en het land was anders en daar moest de Molukse bevolkingsgroep aan wennen. Het was pijnlijk om te zien dat deze groep zoveel verdriet heeft ervaren. Coen Verbraak weet meerdere keren een gevoelige snaar te raken in de documentaire, het geeft daardoor een goed beeld over de Molukse groep die het leven in Nederland als zeer lastig ervaarde.

Een kant

De documentaire wordt maar vanaf een kant belicht: namelijk de kant van de Molukkers. Het doel is waarschijnlijk dan ook om het echte verhaal van de Molukse bevolking in Nederland over te brengen. De documentaire riep wel verschillende vragen daardoor op. De Molukkers benadrukken bijvoorbeeld dat de Nederlandse regering de bevolkingsgroep niet goed heeft behandeld. Ik had graag een interview gezien met iemand die veel van dit onderwerp af weet en meer kan vertellen over de keuzes die de Nederlandse regering destijds heeft gemaakt. Hierdoor kan het onderwerp beter in de tijd geplaatst worden. Het journalistieke principe van hoor en wederhoor miste bij deze documentaire, dat is een punt waar het voor mij tekortgeschoten is.

De documentaire: ‘Molukkers in Nederland. 70 jaar op weg naar huis’ vertelt een interessant verhaal van een bevolkingsgroep die vaak onderbelicht is gebleven. Het is een emotioneel verhaal waar de Molukse bevolkingsgroep van onderaan moesten beginnen in een ander land en cultuur. Coen Verbraak is erin geslaagd het verhaal te vertellen van de Molukkers door verschillende generaties te interviewen. Het journalistieke hoor en wederhoor miste echter wat jammer was, omdat dat het verhaal meer compleet zou maken. Toch zou ik de documentaire wel aanraden, omdat het een verhaal vertelt over een interessante bevolkingsgroep in Nederland.

--

--