Op Alle Fronten: een eerlijke kijk op het oorlogscorrespondentschap
Stel je voor: je reist naar het noorden van Japan om verslag te doen in gebied dat geteisterd is door een aardbeving. Of je doet bijvoorbeeld enkele dagen verslag vanaf het front zonder schone onderbroeken. Of je steekt met hulp van mensensmokkelaars de Syrische grens over. Clarissa Ward, Amerikaanse correspondente en journalist, beschrijft het allemaal in haar debuutboek Op Alle Fronten — De Leerschool Van Een Journalist.
Ward werkte onder andere voor Fox News, ABC News en CNN. Ze had geen ervaring in de journalistiek, maar begon op 23-jarige leeftijd met het vervullen van kleine redactionele taken. Langzaam klom ze op naar haar functie als correspondente en mocht ze op haar hoogtepunt live verslag doen van grote nieuwsfeiten, zoals de oorlog in Syrië.
Mijn verwachting was een opsomming te lezen van successen, maar het tegendeel is waar. Het boek is eerlijk en rauw. Ze vertelt over het verlies van collega-journalisten in de oorlog, de invloed van haar werk op haar relatie en het schuldgevoel dat haar overvalt zodra ze thuiskomt. Ook thema’s als misogynie passeren de revue. Ze illustreert hoe je als vrouwelijke correspondent bij een live reportage door mannelijke collega’s wordt afgerekend op je uitstraling in plaats van je kwaliteiten. Typerend is dat ze hierin geen blad voor de mond neemt.
Journalistieke dilemma’s blijven niet onbesproken. Wat doe je als er in China een Oeigoer op straat in elkaar geslagen wordt? Kies je ervoor om te helpen of om het met camera vast te leggen? Wat als je het niet eens bent met de manier waarop de nieuwsorganisatie waar je voor werkt het conflict tussen Israël en Palestina vastlegt? Ward prikkelt en geeft stof tot nadenken.
Zelfs de bijfiguren komen door de pen van Ward tot leven: van haar ouders tot de cameraman met wie ze regelmatig samenwerkt. Ook een rouwende Iraanse vrouw ontsnapt niet aan haar blik. ‘Flat characters’ is een begrip waar ze niets van wil weten. De foto’s in het boek zijn een leuke toevoeging, maar zeker niet noodzakelijk. Ward weet te raken met ijzersterke storytelling.
Op Alle Fronten is een boek dat boeit van begin tot eind. Door de afwisseling tussen zware verhalen en luchtige anekdotes lees je de driehonderd bladzijdes in een mum van tijd uit. Een aanrader voor mensen uit het journalistieke werkveld, maar ook voor iedereen die de journalistiek slechts van televisie kent.