Prosjektstøtte fra NTNU Discovery viser seg å gi positive utslag

På oppdrag fra NTNU Discovery leverte vi i Junior Consulting en rapport i begynnelsen av mars for å kartlegge hvor godt deres støtteordning fungerer.

Nora Kallager
Junior Consulting
4 min readApr 24, 2020

--

Litt om NTNU Discovery
NTNU Discovery er en finansiell støtteordning til utvikling, verifisering og kvalitetssikring av gode og kommersielt levedyktige forskningsprosjekter fra ansatte og studenter ved NTNU og Helse Midt-Norge. De tilbyr dermed støtte i en fase der svært få andre er villige til å satse penger. Et slikt bidrag kan være svært viktig for prosjekter og bidra til at de kan utvikle idéene sine videre og opprette et selskap. Støtteordningen ble iverksatt i 2011.

Prosjektgrunnlag
Junior Consulting sin rolle i dette prosjektet har vært å gjennomføre økonomiske analyser på hvor godt støtteordningen har fungert i praksis, fra sin start tilbake i 2011 frem til 2018. I alt er det 153 prosjekter som har fått støtte av NTNU Discovery, hvorav halvparten av disse har endt med selskapsetablering.

Prosjektet for NTNU Discovery endte med leveranse av en rapport der analysene og hovedfunnene er presentert.

Håvard Wibe, Daglig leder, NTNU Discovery
“I 2019 hadde NTNU Discovery behov for oppdatert kunnskap om effekten av virkemiddelet for økt kommersialisering fra NTNU sin virksomhet. Etter en helhetlig vurdering falt valget på å bruke våre egne studenter i Jr. Consulting til å utarbeide rapporten. Jr. Consulting har vært fleksible, nøyaktige og har levert en profesjonelt utformet og meget god rapport om NTNU Discovery i årene 2011–2018. Jeg vil i fremtiden gjerne engasjere Jr. Consulting for oppdrag, og gir dem mine varmeste anbefalinger.”

Utførelse av prosjekt
Datagrunnlaget vi har basert de økonomiske analysene på er basert på finansiell data hentet fra Forvalt.no. I tillegg til en økonomisk analyse basert på data fra Forvalt.no sendte vi ut en spørreundersøkelse til alle prosjekter som har mottatt støtte. Dette dannet et kvalitativt og kvantitativt datagrunnlag for støtteordningen NTNU Discovery bistår med.

Hovedfunn fra rapporten
Fra sin oppstart i 2011 til og med 2018 har NTNU Discovery delt ut 68 millioner kroner til de 153 prosjektene som har fått støtte. Prosjektene opplever at støtten fra NTNU Discovery er svært viktig for utviklingen av forskningsidéene, som senere legger grunnlaget for kommersialisering av produkter. Dette viser seg også ved at prosjektene mottar betydelig støtte fra andre aktører på senere tidspunkt. Tall fra spørreundersøkelsen viser at for hver million kroner NTNU Discovery gir i støtte, kommer det ytterligere 20 millioner kroner fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og andre investorer på senere tidspunkt.

NTNU Discovery ønsker å gi støtte til prosjekter som baserer seg på forskning og nyskapende idéer, som igjen kan bidra til positiv utvikling av næringer og samfunn. Fokuset på forskning viser seg også ved at flere prosjekter bruker mange år på å etablere seg i markedet med et ferdig og kommersielt produkt. Spørreundersøkelsen viser at 81% av prosjekter som har mottatt støtte mellom 2015 og 2018 fortsatt er i utviklingsfasen. Ser vi på perioden 2011–2018, så har 50% av prosjektene etablert selskap, mens ca. 20% er i kommersielt salg. De aller fleste aktive selskapene har fortsatt hovedkontor i Trondheim (64%), mens 18% har hovedkontor i Oslo.

9 av 10 respondenter mener prosjektet ikke ville blitt gjennomført i samme omfang uten støtten fra Discovery.

Selskapene som har mottatt støtte fra NTNU Discovery viser høyere vekst i driftsinntekter enn sammenlignbare selskaper, både andre teknologiselskaper i Trondheim (ved Impelloporteføljen) og andre norske teknologiselskaper på tvers av landet (Forvalt). På tross av negative driftsresultater, har NTNU Discovery-selskapene også høyest vekst i egenkapital (målt i prosent) blant de sammenlignbare selskapene. Dette skyldes at nye investorer har vist høy grad av villighet til å gi selskapene frisk kapital til videre vekst. Dette viser seg også ved at færre selskaper opphører eller går konkurs. Vi henviser til rapporten for detaljerte tall og analyser tilknyttet de overnevnte funn.

To prosjekter som har mottatt støtte fra NTNU Discovery
Av de mer kjente selskapene som har mottatt støtte fra NTNU Discovery finner vi Kahoot og Crayonano. Kahoot er en internasjonal suksess med sin spillbaserte læringsplattform. Denne brukes idag av flere enn 1 milliarder brukere hvert år i mer enn 200 land. Høsten 2019 ble Kahoot børsnotert med stor suksess, og selskapet er per 21. april verdsatt til 8.3 milliarder kroner. Verdien av selskapet har steget med 46% siden børsnoteringen for ca 6 måneder siden. Selskapet har dermed gjort det betydelig bedre enn øvrige selskaper på Oslo Børs. Dette viser hvor robust Kahoot sin forretningsmodell er, selv under de vanskelige markedsforholdene vi nå ser gjennom Covid-19 krisen. Kahoot sin prosjektidé kom gjennom institutt for datateknologi ved NTNU.

Crayonano er blant de første i verden til å utvikle og patentere en metode for å produsere elektroniske halvledere basert på supermaterialet grafén. Metoden gjør det mulig å lage lysdioder (LED) som utstråler ultrafiolett UVC-lys (uten giftig kvikksølv). Crayonanos patenterte teknologi muliggjør kritiske forbedringer av UVC-LEDs effektivitet, levetid og kostnader. Lysdiodene kan blant annet benyttes til rensing av vann og luft, 3D-printing og for ulike medisinske formål. Crayonano fikk støtte av NTNU Discovery, og selskapet håper å etablere seg i markedet med sine produkter i løpet av 2021. Crayonano sin teknologi har et langt utviklingsløp, men gir samtidig et godt bilde på NTNU Discovery sin satsning på forskningsbaserte- og nyskapende prosjekter. Crayonano sin prosjektidé kom gjennom institutt for elektroniske systemer ved NTNU.

Les hele rapporten her:

Link

--

--