Ανακαλύπτοντας τον κόσμο των φυτών!

Με αφορμή το γεγονός ότι διανύουμε την ομορφότερη περίοδο του χρόνου αυτή της άνοιξης θα προτείνω μερικές δραστηριότητες για το ευρύ θέμα των φυτών.Με προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι το θέμα αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον,καθώς μπορεί να γίνει βιωματικό και να απευθυνθεί σε φάσμα ηλικιών από προσχολική μέχρι και μεγαλύτερες ηλικίες.

Πριν λίγες μέρες με τα παιδιά μου, που ανήκουν στην προδημοτική, εστιάσαμε στα μέρη του φυτού (πέταλα, κορμός, φύλλα και ρίζες). Σε πρώτη φάση παρατηρήσαμε ζωντανά φυτά και ονοματίσαμε τα μέρη του φυτού. Έπειτα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά φτιάχνοντας λουλούδια. Πιο συγκεκριμένα φτιάξαμε τα δικά μας μοναδικά ηλιοτρόπια, με ευδιάκριτα τα μέρη του φυτού.

Ιδού τα αποτελέσματα :

Για τα μέρη του φυτού χρησιμοποιήσαμε χαρτόνι, κατά την γνώμη μου το ιδανικό είναι το χαρτόνι ενός κουτιού, εύκολο και ανέξοδο. Είχαμε δώσει ήδη το σχήμα στα κομμάτια του χαρτονιού και τα παιδιά ανέλαβαν να τα χρωματίσουν και να τα συναρμολογήσουν ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους ηλιοτρόπια. Έπειτα, τα χρωματίζουμε με home-made puff painting και για τις ρίζες χρησιμοποιούμε γκοφρέ χαρτί!

Τι είναι η puff painting? Είναι μια μπογιά με ιδιαίτερη υφή μιας και φτιάχνεται από την μίξη αφρού ξυρίσματος, PVA υγρής κόλλας και φυσικά το χρώμα που χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση. Η ανάγλυφη όψη της όταν στεγνώσει πάνω στο χαρτί θα κάνει τα λουλούδια μας ομολογουμένως πιο εντυπωσιακά.

Αυτή η ομολογουμένως ανοιξιάτικη δραστηριότητα πέραν από το πρακτικό κομμάτι που αφορά την διδασκαλία των μερών του φυτού, θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους και εμπειρικά-βιωματικά να διαχωρίσουν τα μέρη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ένα ερώτημα που ακούστηκε από το στόμα ενός παιδιού: “και τι χρειάζονται τα φυτά για να μεγαλώσουν;” Αυτή η απορία αποτέλεσε την αφορμή να μεταμορφωθούμε σε ερευνητές!

Αρχικά, καταγράψαμε όλες τις υποθέσεις μας ( νερό, χώμα, ήλιο, αέρα κλπ.). Αυτήν την περίοδο προσπαθούμε δια της δοκιμής να απορρίψουμε ή να επιβεβαιώσουμε όλες τις υποθέσεις μας μία-μία.

Εν αρχή όλων ήταν το να φυτέψουμε τα δικά μας γλαστράκια με σποράκια (φασόλια). Αυτή η κατά τα άλλα συνηθισμένη δραστηριότητα θα γίνει το κέντρο του πειραματικού μας ενδιαφέροντος.

Τα παιδιά μου έχουν ήδη χωριστεί σε ομάδες όπου κάθε ομάδα θα μελετήσει και θα τεστάρει έναν από τους παραπάνω παράγοντες. Στο τέλος και αφού θα έχουν συλλεχθεί όλα τα στοιχεία θα εξάγουμε και την τελική απάντηση στο αρχικό ερώτημα!

  1. Η πρώτη ομάδα θα τεστάρει την αναγκαιότητα του χώματος με την αντικατάσταση του από βαμβάκι. Τελικά μήπως το χώμα δεν είναι και τόσο αναγκαίο;
  2. Η δεύτερη ομάδα θα ελέγξει τι θα γίνει άραγε αν ‘ξεχάσουμε’ να ποτίσουμε το γλαστράκι μας;
  3. Η τρίτη ομάδα θα καταγράψει τι θα γίνει αν κλείσουμε το φυτό μέσα σε μία πλαστική σακούλα.
  4. Και η τέταρτη ομάδα θα ελέγξει αν αφήσουμε ένα από τα γλαστράκια μας σε κάποιο σκοτεινό δωμάτιο χωρίς ήλιο αν τελικά θα τα καταφέρει.
Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν πως ο ήλιος είναι από τα ζωτικά στοιχεία ανάπτυξης του φυτού (φωτοσύνθεση). Πιο εκτενής αναφορά θα μπορούσε να γίνει με παιδιά μεγαλύτερης τάξης.

Και για να μην ξεχνάμε και την έννοια της υπευθυνότητας, θα αναθέσουμε σε κάθε παιδί την προστασία ενός από τα γλαστράκια. ;)

Αναμένω τις ιδέες, παρεμβάσεις και εμπλουτίσεις σας επί του θέματος!

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Georgia Saltaoura’s story.