O ρόλος του “display” στην τάξη μου!

Σκοπός αυτού του ποστ είναι μια αναφορά πάνω στο θέμα του display και πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά στην εικόνα της τάξης μας.

Και τι σημαίνει display? έχω και εγώ στην τάξη μου και δεν το ξέρω;

Όλοι θυμόμαστε τον πίνακα που ο δάσκαλος κρεμούσε τα σκέφτομαι και γράφω μας ή τις ζωγραφιές μας ( σε κάποιες περιπτώσεις έκρινε εκείνος τα πιο καλά και κάποιες φορές αδιακρίτως όλα, με κάποιους μαθητές να νιώθουν άσχημα είτε γιατί το δικό τους δεν ήταν μέσα στα επιλαχόντα είτε γιατί κάποιοι ένιωθαν άβολα απ αυτή την έκθεση ιδεών).

Έχουμε περάσει απ’ αυτή την πρωτόγονη φάση σε μια πιο εξευγενισμένη και σίγουρα πιο παιδαγωγική μορφή αυτή του display, που υπαγορεύει μια προβολή των δημιουργημάτων των μαθητών μας που θα αφορούν μια θεματική ενότητα και θα αποτελούν κομμάτια ενός κοινού δημιουργήματος.

Η ύπαρξη των display-boards είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σχολικών τάξεων του εξωτερικού. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που κέντρισαν την προσοχή μου όταν επισκέφθηκα το σχολείο μου, πρώτη φορά ως συνεντευξιαζόμενη και εξακολουθεί να είναι από τα πρώτα πράγματα που κάθε μήνα μας απασχολούν, με πλήθος ιδεών να πέφτουν στο τραπέζι συζητήσεων στα staff-meetings.

Ας μην γελιόμαστε, τα display είναι η εικόνα της τάξης μας και αντικατοπτρίζει την ενέργεια και φαιά ουσία που έχουμε καταθέσει κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τα παιδιά μας θα είναι μια ακούραστη μηχανή παραγωγής ατόφιων, αληθινών και φυσικά μοναδικών αριστουργημάτων. Ας αφήσουμε τους καλλιτέχνες μας να εκφραστούν με εμάς καλλιτεχνικούς επιμελητές!

Για να δούμε αναλυτικά μερικά tips :

  1. Ορισμός θεματικής ενότητας. Είναι καλό να βρίσκουμε αφορμή από τα καθημερινά μας αντικείμενα -είτε αυτό είναι γλώσσα, μαθηματικά, μελέτη ούτε κάθε εξής- ώστε να δίνουμε στα παιδιά μας σπίθες να δημιουργήσουν.
  2. Θα πρέπει να ορίσουμε περιόδους ανανέωσης των display-boards μας, προσωπική εκτίμηση είναι πως το τρίμηνο είναι μια καλή χρονική περίοδος ανανέωσης.
  3. Είναι σημαντικό να υπάρχει και μία παρουσίαση( μια, δύο μεστές παράγραφοι αρκούν) που θα προβάλουμε πως τα δημιουργήματα αυτά συνέβαλαν στην μάθηση και ποιόν τομέα μάθησης ενίσχυσαν ( γλωσσικό, μαθηματικό, επιστημονικό, έκφραση τεχνών, επίγνωση και κατανόηση του κόσμου κ.λ.π.)
  4. Μερικές φωτογραφίες με τους δημιουργούς εν δράση θα δώσουν μια πιο ολόπλευρη εικόνα του έργου. Έτσι, οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν όχι μόνο το έργο αλλά και τους δημιουργούς εν δράση.
  5. Δεν ξεχνάμε να έχουμε ένα φόντο στο οποίο το έργο εκτίθεται , ακόμη μια κορνίζα για το έργο μας και φυσικά τίτλος!
  6. Kατά την διάρκεια της δημιουργίας θα πρέπει η διάθεσή μας να έχει θετικό πρόσημο και ο ενθουσιασμός μας να ανηφορίζει ώστε οι σκέψεις των μαθητών μας να φτάσουν στα ανοιχτά μας αυτιά και να αποτυπωθούν σε πολύχρωμα χαρτιά!

Καλή επιτυχία με το επόμενο display σας, αναμένω ιδέες και φωτογραφίες!

Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο κάντε like ή share για να μου δώσετε όρεξη να συνεχίσω.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Georgia Saltaoura’s story.