Seaspiracy: De vis wordt duur betaald

Geschreven door Eva Stronkhorst

Je hebt er vast wel eens last van gehad wanneer je een milkshake bestelt; de beruchte papieren rietjes. Waarom wij nu aan papier moeten lebberen, heeft deels te maken met de plastic soep in de oceaan. Tenminste dat denken we. De documentaire ‘Seaspiracy’ schijnt daar een nieuw licht op en leert ons de vele andere problemen waar de oceaan nu mee te maken heeft.

0.03% van het afval in de oceaan bestaat uit plastic rietjes. En dat is de reden waarom wij moeten struggelen om die milkshake naar binnen te werken, gek toch? Misschien vraag je je nu af waar die soep dan wel uit bestaat, daar kom je achter in deze documentaire.

Plastic soep en meer

Makers Ali Tabrizi & Luci Tabrizi komen in een stroomversnelling terecht op het moment dat ze hun zoektocht naar antwoorden beginnen. Het begon met het onderzoeken van de plastic soep, zo kwamen ze achter meer schokkende ontdekkingen over de oceaan dan ze hadden verwacht. Niet alleen de vervuiling is een groot probleem voor het zeeleven, de boten vol met netten zijn een grotere bedreiging. Om een beeld te schetsen en even terug te komen op de rietjes; meer dan de helft van de plastic soep bestaat niet uit jouw afval maar uit visnetten.

Slavernij en leugens

Deze documentaire bestaat uit veel afwisseling, je wordt meegenomen in het verhaal van de ontdekkingen. Zo zie je de plekken die de makers bezoeken en waar ze vaak niet welkom zijn. In een donkere kamer vertelt een man die na zes jaar op zee ontsnapte aan zijn leven als slaaf: “Veel van de vis die wij vandaag eten wordt gevangen door slaven. Ik zou graag zien dat iedereen stopt met het steunen daarvan. Als dat mogelijk is.” Niet alleen ervaringen komen voorbij op je scherm, ook experts uiten hun bezorgdheid.

En ken je bijvoorbeeld dat blauwe merkje als je tonijn voor je kat koopt in de supermarkt? Team Tabrizi ging even langs bij het bedrijf. MERK inkomsten bestaan voor 80% uit visserijbedrijven. Zij betalen om een blauw merk op jouw blikje tonijn te krijgen.

Voel jij je aangesproken?

Dit soort feiten dringen door in jouw wereld omdat jij er simpelweg mee te maken hebt elke dag. Het is sterk dat de makers de problematiek van de oceaan dichtbij hebben gehaald voor jou & mij, zo kun je je aangesproken voelen.

Een simpele conclusie

Maar gelukkig staat je een bitterzoet einde te wachten na anderhalf uur. De makers komen erachter wat je kunt bijdragen in jouw leven en nee, je hoeft geen natte voeten te krijgen hiervoor. Ze komen erachter dat je vooral iets niet kan doen: vis eten.

Sylvia Earle, wetenschapper op het gebied van de oceaan, sluit af met een boodschap van hoop: “Het is niet te laat als we nu onze kans grijpen op een thuis in dit universum. We moeten respecteren wat we hebben, beschermen wat er is en niets laten ontsnappen. De meeste positieve en negatieve dingen die de menselijke beschaving veranderen beginnen met iemand. Eén iemand. Niemand kan alles doen. Maar iedereen kan iets doen.”

--

--

Eva Stronkhorst
Journalistiek Ede Kijk-luister-leeslijst

Journalistiek student in Ede die houdt van mooie woorden & beelden.