Masteroppgave: Optimalt slaktetidspunkt av oppdrettslaks ved giftig algeutbrudd

Alle konsulenter i Junior Consulting er studenter på NTNU og i dette innlegget vil jeg fortelle litt om hva jeg fordyper meg i på masteroppgaven. Jeg heter Marius og går i femteklasse på indøk, med datateknologi som teknologiretning og finans som hovedprofil.

Marius Hornslien
Junior Consulting
3 min readApr 30, 2020

--

I masteroppgaven som jeg skriver sammen med to medstudenter, lager vi en modell for å finne optimalt slaktetidspunkt av oppdrettslaks når det er påvist forekomst av dødelige alger i området.

Dette var en høyaktuell problemstilling i fjor sommer da den giftige algen Chrysochromulina leadbeateri herjet langs kysten utenfor Nordland og Troms. Algeutbruddet kom uten forvarsel og spredte seg raskt, og førte til plutselig laksedød og milliontap hos flere oppdrettere. Algene ble spredt med havstrømmene og var umulig å stoppe.

Noen tiltak kan man likevel gjøre som oppdretter for å begrense skadene

Noen oppdrettere har mulighet til å flytte fisken til en alternativ og forhåpentligvis tryggere lokasjon, men dette gjelder ofte ikke de mindre aktørene. Mange velger derfor å slakte fisken tidligere enn planlagt for i det minste å sikre seg en viss inntekt. Fisk som dør av det giftige algeutbruddet kan nemlig ikke brukes som mat til mennesker og gir ingen inntekt. Alternativet er å fortsette produksjonen som normalt, i håp om at algeutbruddet ikke skal nå merden. Det finnes altså ingen effektiv metode for å bekjempe algene, det handler i hovedsak om å holde fisken unna eller slakte fisken tidlig for å kunne selge den biomassen man allerede har opparbeidet seg.

Vi finner optimal løsning ved bruk av dynamisk programmering

Vår modell skal altså forsøke å gi svar på hva som er det mest lønnsomme for en oppdretter å gjøre, når en tar høyde for informasjonen man får fortløpende om algespredningen, og en fremtidig, usikker laksepris. Tidligere fantes det et varslingssystem som sørget for at næringen visste når det var fare på ferde, men grunnet flere år uten utbrudd av giftige alger ble finansieringen stoppet i 2010. Dette gjør at man i dag først oppdager algeutbruddet når det er oppdrettere som opplever mistenkelig fiskedød og man tar vannprøver.

Vi håper at vår modell kan bli et nyttig beslutnings-støtteverktøy for oppdrettere neste gang algesituasjonen oppstår.

Biologiske utfordringer er ikke et særnorsk problem

Også andre land som eksempelvis Chile sliter med flere av de samme utfordringene som man gjør her i Norge. For å få en bedre forståelse for hvilke utfordringer man står overfor i Chile og hvordan disse håndteres, reiste mastertrioen til nettopp Puerto Montt i Chile for å gjøre feltarbeid. Chile er verdens nest største eksportør av oppdrettsfisk (etter Norge), og Puerto Montt anses for å være laksehovedstaden i landet. Her møtte vi representanter fra ulike aktører i næringen, deriblant CFOen i oppdrettsselskapet Cermaq, en professor som forsket på ulike laksesykdommer, og vi fikk omvisning på forskningssenteret ATC Patagonia.

Reisen til Chile ga mange nyttige innspill til valg av problemstilling for masteroppgaven, samt et mye bedre innblikk i næringen enn man får ved bare å lese artikler. Turen ble delvis sponset av masterstipendet til Tekna, så er du student og skal skrive master neste år er det verdt å søke på!

Noe av det kuleste med å være ansatt i Junior er at man kan gjøre prosjekter innenfor de bransjene man selv synes er spennende. Akkurat nå jobber jeg på et bærekrafts-prosjekt for ett av de største oppdrettsselskapene, noe jeg synes er veldig interessant og dagsaktuelt. På dette prosjektet har jeg også hatt nytte av bransjekunnskapen fra arbeidet med masteroppgaven.

Interessert i å høre mer om Junior Consulting? Trykk follow så får du alle oppdateringene fra bloggen!

Ta gjerne en kikk på denne artikkelen for å lese mer om feltreisen til Chile!

--

--